Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık İlk kafa nakli 2017'de yapılacak!

        İtalyan Beyin Cerrahı Dr. Sergio Canavero gerekli para ve iznin alınması durumunda ilk kafa naklinin operasyonun Aralık 2017'de gerçekleşebileceğini duyurdu. Canavero, operasyonu gerçekleştirecek teknolojiye sahip olduğunu ve ekibinin de hazır olduğunu belirtti.

        TEKERLEKLİ SANDALYEYE MAHKUM OLAN VALERY SPİRİDONOV GÖNÜLLÜ OLMUŞTU

        Dr. Canavero, bir maymun üzerinde kafa naklini başarıyla gerçekleştirdiğini iddia etmiş, bu işlemin insanlarda da yapılabileceğini öne sürmüştü. Ancak pek çok bilim insanı için bu operasyon bir intihar anlamına geliyor. Geçtiğimiz günlerde, doğuştan hasta olan ve tekerlekli sandalyeye mahkum olarak yaşayan 30 yaşındaki Valery Spiridonov, kafa nakli için gönüllü olmuştu.

        LİTERATÜRE GEÇECEK OLAN AMELİYAT 36 SAAT SÜRECEK

        Genç adam, Aralık 2017’de Çin'de yapılması planlanan operasyonla yeni vücuduna merhaba diyecek. Yaklaşık 36 saat sürmesi beklenen operasyonu Canavero ile Çinli Dr. Xioping Ren gerçekleştirecek. Literatüre geçecek olan ameliyatın maliyeti ise yaklaşık 11.2 milyon dolar (Yaklaşık 30 milyon TL).

        1 AY KOMADA KALACAK

        Kas ve damarların yeni bedene dikilmesinin ardından hasta yaklaşık 1 ay boyunca komada tutulacak. İddiaya göre bu adımların ardından kişi, yeni vücudunda yaşamaya başlayacak. Nakledilecek kafanın henüz tüm fonksiyonlarını kaybetmemesi gerekiyor. Bu nedenle kafanın kısa süre önce ölmüş bir kişiye ait olması operasyon açısından olmazsa olmaz. Dondurulmuş bir kafa ise bu kriterlere uymuyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ