Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya Ukrayna savaşı son durum... 12. güne girildi! Rusya Ukrayna heyetleri 3. müzakerede buluşacak
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 12. gününde şiddetini artırarak devam ediyor. İrpin'de siviller tahliye edilirken bombardıman altında kaldı, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy tepki gösterdi. Rus işgalinde son yaşananlar...

        REUTERS: HAVA SALDIRISINDA 13 SİVİL ÖLDÜ

        Ukrayna'nın Kiev bölgesindeki Makariv kasabasındaki bir ekmek fabrikasına düzenlenen hava saldırısının ardından 13 sivilin cesetlerinin enkazdan çıkarıldığı bildirildi. Beş kişi ise kurtarıldı.

        Saldırı öncesi fabrikada toplam 30 kişinin bulunduğuna inanıldığı belirtildi.

        ATEŞKES UYGULANAMADI

        Sabah saatlerinde Rusya'nın açıkladığı ateşkes kararının yine uygulanamadığı açıklandı.

        Rusya, "Ukrayna insanı koridor açma anlaşmasına uymadı" dedi.

        Habertürk TV Dış Politika Yayın Koordinatörü Çetiner Çetin'in saat 20.40'taki canlı yayınında patlama sesleri duyuldu. Çetin, "Ateşkes ilan edilmiş olmasına rağmen Kiev'e çok yakın bir noktada patlamalar meydana geldi" dedi.

        UKRAYNA: DÜŞMANI YOK EDECEĞİZ

        Odessa Askeri Karargahı Sözcüsü Sergey Bratcuhk, Odessa’da bir Rus gemisini batırdıklarını öne sürdü.

        Rus ordusu tarafından Ukrayna’nın Mıkolayiv kentine roket saldırısı düzenlenirken, Ukrayna tarafı Mıkolayiv-Dnipro karayolu üzerinde Rusya’ya ait Pantsir-S hava savunma sistemlerini ele geçirdiklerini duyurdu.

        Rusya’nın saldırı hazırlığındaki Ukrayna’ya ait liman kenti Odessa’da da yeni gelişmeler yaşandı. Odessa Askeri Karargahı Sözcüsü Sergey Bratcuhk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Odessa açıklarında bulunan Yılan Adası yakınlarında Rusya’ya ait gemiyi batırdıklarını iddia ederek, "Düşmana ait eski bir gemiyi vurduk. Bu bir devriye gemisi mi yoksa roketli bir saldırı gemisi mi bunu henüz teyit edemedik. Fakat eski bir Rus gemisi. Düşmanı yok edeceğiz. Düşman kayıp vermeye devam ediyor. Aferin çocuklar." dedi.

        RUSYA'DAN GEÇİCİ ATEŞKES

        Rusya Savunma Bakanlığı, "6 bölgede insani koridor açılacak" açıklamasında bulundu.

        Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada "İnsani koridor çok zor, Rusya ile temastayız ama saldırılar durmadan tahliye olmaz." denildi

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Sözcüsü, "Rusya sivillerin tahliyesi bilerek engelledi. Bu tamamen ahlaksız bir hikaye. Bu insanlar Ukrayna vatandaşı ve ülkeden ayrılma hakları bulunuyor." dedi.

        Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev, Harkov, Sumi ve Mariupol’den insani koridor açılacağını duyurdu.

        Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ettiğini açıkladı.

        Açıklamada "Kiev, Mariupol ve Sumi'deki durum ve Fransa Cumnurbaşkanı Emmanuel Macron'un kişisel ricası dikkate alındı" denildi.

        ZELENSKIY: VAHŞET İŞLEYEN HERKESİ CEZALANDIRACAĞIZ

        Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, pazar gecesi ulusa sesleniş konuşması yaptı. Ukrayna'da vahşet işleyen Rus askerlerinin cezalandıracağı konusunda uyarırken, onları bekleyen "tek yerin mezar" olduğunu söyledi. "Biz affetmeyeceğiz. Biz unutmayacağız. Toprağımızda bu savaşta vahşet işleyen herkesi cezalandıracağız.”

        REKLAM

        Zelenskiy, Ukrayna'nın Kiev yakınlarındaki Irpin kentinden kaçmaya çalışan bir ailenin Rus güçlerinin görmezden gelmesi sonucu öldüğünü söyledi. Belediye Başkanı Oleksandr Markushyn'e göre, tahliyeler devam ederken şehirde sekiz sivil öldürüldü.

        Zelenskiy, batılı liderleri Rus savunma bakanlığının Ukrayna'nın askeri-sanayi kompleksini vuracağına dair duyurusuna yanıt vermemekle eleştirdi. Zelenskiy, "Tek bir dünya liderinin bile buna tepki verdiğini duymadım. Saldırganın cüretkarlığı, batıya Rusya'ya uygulanan yaptırımların yeterli olmadığının açık bir işaretidir" dedi.

        UKRAYNA: MÜZAKERELER BUGÜN

        Ukraynalı yetkililere göre, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerin 3. turu bugün yapılacak. Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon görüşmesinde, çatışmanın ancak Rusya'nın taleplerinin karşılanması durumunda duracağını söyledi.

        Putin ayrıca Ukraynalı müzakerecilerin sahadaki gerçekleri dikkate almaları ve Moskova ile müzakerelerde daha "yapıcı" bir yaklaşım benimsemeleri gerektiğini söyledi. Ukrayna, toprak bütünlüğünden ödün vermek istemediğini söyledi.

        REKLAM

        RUS DİPLOMATLAR ABD'DEN AYRILDI

        Flight Radar24 verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri tarafından sınır dışı edilen Rus diplomatları taşıyan bir uçak, Moskova'ya gitmek üzere New York'taki John F Kennedy Uluslararası Havalimanı'ndan dün akşam ayrıldı.

        Reuters'e göre, ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi, Ukrayna'nın Odesa kenti içinde veya yakınında bir Rus saldırısının yakın olduğuna inanmadığını söyledi. Zelenskiy dün şehre olası bir saldırıyla ilgili endişelerinin arttığını söylemişti.

        Rus devlet medya kuruluşlarına göre, Rusya, devlete ait tüm web sitelerine ve hizmetlerine 11 Mart'a kadar Rus alan adı sistemine geçme talimatı verdi. Pek çok kişi, hareketin Rusya'nın küresel internet bağlantısını kesmek için aktif hazırlıklara başladığının bir işareti olduğundan korkuyor.

        Reuters'in bildirdiğine göre, Ukrayna bugün Birleşmiş Milletler üst mahkemesinden, Moskova'nın saldırıyı gerekçelendirmesinin soykırıma dayandığını savunarak Rusya'nın işgalini durdurmasını gerektiren bir acil durum kararı çıkarmasını isteyecek.

        İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna'ya daha fazla savunma ekipmanı ve 100 milyon dolar gönderme sözü verdi, ancak oligarkların Birleşik Krallık'taki faaliyetlerini kısıtlamak için çok yavaş davranmakla suçlandı.

        Ukraynalı bir yarışmacının yanında madalya podyumunda Ukrayna'nın işgali ile bağlantılı bir amblem taşıyan Rus jimnastikçi Ivan Kuliak, "şok edici davranışı" nedeniyle çağrıldı.

        Rusya'da, Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgalini kınamak için 21 şehirde sokaklara dökülen göstericilerin ardından 4 bin 300'den fazla kişi tutuklandı.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ