Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Son dakika: DP lideri Uysal: Ortak aday parti lideri olmalı

        Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, altılı masanın Cumhurbaşkanı adayı hakkında konuştu. Uysal, "Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığını dayattığı kanaatinde değilim. Adayın genel başkanlardan biri olması gerektiği fikrimizi zaten paylaştık bugün de paylaşmak isterim" dedi.

        "Ortak aday noktasında pozitif bir noktadayım" diyen Uysal dünkü toplantıda aday isimleri üzerinde bir değerlendirme yapılmadığını söyledi. Uysal "Kılıçdaroğlu dahil hiçbir isim üzerinde değerlendirmemiz olmadı” dedi. Seçim takvimi başlayıncaya kadar adayın açıklanacağı kanaatinde olmadığını da ifade etti. 6’lı masa başörtüsüyle ilgili yeni bir anayasa değişiklik teklifi hazırlama kararı da aldı.

        Uysal’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

        "Ortak aday noktasında pozitif bir noktadayım. Kademe kademe olgunlaşan bir süreç var. Biz kendi cephemizden değerlendirdiğimizde siyasi sorumluluğu olan, iddiası olan bir kişi aday olmalı. Toplumsal muhalefetin enerjisini sandığa yansıtmanın yolu ortak adaydan geçmekte. Liderler de bu fikri benimsemiş durumda. Ortak aday noktasında pozitif bir noktadayım.

        Mesele sadece aday değil, adayla birlikte programı kadroyu milletin önüne koymak. Seçim takvimi başlayıncaya kadar adayın açıklanacağı kanaatinde değilim. Kılıçdaroğlu dahil hiçbir isim üzerinde değerlendirmemiz olmadı. Seçim tarihi olarak 14 Mayıs’ı baz alıyoruz, buna göre bir simülasyon yaptık. 6’lı masanın göstereceği adayın kazanacak aday olduğu kanaatindeyim. Sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığını dayattığı kanaatinde değilim. Adayın genel başkanlardan biri olması gerektiği fikrimizi zaten paylaştık bugün de paylaşmak isterim."

        SORU: Aday belirleme süreci nasıl yürütülecek? Anketler dikkate alınacak mı? 30 Ocak’ta temel politikalar metni ve geçiş sürecinin yol haritası da açıklanacak. Aday da açıklanır mı?

        Mesele sadece aday değil, adayla beraber kadroyu programı ortaya koymak. Siyasal karakter olarak adayın ismi, profili önemli. Her siyasi parti farklı verilerden, kaynaklardan, kendi perspektifinden bir değerlendirme yapacaktır. Usule ilişkin bir değerlendirme olmadı. 26’sındaki toplantıya kadar karşılıklı istişareler olacaktır. Seçim takvimi başlayıncaya kadar ben adayın açıklanacağı kanaatinde değilim. Ama şartlar değişebilir.

        SORU: Dün uzun bir toplantı yaptınız. Ortak aday konusunda hangi noktadasınız, ortak aday masadan mı çıkar?

        Aday siyasi sorumluğu olan icraat iddiası olan bir kişi olmalı. Sadece kişi vurgusu yapmıyoruz. Adayla beraber kadronun da paylaşılması bizim tercihimizdir. Toplumsal muhalefetin enerjisini sandığa yansıtabileceğimiz yol ortak adaydan geçmektedir. Hepimizin büyük bir sorumluluğu var, milletimizin beklentisi var. O beklenti bizim kılavuzumuz. Ortak aday noktasında pozitifim.

        SORU: Sayın Davutoğlu’nun bir açıklaması oldu. Cumhurbaşkanı ile birlikte ittifaktaki partilerin genel başkanlarının imza yetkisi olacak dedi. Bu ne anlama geliyor? Kabinede genel başkanların nasıl bir pozisyonu olacak?

        Geçiş sürecinin yol haritasıyla ilgili nihai çerçeve 26 Ocak’ta ortaya çıkacak. Bu açıklandıktan sonra bir değerlendirme yapmak isterim. Bu süreç karşılıklı anlayış birlikteliği üretme süreci. Ortak aklı, hukuku, kurum kültürünü merkeze alacak farklı bir uygulama olması noktasında ortak bir irade var. Elbette seçilecek cumhurbaşkanının makamına mündemiç bir takım yetkileri vardır onları da kullanacaktır.

        ADAY İSMİ KONUŞULDU MU?

        Sayın Kılıçdaroğlu dahil isimler üzerinde dünkü toplantıda hiçbir değerlendirmemiz olmamıştır. Kılıçdaroğlu dahil isimler değerlendirilecektir. Adayın siyasi parti genel başkanlarından biri olması gerektiğini zaten paylaşmıştık bir kez daha paylaşmak isterim.

        6’LI MASADAN ‘BAŞ ÖRTÜSÜ’ TEKLİFİ

        Anayasa teklifi konusunda bir hazırlığımız var. Bunun çerçevesi önümüzdeki hafta netleşir.

        Kendi fikrimizi çerçevemizi kamuoyuyla paylaşıp Meclis’te imzaya açma düşüncemiz var. İktidarıyla, muhalefetiyle başörtüsü gibi bir konunun referanduma giderek tartışma konusu olmasının önüne geçmesi için değerlendirmemizi yapıyoruz.

        ÖNGÖRÜLEN SEÇİM TARİHİ: 14 MAYIS

        14 Mayıs’ı baz aldık. Bu takvimlendirmeyle beraber bir simülasyon var.

        NASIL BİR İTTİFAK MODELİ DÜŞÜNÜLÜYOR?

        Bir siyasi parti başka bir siyasi partinin amblemi altında seçime girebilir. Kendi amblemi altında da seçime girebilir. Bölge bölge farklı siyasi partilerin ortak listelerle girebileceği imkanlar da var. Bunları değerlendirdik.

        SİNAN ATEŞ SUİKASTİ

        Bu hadiseyi takip edeceğiz. Sonuçlarıyla birlikte değerlendirdik açıkçası. Farklı veriler, özel bilgiler konuşulmadı. Ama hepimiz Ankara’da yaşıyoruz. Bugün mızrağın çuvala sığmayacağı bir hadise gündüz gerçekleşmiş. Bugüne bir günde gelinmedi. Perşembenin gelişi pazartesiden çarşambadan belliydi. Pek çok kişiye gazeteciye geçmişte MHP’de siyaset yapmış kişilere saldırılar gerçekleşti, kamu burada etkin mücadeleyi yapmış olsaydı buraya gelmezdi diye bir değerlendirmemiz var. Zehirli dilden siyasetçilerin uzak durması gerekir, siyasi iklimin zehirlenmesi kimsenin lehine olmaz.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ