Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Son dakika haberler... Yargıtay'dan Metin İyidil kararı

        Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Kara Kuvvetleri Muhabere ve Muharebe Eğitim Destek Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkındaki kararını verdi.

        Fevzi Çakır'ın haberine göre Daire, İyidil hakkında Ankara İstinaf Mahkemesi’nce verilen beraat kararını bozdu. Daire, İyidil’in “darbeye teşebbüse yardım” suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti.

        Bu karar uyarınca İyidil, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde “darbeye teşebbüse yardım” suçundan 12,5 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanacak.

        İyidil, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargılandığı davada önce “ağırlaştırılmış müebbet hapis" cezasına çarptırılmıştı. Dosyayı inceleyen Ankara İstinaf Mahkemesi, İyidil’in beraat ve tahliyesine karar verdi. Ancak bu karar İstinaf savcılığınca yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine İyidil, yeniden tutuklanarak cezaevine konulmuştu.

        Öte yandan Daire, davada İstinaf Mahkemesinin duruşma açmadan karar vermesini ve İyidil'in eylemlerine ilişkin eksik inceleme yapılmasını bozma gerekçesi yaptı.

        Kararda, Metin İyidil'in eylemlerinin mevcut dosya durumuna göre, "darbeye yardım" suçunu oluşturduğu belirtildi. Ancak Daire, İyidil’in asli fail olup olmadığının araştırılmasını da istedi. İyidil'in tutukluluk halinin devamına da karar verildi. Bu karar sonrası İyidil, 12,5 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle yeniden yargılanacak. Daire, diğer sanıklardan eski tümgeneral Hamza Koçyiğit’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını ile eski korgeneral Abdullah Barutcu’nun beraat kararını bozdu.

        Sanık eski tuğgeneral Lütfi İhsan Yanıkoğlu’nun ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile eski tuğgeneral Mehmet Topçu ve Ersal Duman’ın beraat kararı onandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ