Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Enfeksiyon ve Salgın Yeni sistem HIV’lileri yaktı

        Aykan ÇUFAOĞLU/ ANKARA

        Sağlık Bakanlığı’nın yeni veri sistemi ile HIV’lilerin deşifre olduğunu belirten Pozitif Yaşam Derneği Genel Sekreteri Sarptürk: “Eczacı kalfası bile HIV’li olduğunu görüyor” dedi.

        Pozitif Yaşam Derneği (PYD) Genel Sekreteri Önder Sarptürk, Sağlık Bakanlığı’nın yeni veri sistemi Sağlık Net ile HIV pozitif vakalarının sağlık kurumlarında ve eczanelerde deşifre olduğunu belirtti.

        Sarptürk, “Deşifre olacağına herkese araba gibi plaka takalım ve plakaların üzerine de kişi eğer HIV pozitif ise ‘34 HIV 001’ yazalım” dedi. HIV hastalarının sağlık kurumlarında zorluklarla karşılaştığını belirten Sarptürk, eczanede görev yapan kalfanın dahi hastanın kullandığı tüm ilaçları görebildiğini ve HIV hastası olduğunu anlayabildiğini dile getirdi.

        AMELİYAT ETMİYORLAR

        Bazı doktorların hasta HIV’li diye elinde ameliyat malzemesi olmadığını söyleyip o hastayı başka hastaneye havale ettiğini öne süren Sarptürk, “Çok basit bir operasyon için HIV taşıyan bir arkadaşımızın 4-5 hastane gezdiğini biliyorum” dedi.

        Sarptürk, “Hastanelerde de sorunlar var. Apandisit ameliyatı olacak bir hasta eğer HIV pozitif ise doktorlar bu ameliyatı gerçekleştirip gerçekleştirmemek arasında düşünüyor. Diş hekimi HIV hastasına ‘Ben senin dişini çekmem’ diyor. Bu gidişle daha çok ayrımcılıkla karşılaşacağız” diye konuştu.

        BİLİNMEYEN VAKA 60 BİN

        Sarptürk, son resmi verilere göre 5 bin 225 HIV pozitif vakası olduğunu söyleyerek, “Kayıt dışı HIV hastası sayısı en az 60 bin kişi” iddiasında bulundu. Sarptürk, HIV pozitif insanların hak mahrumiyetinin önüne geçilmesi gerektiğini ve bu kişilerin bilgilerinin çeşitli kodlamalarla korunması gerektiğini vurguladı.

        Bakanlık: Eczacı görebilir

        Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu ise Habertürk'ün sorularını yanıtlarken, HIV vakası olduğunda bu kişinin sisteme hastalık koduyla kaydedildiğini dile getirdi. Torunoğlu, “Eczacı kullanılan ilacı ve hastalığı görür, çünkü elektronik reçete sistemi var. Hastanede ise kişiye tanıyı koyan doktor kişinin bilgilerini görebilir. Herkesin hastalığını her doktor bilemez. Diğer türlü hasta söylerse başka doktorlar tanıyı öğrenebilir. Yani hastalık hasta, doktor ve eczacı üçgeninde bilinir” dedi.

        Bazı doktorların HIV hastalarına karşı çekingenlik gösterdiğini belirten Torunoğlu şunları söyledi: “Kimi doktorlar AİDS’li vakaya ‘öcü’ görmüş gibi davranıyor. Halbuki HIV ilaçları hastalığın bulaşmasını engelliyor. Hepatit B daha bulaşıcı ama doktorlar HIV’e tepki gösteriyor.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ