Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Sinema Sinemanın 10 unutulmaz doktoru - Son dakika sinema haberleri
        1

        ÖLDÜREN HATIRALAR (1945)

        Dr. Constance Petersen – Ingrid Bergman

        Ingrid Bergman’ın canlandırdığı Dr. Constance Petersen, çalıştığı psikiyatri hastanesine atanan yeni müdür Dr. Edwardes’in (Gregory Peck) bir sahtekâr olduğundan kuşkulanır. Psikoanaliz yöntemini kullanarak kim olduğunu çözmeye çalışır. Psikoanaliz derinleştikçe ortaya daha çok soru çıkar ve Dr. Petersen, geçmiş travmalara kadar inmeye çalışır. Hastanın geçmişte bir cinayet işlediğini düşünen polisin dahil olmasıyla her şey daha da karışır… Usta yönetmen Alfred Hitchcock’un 1940’lı yıllardaki en iyi çalışmalarından biri olarak kabul edilen ‘Öldüren Hatıralar’ (Spellbound), film kategorisi dahil 6 dalda Oscar’a aday olmuştu. ‘Öldüren Hatıralar’, Ingrid Bergman’a New York Film Eleştirmenleri’nin en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandırmıştı.

        2

        CEPHEDE EĞLENCE (1970)

        ‘Hawkeye’ Pierce – Donald Sutherland

        ‘Duke’ Forrest – Tom Skerritt

        Trapper Jojn McIntyre - Elliott Gould

        Olaylar 1951 yılında Kore Savaşı sırasında cephe gerisinde kurulan ve kısaca MASH (Mobile Army Surgical Hospital) diye bilinen seyyar askeri hastanede geçer… Hastaneye atanan iki yeni cerrah ‘Hawkeye’ Pierce ve ‘Duke’ Forrest geldikleri ilk andan itibaren askeri disiplinle hiçbir ilgileri olmadığını gösterirler. Sürekli kadın peşinde koşar, içmeyi eğlenmeyi severler. Üstelik kimseden korkuları yoktur. Hiyerarşiyi ve askeri kuralları umursamazlar. Yeni gelen göğüs cerrahı Trapper John McIntyre’ın da onlardan pek farkı yoktur. Üçü birlikte hastaneyi tam bir eğlence yerine çevirirler. Hastanede onlardan nefret eden disiplin meraklıları da vardır ama işlerini o kadar iyi yaparlar ki üçüne de diş geçirmek kolay değildir. Usta yönetmen Robert Altman’ın imzasını taşıyan ‘Cephede Eğlence’ (M*A*S*H) sinema tarihinin en eğlenceli anti-militarist filmlerinden biri olarak kabul edilir. Daha sonra televizyon dizisi de olmuştu.

        3

        STAR TREK: THE MOTION PICTURE (1979)

        Dr. Leonard “Bones” McCoy - DeForest Kelly

        Bilimkurgu türündeki efsanevi televizyon dizisi ‘Uzay Yolu’nun unutulmaz karakterlerinden biridir ‘Bones’ lakaplı Dr. Leonard McCoy… DeForest Kelly, McCoy’u yıllarca televizyonda canlandırdıktan sonra serinin 6 sinema filminde de görev almıştır. Bu nedenle sadece televizyon dizilerinin değil sinema tarihinin de unutulmaz doktorlarından biridir. DeForest Kelly’nin yorumuyla bilinen McCoy, dizinin hayranlarının gözünde her şeyiyle ikonik bir karakterdir. Atılgan uzay gemisinin ‘ağır topları’ndan biri olan McCoy, mükemmel bir hekim ve bilim adamı olmasının yanı sıra insani özellikleriyle de öne çıkar. Özellikle hiç kaybetmediği neşesi ve sarkastik mizah duygusuyla serin kanlı Spock’ın anti tezi gibidir. Serinin ilk sinema filminde, 2270 yılında dünyaya yaklaşan V’Ger adlı gizemli güce karşı dünyayı korumaya çalışan Atılgan ekibinde de yerini alır.

        4

        UYANIŞLAR (1990)

        Dr. Malcolm Sayer – Robin Williams

        Oliver Sacks’ın 1973 yılında yayımlanan ve otobiyografik nitelikler taşıyan anlatı kitabından uyarlanan ‘Uyanışlar’da (Awakenings) Robin Williams, Dr. Malcolm Sayer karakterini canlandırıyor. Kariyerine araştırmacı olarak devam etmek isteyen Sayer’in hastalarla çok tecrübesi yoktur. Nöroloji uzmanı Sayer, yeni çalışmaya başladığı hastanede 1917-1928 yılları arasına görülen salgın hastalık sonucu yıllardır dış dünyaya hiç tepki vermeden yaşayan hastalar üzerinde farklı bir ilaç denemek ister. Mslektaşlarının muhalefetine rağmen annesinden aldığı izinle ilk denemelerini çocukluğundan beri uyuyan Leonard (Robert De Niro) üzerinde yapar ve beklemediği kadar iyi sonuçlar almaya başlar… İşine çok bağlı, içedönük ve yalnız biri olan Sayer, Leonard’ı ve diğerlerini hayata döndürmek için elinden geleni yaparken kendisiyle de yüzleşir. Penny Marshall’ın yönettiği film, 3 dalda Oscar’a aday olmuştu.

        5

        KAÇAK (1993)

        Dr. Richard Kimble - Harrison Ford

        Chicago’lu tanınmış cerrah Dr. Richard Kimble, takma kollu bir adam tarafından öldürülen eşinin yasını dahi tutamadan polis tarafından cinayetin faili olarak yakalanır. Bütün deliller aleyhinedir ve takma kollu adamın varlığına kendisi dışında kimse inanmaz. Kimble, tesadüf eseri kaçma fırsatı bulduğunda eşinin katilini bulmak için harekete geçer… Fazla zamanı yoktur ve daha kötüsü, tilki gibi kurnaz Samuel Gerard (Tommy Lee Jones) adında bir federal memurun liderliğinde bir sürü insan onu aramaktadır. Dr. Kimble, bütün bu süreçte doktorluğunu kendisi için bir avantaja çevirirken ettiği Hipokrat Yemini’ne sadık kalarak hayat kurtarmak için elinden geleni de yapar… Andrew Davis’in yönettiği, saat gibi tıkır tıkır işleyen bu aksiyon gerilim, 1970’li yıllarda TRT ekranlarında da gösterilen ‘Kaçak’ (The Fugitive) adlı diziden sinemaya uyarlandı.

        6

        12 MAYMUN (1995)

        Dr. Kathryn Railly - Madeleine Stowe

        Virüslerin neden olduğu kıyamet nedeniyle yeraltında yaşayan insanlar, zaman makinesiyle geçmişe giderek sorunu çözmek ve dünyayı kurtarmak isterler. Geçmişe gönderilen mahkûm James Cole (Bruce Willis), dengesiz davranışları nedeniyle polis tarafından göz altına alınır; kötü muamele görür. Onunla ilk görüşmeyi yapması için Dr. Kathryn Railly (Madeleine Stowe), çağrılır. Railly, gelecekten geldiğini söyleyen James Cole’un psikiyatrik bir hastalığı olduğunu düşünür. Cole’a bilimsel titizlik, mesleki merak ve sevgiyle yaklaşır. İnsanlardan sürekli kötü muamele gören Cole, Kathryn’den çok etkilenir ve onu kendisine yardım etmek için ikna etmeye çalışır. Sürprizli hikâyesi ve finaliyle de dikkat çeken “12 Maymun” (Twelve Monkeys), yönetmen Terry Gilliam'ın özenle kurduğu görsel atmosferle salgın temasını en iyi işleyen distopik filmlerden biri haline gelir.

        7

        TEHDİT (1995)

        Dr. Roberta "Robby" Keough - Rene Russo

        Richard Preston’un kitabından uyarlanan, yönetmen olarak Wolfgang Petersen’in imzasını taşıyan ‘Tehdit’ (Outbreak), Ebola benzeri Motaba adında bir virüsün Zaire’den ABD’ye gelişini ve yayılışını anlatır. Sanatsal açıdan nitelikli, bilimsel açıdan sağlam bir film olduğu söylenemez. Ama 1967 yılında geçen unutulmaz açılış sahnesi dahil olmak üzere, konuyu işleme biçimi itibarıyla rahatsız edici ve korkutucu olmaktan çekinmeyen bir filmdir. Başrol oyuncularından Rene Russo, erkek askerlerin domine ettiği filmde Salgın Kontrol ve Önleme Merkezi’nde (CDC) çalışan Dr. Roberta Keough rolünde karşımıza gelir. Keough, ABD’deki virüslü hastaları muayene eden ve teşhis koyan ilk hekimdir.

        8

        ANLAT BAKALIM (1999)

        Dr. Ben Sobel – Billy Crystal

        Bir saldırıdan son anda kurtulan çete reisi Paul Vitti (Robert De Niro), panik ataklar geçirmeye başlayınca psikiyatriste görünmeye karar verir. En güvendiği adamı Jelly, tesadüf eseri tanıştığı Dr. Ben Sobel’i (Billy Crystal) bulur. İlk evliliğinden olan oğluyla olan sorunlarını çözmeye çalışan ve sevgilisiyle evlilik hazırlıkları yapan Sobel, hastaları arasında bir mafya patronu olmasına kesinlikle hazır değildir. Ama Paul Vitti reddedilmesi kolay bir hasta değildir… Harold Ramis’in yönettiği ‘Anlat Bakalım’da (Analyse This) Dr. Ben Sobel, Paul Vitti’nin panik ataklarının kökenindeki yatan nedenleri çözmeye çalışırken kişisel sorunlarıyla da boğuşur. Ama her koşulda iyi bir doktor olmaktan vazgeçmez. İlkinin başarılı olması üzerine 2002’de ‘Analyze That’ adında bir devamı filmi de çekilmişti.

        9

        THE X-FILES (1998)

        Dr. Dana Scully - Gillian Anderson

        Bilimkurgu ile farklı türleri birleştiren, Chris Carter’ın imzasını taşıyan ‘The X-Files’, 1993 - 2002 yılları arasında yayınlanan ve 11 sezon süren 218 bölümlük efsane bir diziydi… Korku, fantezi, gerilim, gizem türündeki öykülerin yanı sıra bütün sezonlar boyunca devam eden ve derin devlet eleştirisi taşıyan bir ana konusu da vardı. Gillian Anderson’un canlandırdığı FBI ajanı Dana Scully, Fox Mulder (David Duchovny) ile birlikte dizinin iki ana karakterinden biriydi. Tıp doktoru olan Scully, her şeyi kişiselleştiren Mulder’a oranla sağduyunun sesi gibi durur, her şeye kuşkuyla yaklaşırdı. Öte yandan, inançlı bir Katolikti… Televizyon tarihinin unutulmaz kadın doktorlarından biri olan Dana Scully, dizideki olayların devamı olarak çekilen 1998 tarihli ilk sinema filminin yanı sıra 2008’de gösterilen ‘The X-Files: I Want To Believe’ adlı ikinci filmde de yine başrolde karşımıza çıkmıştı.

        10

        SALGIN (2011)

        Dr. Leonora Orantes - Marion Cotillard

        ‘Covid – 19 pandemisini önceden tahmin eden film’ olarak da bilinen, Steven Soderbergh'in yönettiği ‘Salgın’ (Contagion), bulaşıcı ve ölümcül bir hastalığın nasıl küresel salgına dönüşebileceğini aşama aşama anlatır. Gelmiş geçmiş en gerçekçi pandemi filmlerinden biri olarak kabul edilen ‘Salgın’da Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Jude Law, Laurence Fishburne ve Kate Winslet gibi starlar ön plana çıkmadan, mütevazı kompozisyonlar çizer. Kalabalık kadrolu filmde Marion Cotillard’ın canlandırdığı Dr. Leonora Orantes de önemli karakterlerden biridir. Dünya Sağlık Örgütü’nde çalışan ve uzmanlık alanı epidemiyoloji olan Orantes, MEV-1 adı verilen virüsün kökenlerini araştırır. Orantes inatçı ve kararlı bir bilim kadını olarak gelir karşımıza.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ