Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Son Dakika: GetContact çılgınlığına mahkeme kararı - İş-Yaşam Haberleri

        ANKARA 1. Sulh Ceza Hakimliği, son dönemde hızla kullanımı yaygınlaşan GetContact uygulaması ile gündeme gelen telefon numarasından isim sorgulayarak rehberlik hizmeti veren mobil uygulamalar ilgili önemli bir karara imza attı.

        REKLAM

        Habertürk Ankara'dan Fevzi Çakır'ın haberine göre, Hakimlik, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) talebi üzerine GetContact'ın da aralarında bulunduğu 70 numara bul uygulamasına erişim engeli getirdi.

        İnsanlara başkalarının rehberinde nasıl kayıtlı olduğunu öğrenme ve numara bulma imkanı sunan GetContact, son günlerde en popüler uygulamalardan birisi haline geldi. Kısa bir süre içerisinde marketlerin indirilenlerde ilk sırasına yerleşen uygulamanın, büyük bir tehlikeyi beraberinde getirdiği ortaya çıkmıştı. Uygulamayı kullanan kişinin rehberde kayıtlı olan numara ve isimleri kopyalayarak kendi veritabanına dahil ettiği belirlendi. BTK tarafından başlatılan inceleme sonrasında uygulama App Store ve Google Play Store'dan kaldırıldı.

        BTK İSTEDİ

        BTK dün önemli bir karar daha aldı. BTK Tüketici Hakları Dairesi Başkanlığı GetContact'ın da aralarında bulunduğu 70 numara bul uygulamanın sitesine erişimin engellenmesi talebiyle Ankara Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Mahkemeye gönderilen talep dilekçesinde; "Kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla" söz konusu uygulamalara erişim engeli getirilmesi istendi.

        "KİŞİSEL VERİLER HUKUKA AYKIRI ELDE EDİLDİ"

        Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Sezer Söylemez, BTK'nın talebi üzerine 70 uygulamaya erişimin engellenmesine karar verdi. Hakim Söylemez'in kararının gerekçesi şöyle:

        "Hakimliğimizce yapılan inceleme sonucunda; Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Türk Ceza Kanunu'nun 136. maddesinde düzenlenen 'Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme' suçunun niteliği, 25 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Kişisel Verileri Koruma Kurulu kararının kapsamı birlikte değerlendirildiğinde talebe konu internet adreslerinde bulanan program, uygulama, içerik veya diğer iletişim sistemleri kullanılarak, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak elde edilmesi işlenmesi ve kaydedilmesinin söz konusu olduğu anlaşıldığından yasa gereğince suç işlenmesinin önlenmesi ve kişilerin can ve mal güvenliği ile Milli Güvenlik ve kamu düzenin korunması yönünde talebin kabulüne karar verilmiştir."

        Erişime engellenen site ve uygulamalar şöyle:

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ