Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sigaraya zam mı geldi? SON DAKİKA: Sigara fiyatlarında vergi ayarı! - İş-Yaşam Haberleri

        Sigaradan alınan ÖTV düşürüldü. Daha önce yüzde 67 ile yüzde 80 arasında olan tütün ürünleri ve sigaradaki ÖTV oranları yüzde 63'e düşürüldü.

        KARAR RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

        3328 sayılı Bazı Mallara Uygulanacak Özel Tüketim Vergisi Oranlarının Yeniden Belirlenmesi ile 4760 Sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 12 nci Maddesinin (3) Numaralı Fıkrası Hükmünün Bu Mallarda 2021 Yılı Ocak-Haziran Dönemi İçin Uygulanmaması Hakkında Karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

        KAÇAK SATIŞLARIN FRENLENMESİ PLANLANIYOR

        Buna göre, sigara ve diğer tütün ürünlerindeki ötv yüzde 63 olurken, maktu vergi 0.4851 TL ve asgari maktu vergi ise 0.4883 TL olarak sabit bırakıldı.

        Sigarillo ve puro vb. ürünlerdeki daha önce yüzde 67 ila 80 arasında değişen ötv oranı ve maktu vergiler de sigara ile aynı olacak.

        Sigaradaki sabit olan maktu vergiye dokunulmazken oransal olan ÖTV'sinde 2019'daki seviyeler olan yüzde 63'e indirilmesi enflasyonla mücadele kapsamında alınan bir önlem olarak değerlendirildi. Zira vergi gelirlerindeki artış nihai fiyata etkisi düşünüldüğünde yıllık enflasyon üzerinde 1 puanlık bir etki yarattığı ifade ediliyor.

        Bu çerçevede önemli bir vergi kaybı beklenmezken dolaylı yoldan artan kaçak satışların da bir anlamda frenlenmesi planlanıyor.

        Böylelikle 2021 yılının ilk 6 ayı için sigara ve tütün ürünlerinde yeniden değerleme oranındaki artış yapılmamış oldu. Sigaradan alınan maktu vergilerde 6 ayda bir enflasyon oranında artış yapılıyor. Ancak, kararname uyarınca 2021 Ocak- Haziran dönemi için ocak ayında maktu vergide enflasyon farkı yansıtılmayacak.

        REKLAM

        Merkez Bankası, dünkü Para Politikası Kurulu toplantısında da enflasyonu etkileyen tüm unsurları ve bu unsurların etkileşimini temel alan bir analiz çerçevesi benimsediğini belirtmiş ve karar metninde "Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü göstergeler oluşana kadar kararlılıkla sürdürülecektir." denilmişti.

         Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
        Merkez Bankası faiz kararını açıkladı Haberi Görüntüle

        Banka'nın açıklamasında, "İç talep koşulları, döviz kuru başta olmak üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükseliş ve enflasyon beklentilerindeki bozulma, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Bu doğrultuda Kurul, enflasyon görünümüne dair risklerin bertaraf edilmesi, enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve dezenflasyon sürecinin en kısa sürede yeniden tesisi için, 2021 yılsonu tahmin hedefini göz önünde bulundurarak, güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir." ifadeleri kullanılmıştı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ