Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Keneye karşı halk bilgilendiriliyor

        Son 4 günde 3 kişinin ölmesinin ardından bölgelerde kene alarmı başladı.

        KASTAMONU'DA İMAMLARA KENE UYARISI

        Kastamonu'da, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı nedeniyle ölümlerin yaşanması üzerine, imamlara yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

        Nasrullah Camisi'nde düzenlenen toplantıda konuşan İl Müftüsü Dursun Ali Şeker, mevsimin çok erken olmasına rağmen 3 kişinin KKKA hastalığı yüzünden vefat ettiğini ifade ederek, bu konuda cemaati ve halkı bilgilendirmenin görevleri olduğunu söyledi.

        Cuma hutbelerinin sonunda yapılacak vaazlarda halkın kene konusunda uyarılmasını isteyen Şeker, şöyle konuştu:

        ''Eskiden KKKA hastalığı yoktu, 2002 yılından bu yana memleketimizde kendini gösterdi. Başladığından bu yana bir çok ölümler oldu. Bunun aşısı yok. Korunmanın çaresi dikkat etmek. Küçük bir böcek, hamam böceği gibi. Küçükleri de var büyükleri de var. Eskiden de vardı ama böyle bir sıkıntı yoktu. Bir yumurtlamada 4-5 milyar yavru yumurtlayabiliyormuş. Ancak işin bir güzelliği karıncalar bunun yumurtalarını yiyormuş. Dolayısıyla onu etkisiz hale getiriyor, neslinin çoğalmasını engelliyormuş.''

        Şeker, vücuduna kene yapışan kişinin ilk iş olarak bir sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerektiğini vurgulayarak, bir şey olmaz diyerek kenenin çıkartılması durumunda, hastalık taşıyorsa 14 gün içerisinde ateş, baş ağrısı ve kızartı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.

        Hastalık nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşların cenaze ve defin işlemlerinde dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Şeker, ''Mutlaka eldiven takmamız gerekiyor. Yıkama işini de o şekilde yapmamız lazım. Bu konuda dikkatli olmamız, sağlıklı yaşamamız açısından önemli'' diye konuştu.

        Şeker, hastalığa karşı din görevlilerinin de dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından gönderilecek afiş ve broşürlerin camilere asılmasını istedi.

        ERZİNCAN GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN KENE UYARISI

        Erzincan'da havaların ısınmaya başlaması ile birlikte vatandaşlar, keneye karşı uyarıldı. Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, özellikle tarımla uğraşan, köylerde yaşayan ve piknik alanlarına giden halkı dikkatli olmasını istedi.

        Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafından neden olunan ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon olarak tanımlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranlarının hala yüksek olmasına dikkat çekti. İl Müdürü Ali Lek, "Keneler; otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir." dedi.

        RİSKLİ MESLEK DALLARI VAR

        Toplumda tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar, veterinerler, kasaplar, mezbaha çalışanları, sağlık personeli, kamp ve piknik yapanlar, askerler ve korunmasız olarak yeşil alanlarda bulunanların risk altında bulunduğunu söyleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Lek, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığının belirtilerinin ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, Kanama pıhtılaşma mekanizmalarının bozulması sonucu; yüz ve göğüste kırmızı döküntüler, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda morluklar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kan görülmesi olduğunu açıkladı.

        KENELERİN BULUNDUĞU ALANLARDAN UZAK DURULMALI

        İl Müdürü Ali Lek, "Hastalığın bulaşmasında keneler önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle, kene mücadelesi önemlidir fakat oldukça da zordur. İnsanlar kenelerden uzak tutulabilir ise bulaşma önlenebilir. Bu nedenle de mümkün olduğu kadar kenelerin bulunduğu alanlardan kaçınmak gerekir. Kenelerin yoğun olabileceği çalı, çırpı ve gür ot bulunan alanlardan uzak durulmalı, bu gibi alanlara çıplak ayak ya da kısa giysiler ile gidilmemelidir. Bu alanlara av ya da görev gereği gidenlerin lastik çizme giymeleri, pantolonlarının paçalarını çorap içine almaları, görevi nedeni ile risk grubunda yer alan kişilerin hayvan ve hasta insanların kan ve vücut sıvılarından korunmak için mutlaka eldiven, önlük, gözlük, maske giymeleri gerekmektedir. Gerek insanları, gerekse hayvanları kenelerden korumak için haşere kovucu ilaçlar olarak bilinen böcek kaçıranlar dikkatli bir şekilde kullanılabilir. Haşere kovucular, hayvanların baş veya bacaklarına da uygulanabilir. Ayrıca bu maddelerin emdirildiği plâstik şeritler, hayvanların kulaklarına veya boynuzlarına takılabilir. Kenelerin bulunduğu alanlara gidildiği zaman vücut belli aralıklarla kene için taranmalıdır. Vücuda yapışmış keneler uygun bir şekilde kene ezilmeden, ağızdan veya başından tutularak bir cımbız veya pens yardımıyla çıkartılır. Isırılan yer alkolle temizlenmelidir. Mümkünse kenenin tanı için alkolde saklanması uygun olur. Diğer canlılara ve çevreye zarar vermeden, haşere ilacı ile uygulamanın uygun görüldüğü durumlarda çevre ilaçlanması yapılabilinir." şeklinde açıklamada bulundu.

        GEMLİK'TE KENEYE KARŞI İLAÇLAMA

        Gemlik Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ekipleri, havaların ısınmasıyla birlikte yeniden ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı mücadeleye başladı. Kene ilaçlama çalışmaları ilk olarak sahil boyu, çocuk parkları ve mesire yerlerinde yapıldı.

        Sağlık İşleri Müdürlüğü yetkilisi Ebru Kurt, çalışmayla ilgili şunları söyledi: "Gemlik Belediyesi olarak kene ilaçlama çalışmalarına başladık. Güvenliği sağlamak için tüm park ve bahçelerimizde ilaçlama çalışmalarını devam ettiriyoruz. Bu çalışmalar muhtelif piknik alanlarında da sürecek. Ayrıca müdürlüğümüzün gözden kaçırdığı umuma açık alanların, mandıra ve ahırların, kene, sivrisinek ve karasinek üreyebilecek alanları, halkımızın bize bildirmesi ile gereken yardım ve hassasiyet gösterilecektir."

        Gemlik Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nün diğer rutin olan ilaçlama ve dezenfeksiyon faaliyetlerine de devam ettiğini belirten Ebru Kurt, talep olduğu takdirde kamu kurumları, ticarethaneler ve konutlardan gelen istek doğrultusunda ücretli ilaçlama yapıldığını, vatandaşların 5134521-1131 numaralı telefon ile Beyaz Masa İletişim Servisi'ne taleplerini bildirmeleri halinde ilaçlama hizmetinden yararlanabileceklerini ifade etti.

        "HER KENE ÖLDÜRÜCÜ DEĞİL"

        Dünyada 850'den fazla kene türü olduğu, bugüne kadar bunlardan 7-8'inin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıvirüsünü taşıdığı ve bu hastalığı bulaştırabildiği belirtildi.

        Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) SağlıkHizmetleri Uygulama ve Araştırma HastanesiEnfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazif Elaldı, Türkiye'nin yaklaşık 10 yıldan fazladır Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla yüz yüze olduğunu söyledi.

        KKKA hastalığının ilk defa 2002 yılında tespit edildiğini ancak bu tarihten 3-4 yıl önce de benzer vakaların olduğunu bildiklerini ifade eden Elaldı, hastalığın en çok İç AnadoluBölgesi'nin Karadeniz'e yakın kesimlerinde, Kelkit Vadisi civarında görüldüğünü belirtti.

        Hastalıkla ilgili birkaç il dışında olgu bildirilmeyen şehir olmadığını dile getiren Elaldı, Cumhuriyet Üniversitesi'nde yıllardan beri bu hastalıkları takip ettiklerini ve dünyada en fazla olguyu takip eden hastane olduklarını vurguladı.

        Elaldı, şu ana kadar üniversite hastanesinde bin 100 olguyu takip ettiklerini, Türkiye genelindeki olguların ise 6 bin 100'e ulaştığını bildirdi.

        BU YIL 2 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

        Hastalığın, havaların ısınmasıyla kenelerin ortaya çıktığı nisan ayı gibi artmaya başladığını ifade eden Elaldı, şöyle konuştu:

        ''Bu yıl ilk olgu nisan ayında geldi. Şimdiye kadar 22 olguya müdahale ettik. Bunlardan ikisi maalesef kaybedildi. Gelen hastalar Yozgat ağırlıklı. Tokat, Giresun ve Sivas'tan gelen vakalar da oldu. 22 vakanın yüzde 100'ü köy merkezlerinden veya ilçe merkezinde yaşayıp da kırsal kesime gidip gelenlerden oluşuyor. İl merkezinde oturanlarda böyle bir olgu yok. Ancak il merkezinde yaşayıp da çeşitli nedenlerle kırsal alanlara gidenlerde de bu hastalık görüldü.''

        Elaldı, özellikle çiftçilerin ve hayvan yetiştiricilerinin risk altında olduğunu, kenelerin bulunduğu alanlara piknik yapmaya gidenlerin de risk grubunda yer aldığını söyledi.

        KAPLUMBAĞA KENESİ

        Her kenenin öldürücü olmadığına dikkati çeken Prof.Dr. Elaldı, şöyle devam etti:

        ''Dünyada 850'den fazla keneden, 7-8'inde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığı virüsü tespit edilmiş. Bu virüsü taşıyanlardan en tehlikelisi ''hyalomma marginatum marginatum''dur. Şehir merkezinde kene tutması şikayetiyle hastanelere başvuranların çoğunluğunda kaplumbağa kenesi olgusuna rastlanıyor. Bu keneler, zararsızdır.Bu nedenle özellikle şehir merkezlerinde kalanlar fazla panik yapmamalı. Çünkü her kene öldürücü değil.Ancak yine de her kene ısırmasında bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Zira vatandaşlar, kenenin türünü bilemez.''

        KKKAvirüsünü taşıyan kenelerin, genellikle kırsal alanda domuz, tilki, kurt ve yabani tavşanlarda ve bu hayvanların gittiği yerlerde görüldüğünü bildiren Elaldı, ''Bu alanlardan kaçınmak lazım. Ama hayvancılık ve tarım yapanlar mecburen gitmek zorundalar. Bu kişiler de dünya genelinde kabul edilen bazı önlemleri almalı. Açık renkli kıyafet giymeli, eve geldiğinde vücudunda kene kontrolü yapmalı, permetrin içeren kene kovucu ilaçlardan kullanmalı, hayvanlarını ilaçlamalı. Bu yöntemlerden en etkilisi kırsal alandan geldikten sonra evde soyunularak çıplak gözle vücudun kene varlığı açısından kontrol edilmesidir. Bu çok etkili bir yöntemdir. Özellikle eşlerin birbirlerini, ebeveynlerin de çocuklarını kontrol etmesi önemli'' şeklinde konuştu.

        Prof. Dr. Elaldı, tüm tedavilere ve verilen çalışmalara rağmen olguların yüzde 5-6'sının kaybedildiğini, aşı çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ