Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 8 günlük Ayberk bebek erken tanıyla hayata döndü!

        Henüz 8 günlükken sünnet edilmeden önce verilen bir ilaca gösterdiği reaksiyon nedeniyle hayatı tehlikeye giren Ayberk bebek, vücudunda morarmaların başlaması ile Eskişehir'de özel bir hastaneye sevk edildi. Kısa süre içerisinde 'Mavi Bebek Sendromu' tanısı konan bebek, yenidoğan yoğun bakım servisinde sürdürülen tedavisi ile sağlığına kavuştu.

        Doğumundan 8 gün sonra bir hastanede sünnet edilen Ayberk Kale, operasyondan 3 saat sonra nefes almada zorluk nedeniyle hızlı nefes alıp vermeye başladı. Aynı anda önce dudaklarında başlayan morarmanın, kısa süre içerisinde ağız çevresine, ellerine, ayaklarına, tırnaklarına ve daha sonra tüm vücuduna yayılmasıyla bebek Ayberk, tanı ve tedavi için yenidoğan yoğun bakım ünitesine sevk edildi. Burada yapılan tetkikler sonucunda Ayberk'in sünnet operasyonundan önce verilen bir ilaca gösterdiği reaksiyon nedeniyle 'Mavi bebek Sendromu'na yakalandığı anlaşıldı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları / Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, "Ayberk'e hastanemize başvurulmasından sonraki iki saat içerisinde tanı koyuldu, ilacı temin edildi ve tedavisi başarı ile gerçekleştirildi" dedi.

        AĞRI KESİCİ DE SENDROM SEBEBİ OLABİLİYOR

        Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Ayberk bebeğin yakalandığı mavi bebek sendromu ile ilgili önemli bilgiler veren Dr. Mehmet Kuşku, bu sendroma doğuştan kalp hastalığı, nitrat alımı gibi farklı faktörlerin yanı sıra yenidoğan döneminde sünnet öncesi lokal anestezi amacıyla verilen 'prilokalin' maddesini içeren bir ilacın da sebep olabileceğini söyledi. Dr. Kuşku, prilokalin maddesinin kandaki methemoglobin seviyesini normalden çok daha yüksek seviyelere çıkardığını belirterek şu bilgileri aktardı:

        "Mavi bebek sendromu kandaki methemoglobin düzeylerindeki artışa bağlı gelişiyor. Nadir rastlanan bu rahatsızlık yakınmasız seyredebildiği gibi ölümle de sonuçlanabiliyor."

        ERKEN TANI AYBERK'İ HAYATA DÖNDÜRDÜ

        Ayberk bebeğin hastaneye getirildiğinde genel durumunun kötü olmadığını ancak cilt renginin mavi ile mor olduğunu söyleyen Dr. Kuşku, "Yapılan muayene ve tetkiklerde bu duruma neden olabilecek sorunun solunum ve kalp hastalıklarından kaynaklanmadığını gördük. Şikayetlerin başlangıcından 3 saat önce hastanın geçirdiği sünnet operasyonu sırasında kendisine 'prilokain' içeren bir ilaç verildiğini öğrendik. Bu nedenle bebekten alınan kan ile incelenen methemoglobin seviyesinin yüzde 49,4'e yükseldiğini gördük. Normal seviyenin çok üzerinde olan bu değer ile Ayberk bebeğe 'Mavi Bebek Sendromu' tanısını koyduk ve tedavisini yaptık" dedi.

        "ÇOCUĞUMUZUN HAYATINI BAĞIŞLADILAR"

        Erken doğumla bebeğini kucağına alan Ayberk'in annesi Ümran Kale, "Ayberk 4 gün kuvözde kaldı, kontrol için hastaneye başvurduğumuzda sünnet işlemi gerçekleşti" dedi. Sünnet işleminden sonra eve giden aile, bebeklerinin hareket etmediğini ve dudaklarının morarmaya başladığını gördüklerinde hemen hastaneye gittiklerini fade etti. Anne-baba Ümran ve Erkan Kale, "Buraya geldiğimiz için çok şanslıyız. Zamanında tanı konulamasa ve gerekli ilaçlar temin edilemeseydi oğlumuzu kaybedecektik. Yaşadığımız durum hiç kolay değildi. Bu zorlu süreçte erken tanı ve uygun tedaviyi sağlayan Dr. Mehmet Kuşku'ya, yenidoğan yoğun bakım ünitesi çalışanlarına ve tüm hastaneye çok teşekkür ediyoruz. Bize çocuğumuzun hayatını bağışladılar" dedi.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ