Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Son dakika! KIRMIZI BÜLTEN! Mazlum Kobani için tutuklama ve iade talebi! - HABERLER

        Türkiye, terör örgütü YPG/PYD'nin Suriye'deki komutanlarından "Mazlum Kobani" kod adlı, Ferhat Abdi'nin iadesi için harekete geçti. Adalet Bakanlığı iade talepli tutuklanması için ABD'ye nota verdi.

        Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nda terör örgütü YPG'nin komutanlarından Mazlum Kobani için Türkiye harekete geçti.

        ERDOĞAN: KIRMIZI BÜLTENİN GEREĞİ BUDUR

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT'de yaptığı açıklamada, Mazlum Kobani'nin Türkiye'ye iade edilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

        Erdoğan, "Kırmızı bültenle aranan bir terörist. Aramızda bizim suçluların iadesine dair anlaşma var. Amerika'nın bu adamı bize teslim etmesi lazım. Mazlum denilen terörist kırmızı bültenle aranıyor. ABD bize teslim etmedi. Kırmızı bültenin gereği budur. Bugün Adalet Bakanıma da söyledim. Zannediyorum isteyecekler" demişti.

        REKLAM

        BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ

        Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, terör örgütü komutanlarından Mazlum Kobani'nin ABD'ye gitmesi durumunda tutuklanması gerektiğini ABD'li makamlara bildirildiğini söyledi. Gül, "ABD'ye girmesi halinde tutuklanıp iade edilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

        Gül, "Terör elebaşıyla ilgili yargı makamlarında yakalama, tutuklama kararı çıkarıldı. Kırmızı bülten çıkartıldı. 196 ülkede geçerlidir. ABD de bu kırmızı bülten uygulamasına anlaşmaya dahil olan ülkelerdendir. Tekrar dün Bakanlığımız tarafından İçişleri Bakanlığı üzerinden ABD'ye muhataplarına tekrar iletilmiştir. Bu kişiyle ilgili hiçbir şekilde ABD'nin temasa geçmemesi, ABD'ye girmesi halinde ise kırmızı bültenle arandığı ve hakkında yakalama kararı olması nedeniyle yakalanıp, Türkiye'ye iade edilmesi gerekmektedir. Bu konudaki hatırlatmalar dün de yapılmıştır, zaten hakkında karar vardır. ABD'nin. hem kırmızı bülten anlaşması hem uluslararası suçluların karşılıklı iadesi ile ilgili sözleşme kapsamında ABD'nin bu terör elebaşını, yöneticisini, Türkiye'ye iadesi gerekmektedir" diye konuştu.

        ÇAVUŞOĞLU'NDAN NOTA MESAJ

        Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’da düzenlenen Bağlantısızlar Hareketi Devlet ve Hükümet Başkanları 18. Zirvesi’nde, “Hakkında kırmızı bültenle arama olan biriyle müttefiklerimizin görüşmesi kabul edilemez. Biz bunları bir nota ile ABD’ye bildirdik” açıklamasında bulundu.

        Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, YPG’li terörist Mazlum Kobani ile ABD’nin görüşmesinin ‘kabul edilemez’ olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, “Mazlum Kobani bir teröristtir. Hakkında kırmızı bültenle arama olan biriyle müttefiklerimizin görüşmesi kabul edilemez. Biz bunları bir nota ile ABD’ye bildirdik” sözlerini kullandı.

        İŞTE KIRMIZI BÜLTEN

        Terör Örgütü PKK/YPG’nin elebaşlarından Suriye uyruklu (1967) Mazlum Kobani kod adlı terörist Ferhat Abdi Şahin hakkında Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 6 Mayıs 2015 tarihinde yakalama kararı çıkarıldı. Bu karar istinaden Interpol tarafından kırmızı bülten çıkarıldı. Şahin bu tarihten itibaren 196 ülkede kırmızı bültenle aranıyordu.

        Daha önce Cenevre’de bir eylem planı hazırlığında olduğu istihbaratının alınması üzerine Türkiye İsviçre’den istendi. İsviçre makamları şahsın ülkede olmadığını bildirdi. ABD Interpol’e üye 196 ülke arasında bulunuyor.

        Türkiye’nin hiçbir diplomatik talebine gerek kalmaksızın bu Şahin’i bu bülten uyarınca Türkiye’ye teslim etmesi gerekiyor. Bu durum Dışişleri Bakanlığı tarafından bir nota ile ABD’ye iletildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ