Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Emzirmek kilo verdirir mi?

        Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bal, emziren annelerin günlük 400-500 kalori harcadığını, aşırı beslenmekten kaçınmalarının fazla kilolardan kurtulmalarına yeteceğini söyledi.

        Doğum yapan annelerin en büyük sorunlarından biri, hamilelik sırasında aldıkları fazla kiloların nasıl verileceği konusu. Op. Dr. Mehmet Bal, emziren annelerin günde 400-500 kalori harcadıklarını, bu nedenle zayıflama diyeti yapmalarına gerek olmadığını kaydetti.

        "6 AYDA NORMAL KİLOYA DÖNÜLÜR"

        Op. Dr. Mehmet Bal şu bilgileri verdi: "Sağlıklı bir anne günde, bebeğin ayına ve kendi beslenme, moral ve motivasyon durumuna bağlı olarak 600 – 900ml süt salgılar. Emziren anne zayıflama diyeti yapmamalıdır ama unlu, yağlı ve şekerli besinleri aşırı yememeye dikkat etmelidir. Emzirmeyle günlük 400-500 kalori harcanacağı için uzun süre emzirerek fazla kilolardan kurtulmak mümkün olacaktır. Başarılı emzirme ile 6 ayda normal kiloya inilebilmektedir. İnilemez ise anne ilk 4-6 aylık periyot sonrasında zayıflama diyeti uygulayabilir. Gebelik sırasında önerilenden daha fazla kilo alınmışsa her ay iki kilo kaybetmek normaldir."

        BALIK-TAVUK-SEBZE-BAKLİYAT

        Anne sütünün besleyiciliğini ve miktarını artıran en önemli etkenin su tüketimi olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bal, emziren annelerin günde en az 3 litre sıvı tüketerek, kaybedilen sıvıyı yerine koyması gerektiğini ifade etti. Op. Dr. Bal, "Günlük protein ihtiyacı karşılanırken hem bitkisel hem hayvansal protein kaynakları kullanılmalıdır: Bir adet haşlanmış yumurta, bir porsiyon balık (omega3 bakımından zengin somon, sardalya, ringa, uskumru) gibi balıklar, bir porsiyon ızgara tavuk (tercihen göğüs kısmı), bir porsiyon tercihen fırında kırmızı etli sebze yemeği, bir kase mercimek yemeği protein ihtiyacının karşılanabileceği örnek besinlerdir" dedi.

        "TATLININ SÜTE FAYDASI YOK"

        Op. Dr. Mehmet Bal'ın emziren annelere beslenmeyle ilgili diğer önerileri ise şöyle:

        "Süt, peynir, yoğurt gibi kalsiyum yönünden zengin gıdalar her gün tüketilmelidir. Tercihen yağsız süt önerilmektedir. Peynir türü olarak süt yapımını arttıran eski kaşar günlük bir kibrit kutusu kadar yenmelidir. Bir tabak dolusu yeşil yapraklı az veya buharda pişirilmiş sebze yemeği de (ıspanak, pazı, semizotu) önemli kalsiyum kaynağı olacaktır. Roka, semizotu, dereotu ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler de bolca tüketilmelidir.

        Demir depoları için bir porsiyon dana bonfile, pirzola, bir kase kuru fasulye, mercimek veya nohut yemeklerinden biri uygun olacaktır. Gerekli hallerde demir preperatları da doktorun önerisiyle kullanılmalıdır. Kuru meyveler ve kuru yemişler, demir ve kalsiyum açısından zengindir.

        Çok şekerli ve tatlı tüketiminin süt oluşumuna hiçbir katkısı yoktur. Tatlı ihtiyacı meyveler ve haftada iki kez sütlü tatlılar ile sağlanırsa gereksiz kalori alımı engellenmiş olacaktır. Karbonhidrat ihtiyacı ana öğün başına 2 dilimi geçmeyecek şekilde tam buğday, kepek veya yulaf ekmeği bir orta boy kase makarna, pirinç pilavı veya kuskusu içeren öğünlerle karşılanmalıdır.

        Arpa, siyah susam, kimyon, fesleğen, sarımsak, yulaf ezmesi, zeytinyağı, rezene, keten tohumu yağı, susam yağı gibi gıdalar annede ve bebekte gaz oluşumunu dolayısıyla ilk günlerin korkulu rüyası olan kolik ağrıları azaltacaktır.

        Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Doğal besinlerde yeterince alınamayan iyot, ancak iyotlu tuz kullanımıyla anne sütünden bebeğe geçecektir. Emzirme döneminde asla sigara ve alkol tüketilmemeli, kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ