Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Son dakika... Trump'ın Suriye talebine Avrupa ülkelerinden tepki!

        Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Avrupa ülkelerine, Suriye'de yakalanan Avrupa kökenli DEAŞ militanlarını teslim alarak yargılamaları çağrısında bulunan, aksi halde teröristlerin serbest bırakılacağını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump'a yanıt verdi.

        Maas, Trump'ın talebinin yerine getirilmesinin son derece zor olacağını söyledi. Almanya merkezli yayın kuruluşu ARD kanalında açıklamalarda bulunan Maas, Almanya vatandaşlığı bulunan militanların geri dönmesinin yasal olduğunu fakat Suriye'nin mevcut durumunda bunu kontrol etmenin mümkün olmadığını belirtti.

        AVRUPALI BAKANLARDAN TEPKİ

        AB Dışişleri Konseyi kapsamında Brüksel'de bulunan bazı Avrupalı bakanlar, Trump'ın "İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800 DEAŞ militanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz. DEAŞ çökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak." yorumuna yanıt verdi.

        Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, yaptığı açıklamada, "Bu (DEAŞ'lı teröristlerin yargılanması) bir problem. Avrupa olarak bunun bilincindeyiz. Eğer mantıklı bir çözüm bulmak istiyorsak konuyu tartışmamız lazım. Gelişigüzel tweet paylaşmamamız gerekiyor. Bu mantıklı değil." ifadelerini kullandı.

        Avusturya Dışişleri Bakanı Karin Kneissl ise Trump'ın talebine anlam veremediğini belirterek, Suriye'deki yabancı militanların serbest bırakılmasının kimsenin yararına olmayacağını vurguladı.

        Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto da Suriye'deki yabancı militanların Avrupa'ya dönmesinin engellenmesi konusunun, Avrupa'nın "en büyük sorunlarından" biri olduğuna dikkati çekti.

        Danimarka Başbakanı Lars Lokke Rasmussen'in Sözcüsü, yasal mazeret sunmaya bile gerek duymadan reddederek, "Dünyadaki en tehlikeli insanlardan söz ediyoruz. Onları geri almamamız gerekir" derken, Trump'ın bu çağrıyı yapması için henüz erken olduğunu, Suriye'deki durumun istikrarsızlaşmasının daha uzun zaman alacağını savundu.

        Belçika Adalet Bakanı Koen Geens, Trump'ı Avrupalı müttefiklerini gafil avlamakla suçladı. "Dost ülkeler arasında bu tür sorunların geceyarısı tweet atmak yerine geleneksel diplomatik kanallardan tartışmaya açılması hoş olurdu" diye sitem eden Geens, soruna Avrupa'nın birlik beraberlik içinde ortak çözüm bulması çağrısı yaptı.

        TRUMP: YARGILAMALARINI İSTİYORUZ

        Trump, paylaşımında, "İngiltere, Fransa, Almanya ve diğer Avrupalı müttefiklerden Suriye'de yakaladığımız 800DEAŞmilitanını teslim alarak yargılamasını istiyoruz.DEAŞçökmek üzere. Hoş olmayan diğer alternatif ise onları serbest bırakmak zorunda kalmak." ifadelerini kullandı.

        DEAŞ'lı teröristlerin beklenildiği gibi Avrupa'ya geçmesini görmek istemediklerini belirtenTrump, "Çok şey yaptık, çok (para) harcadık. Artık başkalarının da adım atıp yapabildikleri işi yapma zamanı.DEAŞ'ın yüzde 100 yenilmesinden sonra çekiliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ