Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı SON DAKİKA! Yargıtay'dan Cumhuriyet gazetesi yazarlarına beraat talebi - Haberler

        YargıtayCumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Gazetesi yazarlarıyla ilgili tebliğnamesini tamamladı. Başsavcılık tebliğnamesinde; Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin'in beraatlarınakarar verilmesini talep etti. Cezası istinafta kesinleşen ve bir kısmı halen cezaevinde bulunan isimlerin de mahkumiyetlerinin sirayet yoluyla bozulması talep edildi.

        Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre,Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kamuoyunda çok tartışılan Cumhuriyet Gazetesi yazarlarının yargılandıkları davaya ilişkin tebliğnamesini hazırlayarak, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderdi. Yargıtay Cumhuriyet Savcıları Turan Kuloglu ve Mücahit Erdoğan tarafından hazırlanan ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca tarafından onanan tebliğnamede; önemli taleplerde bulunuldu.

        REKLAM

        ESKİ YÖNETİCİLERE BERAAT TALEBİ

        Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yerel mahkemenin "terör örgütüne yardım" suçundan cezalandırılmasına karar verdiği Cumhuriyet Gazetesi ve Cumhuriyet Vakfı eski yöneticilerine verilen mahkumiyet hükümlerinin bozulmasını talep etti. Tebliğnamede; 7 yıl 13 ay 15 gün ceza verilen Akın Atalay'ın, 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen Orhan Erinç ve Hikmet Çetinkaya'nın, 7 yıl 6 ay hapis cezası verilen Murat Sabuncu ve Aydın Engin'in bu cezalarının bozulması gerektiği ifade edildi. Ve bu isimlerin tamamının beraatınakarar verilmesi gerektiği kaydedildi.

        CEZAEVİNDEKİLER İÇİN ÖNEMLİ TALEP

        Tebliğnamede; 5 yılın altında ceza alan ve bu cezaların temyize gidilmeksizin kesinleşmesi nedeniyle cezaevine giren diğer sanıklar için de çok önemli bir talepte bulunuldu. Başsavcılık,

        Kadri Gürsel, Bülent Utku, Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Güray Öz'den oluşan bu isimlerin cezalarının da diğer isimler gibi bozulması gerektiği vurgulandı. Tebliğnamede, bozma taleplerinin bu isimlere de Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 306. maddesi gereğincesirayet ettirilmesi istendi.

        REKLAM

        İKİ İSMİN CEZASININ ONANMASI İSTENDİ

        Tebliğnamede üç isim yönünden ise onama ve farklı suçlardan cezalandırılmaları talebinde bulunuldu. Başsavcılık, Yunus Emre İper'e "terör örgütü propagandası" suçundan verilen 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasını ile FETÖ'nün gizli haberleşme ağı Bylock kullanıcısı olduğu belirtilen Ahmet Kemal Aydoğdu'ya "terör örgütü üyeliği" suçundan verilen 10 yıl hapis cezasının onanmasını talep etti.

        AHMET ŞIK'A FARKLI CEZA TALEBİ

        Gazetenin eski muhabirlerinden ve HDP Milletvekili

        Ahmet Şık'a "örgüte yardım" suçundan verilen 7 yıl 6 ay hapis cezasının da bozulması talep edildi. Ancak Şık'ın "örgüt propagandası" ve "devletin kurum ve organlarını alenen aşağılama" suçundan cezalandırılması gerektiği kaydedildi.

        SON KARARI 16. CEZA DAİRESİ VERECEK

        Başsavcılığın tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Dosyada son sözü 16. Ceza Dairesi söyleyecek. Başsavcılığın tebliğnamesindeki bozma taleplerinin kabul görmesi halinde cezaevinde bulunan sanıklar için tahliye yolu açılacak. Ve dava yeniden görülecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ