Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık 15 dakikada kalp kapağı değişimi!

        TAVİ yani Transkateter Yöntemle Aort Kapak değiştirilmesi yöntemi, açık kalp ameliyatı yapılmadan, kasık atar damarından kateter kullanılarak kalbe aort kapak takılması işlemi.

        Açık ameliyat olması risk taşıyan, yaşlı, böbrek, akciğer, karaciğer yetmezliği gibi kronik hastalığı olanlarda tavi yöntemi hayat kurtarıcı oluyor.

        İşte o hastalardan biri de Van’da yaşayan, 82 yaşındaki Nezir Curga. Yaşlı hastanın akciğerinin büyük bir bölümü 35 sene önce kist hidatik nedeni ile alınmış. Aynı zamanda aort kapağında darlık tespit edilen hastanın açık ameliyatla kalp kapağının değişmesi mümkün değildi. TAVİ yöntemi kurtuluşu oldu.

        Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, hastanın kalp kapağının 15 dakikada değiştirildiğini vurguluyor. “Hastamızın akciğerinin büyük bir kısmı alındığı için ameliyata girmesi riskliydi. Dolayısı ile anjiyografik yöntemle tavi dediğimiz işlemle kalp kapağını değiştirdik. Yaklaşık 15 dakika sürdü, kasık bölgesini hafif uyuşturarak yaptığımız ve direkt kapağı yerleştirdiğimiz bir işlem.”

        “ADIM ATMAYA BİLE KORKAR OLMUŞTUM!”

        REKLAM

        Nezir Curga; “Allah hocama zeval vermesin. Nüfus cüzdanımda 82 yazıyor ama esasında 90’a yakınım. İleri derecede nefes darlığım vardı, nefes almakta zorlanıyordum artık adım atmaya bile korkar olmuştum. Ramazan hocamdan Allah razı olsun, bana yeniden nefesimi verdi. Operasyon öncesi bana güven verdiği için girerken hiç heyecanlanmadım. Şimdi hem nefes darlığım hem tıkanmalarım geçti. Kısa mesafe yürüyüşlerimde bile tansiyonum yükseliyordu, şimdi ise çok sağlıklı hissediyorum. Kendim yürüyerek Van’a gidebileceğim bunun için çok mutluyum” dedi.

        Prof. Dr. Ramazan Özdemir, 15 dakikada kalp kapağı değiştirilen hastalardan birinin de 74 yaşındaki Halide Fayat olduğunu belirtti.

        Prof. Özdemir, “Hastamız 10 sene önce by-pass ameliyatı olmuş. Aort darlığı dediğimiz şah damarın tıkanıklığı nedeni ile bize başvurdu, daha önce by-pass ameliyatı olduğu için ameliyatı riskli bulunmuş, kilodan dolayı ameliyat şansı olmadığından TAVİ dediğimiz anjiyo yöntemi ile kalp kapağının değişimi tedavisini uyguladık. Bu hastamızı da kasık bölgesinden girerek, o bölgeyi hafif uyuşturarak, aynı yöntemle kapağı yerleştirdik” dedi.

        Prof. Dr. Ramazan Özdemir, kanama riski olmazsa hastaların işlemden 2-3 gün sonra taburcu edildiğini kaydederek, "Son yıllarda ortaya çıkan 2010’lu yıllardan itibaren gittikçe dünyada önem kazanan işlem diyebiliriz. İşlemin kısa sürmesi, ameliyat gerektirmemesi, yaklaşık 1 - 2 gün içinde de hastayı herhangi bir komplikasyon gelişmezse taburcu edebiliyoruz. Hastalarımız için de büyük bir konfor"açıklamasında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ