Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Hangi virüsle yatağa düştük?

        GAZETE HABERTÜRK / CEYDA ERENOĞLU

        cerenoglu@htgazete.com.tr

        Son günlerde herkes gribe yakalandığını düşünüyor. Ancak uzmanlar, “Ne Türkiye’de ne de Avrupa’da henüz grip sezonu açılmadı” diyor. Peki çoğumuzu hasta edip yatağa düşüren belirtiler nereden kaynaklanıyor? İşte yanıtı...

        Uzmanlar grip sezonunun Avrupa’da da Türkiye’de de henüz başlamadığını söylüyor ve geçmiş 2 yıldaki grip olaylarına bakıldığında salgının 47. haftadan itibaren yani kasımayının sonlarına doğru beklendiğini belirtiyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ulusal Grip Referans Laboratuvarı ve Avrupa Griple Mücadele Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meral Akçay Ciblak, grip sezonu başlamadan önce, grip dışındaki solunumvirüsleriyle küçük çapta salgınlar yaşanabileceğine dikkat çekiyor.

        ‘RSV’ GELİYOR

        Eylül ayı ortalarında, laboratuvarlarına grip şüphesi ile gönderilmiş hastalarda, “parainfluenza” adını verdikleri bir virüs saptadıklarını belirten Ciblak, gelecek haftalarda, “RSV” adı verilen ve özellikle çocuk ve yaşlılarda etkili olabilecek bir virüsün de dolaşıma girmesini beklediklerini söylüyor. Bu virüslerin yeni olmadıklarını ancak solunumyollarını etkileyen virüsler arasında bulunduklarını belirten Ciblak’a göre bilinen gripten tek farkı, farklı eğilim göstermesinden kaynaklanıyor.

        “Normalde grip aktivitesi bu kadar erken başlamaz ama bu virüsler solunum yollarını etkiledikleri için gribe benzer belirtiler görülmesi normaldir” diyen Ciblak, “Laboratuvarımıza ulaştırılan hasta bilgilerine bakıldığında; "Aşırı halsizlik ve paçavra olma hali" gibi belirtiler gribin en önemli belirtilerindendir ve parainfluenza enfeksiyonlarında genel olarak bu belirtiler görülmez. Bunların yerine ateş, öksürük, boğaz ve başağrısı ön plana çıkıyor parainfluenza enfeksiyonlarında...

        HASTANEYE YATIŞ NEDENİ

        Bu konuda genelleme yapmak mümkün olmasa da, bu virüs tipinin hafif soğuk algınlığı şeklinde seyredebileceği ve özellikle bağışıklığı baskılanmış bireylerde hastaneye yatışlara neden olabileceği belirtiliyor. Hekime danışılıp kontrol altına alınmadığı takdirde kronik hastalığı olan, solunumyolu hastalığı bulunan ve bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde hastalığın ilerleyip ölümle bile sonuçlanabileceğine dikkat çekiliyor.

        "GRİP AŞISI BU VİRÜSTE ETKİLİ DEĞİL"

        Bu konuda, hastalıktan korunmaya yarayacak bir aşı bulunmadığına dikkat çeken ve grip aşısının bu virüsten korunmada etkisi olmadığını söyleyen Meral Ciblak, yapılacak en doğru şeyin hava değişimlerinden etkilenmemek, kalabalık ortamlardan, enfeksiyonlu kişilerden ve stresten uzak durmak, iyi uyumak ve iyi beslenmek olduğunu belirtiyor ve tedavinin hekimin öngördüğü şekilde gerçekleştirilmesini öneriyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ