Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Kimler MS hastalığı riski taşıyor?

        Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yahya Çelik, multipl skleroz (MS) hastalığının kadınlarda erkeklere oranla 2,5 kat daha fazla görüldüğünü söyledi.

        Çelik, başhekimlikte düzenlediği basın toplantısında, kesin nedeni bilinmeyen MS hastalığının sinir sisteminin farklı bölgelerini farklı zamanlarda etkilediğini ve daha çok genç erişkinlerde karşılaşıldığını anlattı.

        MS hastalığının travmadan sonra genç insanlarda en fazla sakatlık ve özür bırakan hastalık olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları söyledi:

        ''Hastalığın kadınlarda görülme oranı, erkeklere göre 2,5 kat daha fazla. Daha çok 18-50 yaş arasındaki insanlarda görülüyor. Çocuklarda ve ileri yaştaki kişilerde çok daha nadir görülüyor. Afrika ve Asya ülkelerinde daha az görülen bir hastalık. Kuzey ülkelerinde viral enfeksiyonlar daha fazla olduğu için bu bölgede daha fazla görüldüğünü söyleyenler var. Kuzey ülkelerinde güneşin az olması nedeniyle, hastalığın D vitamini eksikliğinden kaynaklandığını iddia edenler de mevcut. Hastalık, çok çeşitli ve basit bulgularla ortaya çıkıyor. Hastalığın en belirgin belirtisi ellerde ve ayaklarda karıncalanma, uyuşukluk ve yanma.''

        Ellerinde ve ayaklarında uyuşukluk ve karıncalanma olan insanlar için MS hastası olma ihtimalinin değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Çelik, ''Diğer şikayetler sakarlık, beceriksizlik, sürçmeler. Bunun dışında görmeyle ilgili şikayetler ortaya çıkabiliyor. Tek gözde bulanık görme, perdeden bakarmış gibi görme de şikayetler arasında. İdrarla ilgili sorunlar da olabilir. Bu hastalarda omurilikte de lezyonlar olabileceği için sık idrara çıkma, idrar kaçırma gibi şikayetler karşımıza gelebiliyor'' ifadelerini kullandı.

        ERKEN TANI ÖNEMLİ

        Çelik, MS hastalığı tanısının geçmiş yıllara oranla daha çabuk konulduğunu, MR görüntüleme işlemiyle hastalığın erken teşhis edilebildiğini vurguladı.

        Aile hekimliği sisteminin devreye girmesi ve sevk sisteminin hızlı olmasının tanıyı çabuklaştıran etkenler arasında olduğunu kaydeden Çelik, şunları söyledi:

        ''Tanıyı erken koyduğumuz zaman tedaviye erken başlıyoruz. Bu nedenle hastalıkta erken tanı büyük önem taşıyor. Bir nevi beyin romatizması. Nasıl romatizmal hastalıklarda ilaç tedavisi uygulanıyorsa, bunun da ilaç tedavisi, iğne ve hap tedavileri var. MS hastalarının günlük yaşamlarında enfeksiyonlardan çekinmeleri, grip, nezle olmamaları, çürük dişleri varsa bunları bir an önce tedavi ettirmeleri gerekir. Çünkü çürük dişler enfekte olduğu zaman ataklar tekrarlıyor.

        Sıcak havalarda ve sıcak mekanlarda bulunmak da zararlı. Sıcak ortamlarda sinir hücreleri gevşediği için uyuşma, karıncalanma, bulanık görme gibi şikayetler artıyor.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ