Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Anne ve Çocuk Enfeksiyon deyip geçmeyin!

        Dış gebelikte erken teşhisin önemli olduğu belirtildi. Her 100 kadından 2-3'ünde rastlanan ve embriyonun rahim içinde değil, tüplerde, yumurtalıklarda ya da karın içinde yerleşmesi olarak tanımlanan dış gebeliğin ileri evrede tüpün yırtılmasına ve hayati önem taşıyan iç kanamaya neden olabildiği bildirildi.

        Tüp bebek girişimlerinde de dış gebelik riski olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Eda Tunç Şimşek, dış gebeliğin en sık 35-44 yaşlar arasında, geçirilmiş genital enfeksiyonlarla birlikte tüp hastalıkları olanlarda görübildiğini kaydetti.

        Dr. Şimşek, ”Tüplerin bağlanması, tüplerin açılması, daha önce geçirilmiş dış gebelik ameliyatı gibi tüplere yönelik cerrahi müdahaleler, sigara içmek, tekrarlayan düşükler riski arttırır” dedi.

        AĞRI VE KANAMA ÖNEMLİ BELİRTİ

        Ağrı, adet gecikmesini izleyen kanamanın dış gebeliğin en önemli işaretler olduğunu belirten Dr. Şimşek, şöyle konuştu:

        “Ağrının nedeni tüpün gerilmesidir. İlerleyen durumlarda çok şiddetli ağrı ve bayılma ortaya çıkar. Amaç, olayı bu boyuta gelmeden teşhis ve tedavi edebilmektir. Ne yazık ki gebeliğin erken belirtilerini taklit etmesi ve hastanın şikayetlerini önemsememesi nedeni ile çoğu hasta iç kanama aşamasında doktora başvurmaktadır.”

        TEDAVİ YÖNTEMLERİ

        Dr. Şimşek, dış gebeliği olan hastanın tedavisinde amacın dış gebeliği sonlandırarak annenin hayati tehlikesini yok etmek ve kadının doğurganlığını korumak şeklinde açıkladı.

        Dış gebeliğin tedavisinde cerrahi ve ilaç tedavisi olmak üzere iki farklı seçenek olduğunu anlatan Dr. Şimşek, şunları söyledi: "İlaç tedavisi tek ya da birkaç doz iğne şeklinde uygulanır. Bu arada hastanın gebelik testi değerleri de belirli aralıklarla izlenerek sıfıra düşene kadar beklenir. İlaç tedavisine cevap vermeyen ya da uygun olmayan hastalarda ise cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavi laparoskopi denen yöntemle yapılır. Hasta bu yöntemle ameliyat olduğunda aynı gün taburcu edilip ertesi gün işine dönebilir.”

        Daha önce dış gebelik geçirmiş kadınlarda görülme oranının yüzde 10-25 daha fazla olduğunu belirten Doğum Uzmanı Op. Dr. Eda Tunç Şimşek, kadınların gebeliklerini öğrendikleri andan itibaren doktorlarına başvurmaları ve rutin takiplerini aksatmamaları konusunda uyardı.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ