Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yapay damarlı hastaya böbrek nakli

        Akdeniz Üniversitesi Hastanesinden yapılan açıklamaya göre, damarlarındaki genişleme (anevrizma) sebebiyle beş yıl önce ana atar damarları yapay damarlarla değiştirilen Samsunlu aşçı Murtaza Ayturan'a (56) Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'nde eşi Nazife Ayturan'ın böbreği nakledildi.

        Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Murtaza Ayturan, yaptığı açıklamada, ana atardamarı ve her iki bacağına giden ana damarlarının anevrizma nedeniyle beş yıl önce operasyonla çıkarılarak yerine yapay damar takıldığını kaydetti. Damarlarının değişmesinden birkaç yıl sonra böbrek yetmezliği teşhisi konulduğunu anlatan Ayturan, diyalize girmeye başladığını belirtti.

        Böbrek nakli olması gerektiğini ancak yapay damarlı olduğu için birçok sağlık kuruluşu tarafından reddedildiğini ifade eden Ayturan, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi'ne başvurduğunu ve gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından riskli olmasına karşın nakil olabileceğinin söylendiğini bildirdi.

        Bu gelişme üzerine eşi Nazife Ayturan'ın (54) böbreğinin nakledildiğini vurgulayan Ayturan, sağlığıma yeniden kavuştuğum için çok mutlu olduğunu ve artık tek hayali olan bol bol su içebileceğini ifade etti.

        Eşinin mutluluğuna ortak olan Nazife Ayturan da eşimin yeniden eski sağlığına kavuşması mutluluğunu yaşadığını belirterek, eşine hiç düşünmeden böbreğini verdiğini vurguladı.

        Türkiye'de ilk kez yapay damarlı bir hastaya böbrek nakledildiğini belirten Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Merkezi Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Alihan Gürkan, üç saatlik operasyonla naklin tamamlandığını, normale göre son derece zor bir ameliyat olduğunu ancak başarıyla gerçekleştirdiklerini vurgularken, operasyonu, laparoskopi yöntemi ile gerçekleştiğini kaydeden Doç. Dr. Ayhan Dinçkan da, şunları kaydetti:

        ''Samsun'da ve birçok merkezde Ayturan reddedilmiş. Bu tür ameliyatlar zor olmakla birlikte deneyimli merkezler tarafından yapılabilir. Hastamızın sağlığına kavuşması bizi de mutlu etti.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ