Afetlerle mücadele için afet öncesinde hazırlık şart
Eskişehir'de 5'i AKUT 5'i de orman işçisi olmak üzere 10 kişinin yangından hayatlarını kaybetmesi üzerine afet öncesi hazırlık tekrar gündeme geldi. Habertürk'ten Bülent Aydemir, Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) ve Afet Öncesi Hazırlık Eylem Planı'nı yazdı
ABONE OLEskişehir Seyitgazi’de orman yangınına müdahale eden 5’i orman işçisi, 5’i AKUT mensubu olmak üzere 10 kahraman görevlimiz şehit oldu. Doğal afetlerde; selde, yangında, depremde canlarımızı yitiriyoruz.
Yapılmayanlardan, sorumsuzluklardan, yerine getirilmeyen yükümlülüklerden ders çıkarmayıp tekrarlayan olaylarda mateme bürünüyoruz.
Milletçe acıyı paylaşmak da yüce bir duygu ve erdemdir ancak gelişmiş, çağdaş toplumların bu tür felaketlere maruz kalmadan önce yapması gerekenler vardır. Bu tedbirler de tecrübelere ve bilimsel çalışmalara dayanarak alınır.
Türkiye, bir süredir Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi altyapısını tesis etme üzerinde çalışıyor. 6 Şubat Kahramanmaraş depreminin ilk günlerinde kurumlarda yaşanan karmaşa, kaos ve organizasyonsuzluk bu alt yapıya olan ihtiyacı daha da artırdı.
Eskişehir’deki orman yangını ve bundan sonra küresel iklim krizi nedeniyle yaşanabilecek diğer afetler de bize bu bilgi altyapısının acilen kurulması ihtiyacını çarpıcı şekilde gösteriyor.
İşte üzerinde çalışılan ve bir bölümü hayata geçirilmiş olan, önemli bir bölümü ise henüz başlık boyutunda olan Ulusal Coğrafi Bilgi Sistemi (TUCBS) ve Afet Öncesi Hazırlık Eylem Planı: