Bayram tatilinin yaklaşmasıyla birlikte seyahate çıkacak vatandaşları uyaran uzmanlar, dikkat edilecek birkaç hususla kusursuz bir yolculuk geçirmenin mümkün olduğunu söyledi.
TATİLİNİZİN TADI KAÇMASIN İSTİYORSANIZ BUNLARA DİKKAT!
Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasıyla birlikte yolculuk hazırlıkları yapan kişileri uyaran uzmanlar, tatilin tadının kaçmaması için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Tatilde uzun yolculuklarda insanı zorlayan durumların oluşabileceğine dikkati çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Hüseyin Çelen, bazı durumlarda hafif düzeyli kas eklem ağrılarının, kişinin sağlık problemlerine bağlı hayatını tehdit edebilecek seviyelere uzanabileceğini söyledi. Kişinin genel sağlık durumuyla yakından ilişkili olmakla birlikte, hiçbir sağlık sorunu olmayanlarda bile yolculuk süresinin uzamasına paralel sorunların görülebileceğini açıklayan Dr. Çelen, şöyle devam etti:
"Yolculukta problemlerin ilk kaynağı uzun oturma süresi ve uygun olmayan oturma şekli ve oturma tertibatıyla ilişkilidir. Genel kabul olarak 45 dakikadan sonraya sarkan oturma süreleri omurga ağrısını artırmaya başlar. Bel ve kalça bölgeleri sürekli sabit yük altında kalmaya bağlı kompresyon ağrısı denilen vücut ağırlık merkezinin yer değiştirmemesine bağlı ağrılara maruz kalır. Diz ve boyun bölgeleri ise sürekli sabit kalmaya bağlı kas yorgunluğu ve dolaşım sisteminde kan akım problemleri sebebiyle ağrır. Araç kullanan kişilerde ek olarak omuz ve kol eklemlerinde de ağrı oluşur. Dolaşım sistemi de kasların baskı yapıcı etkisinde azalmaya ve kişi susuz kalırsa ortaya çıkacak zorlanmaya bağlı problemlere yol açabilir. Bacaklarda, özellikle de ayak bilek çevresinde şişmeler, varislerde belirginleşme ve nadiren damar tıkanmaları görülebilir. Periferik sinir sisteminde dolaşım zayıflamasına ve basınca maruz kalmaya bağlı vücudun birçok bölgesinde geçici uyuşmalar görülür. Bu problemlerin oluşmasında aracın koltuğunun alçak olup olmaması, kişinin boyuna uygunluğu, bel ve boyun desteğinin varlığı önemlidir."
İYİ BİR YOLCULUK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Dr. Çelen, iyi bir yolculuk için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Yolculuk öncesi uykunun kaliteli bir şekilde yeterli yapılmış olması. Uzun yolculuklar boyunca özellikle de yolculuk sonuna doğru bilinçte dalgalanmaya neden olabilir, uyku problemleri ciddi kazalara yol açabilir. Yolculuğa uygun, rahat giyinilmesi önemlidir. Çok dar, terletici giysilerden kaçınılmalıdır. Koltuğun ayarı kişiye özel yapılmış olmalıdır. Bel desteği, yükseklik, boyun desteği, direksiyona yakınlık-uzaklık ayarlanmalıdır. Güneş gözlüğü, sıcak yaz günleri araç kullanımı için lüks değil ihtiyaçtır, buna dikkat edilmelidir. 45 dakikadan uzun oturmak tavsiye edilmemekle beraber, çok sık mola vermek sürücünün motivasyonunu azaltabileceğinden en geç 2 saat sonunda çok uzun olmasa da bir mola vermek önerilir. Aracı durdurup 5-10 adım atmak, hafif gerinme esneme hareketleri yapmak çok faydalıdır. Uzun mola verilecekse de tüm molayı oturarak değil mümkünse sürenin çoğunda yürüyüş yaparak geçirip bu şekilde dinlenme yoluna gidilmelidir. Sık sık sıvı tüketmek, dolaşımdan kaynaklanabilecek sorunları azaltmak için gereklidir. Yine bacak kaslarını, oturulan yerde kasıp bırakarak yapılan 5-8 tekrarlı izometrik hareketler de hem şişlik oluşmasını hem de olası damar tıkanıklığının önlenmesi için faydalıdır. Sinir ile ilgili ağrılı durumu olan kişiler bel fıtığı ve siyatik sorunlarına karşı ekstra dikkat etmelidir. Çünkü uzun oturma süresi bu tip ağrıları aşırı derecede artırabilir. Ayrıca sürekli cam açık şekilde vücudun sert hava akımlarına maruz bırakılması da bazı sinir dokusu problemlerine neden olabilir. Küçük ayrıntılara dikkat edilerek rahat ve sağlıklı bir yolculuk yapılabilir."
İHA
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.