Fener'in gücü yetmedi!
Fenerbahçe Ülker, hazırlık maçında konuk ettiği NBA takımlarından Oklahoma City'ye 95-81 yenildi
Fenerbahçe Ülker: 81 - Oklahoma City Thunder: 95
Salon: Ülker Sports Arena
Hakemler: Dan Crawford, Courtney Kirkland (ABD), Rüştü Nuran
Fenerbahçe Ülker: McCalebb 13, Preldzic 9, Bogdanovic 19, Kleiza 9, Zoric 4, Vidmar 4, Melih Mahmutoğlu 7, Kenan Sipahi 6, Metecan Birsen 6, İzzet Türkyılmaz 3, Barış Ermiş 2, Ayberk Olmaz, Berk Uğurlu, Ömer Yurtseven
Oklahoma City Thunder: Jackson 9, Perkins 1, Sefolosha 8, Durant 24, Ibaka 15, Collison 2, Lamb 9, Thabeet 4, Fisher 8, Adams 7, Jones 2, Roberson 4, Garrett 2
1. Periyot: 28-20
Devre: 42-48
3. Periyot: 65-75
Karşılaşmaya iyi başlayan Fenerbahçe Ülker, Preldzic, Zoric ve Kleiza'nın basketleriyle 3. dakika içinde 7-2 öne geçti. Bogdanovic ve Bo McCalebb ile 3 sayılık basketler bulan sarı-lacivertliler, 7. dakikada farkı 10 sayıya (20-10) çıkardı. Ancak 1 dakika içinde Jackson ile 5-0'lık bir seri yakalayan Oklahoma City Thunder, 8. dakikada farkı 5 sayıya (20-15) indirdi. İlk periyotta beş 3 sayılık basket bulan Fenerbahçe Ülker, Bogdanovic'in 3 sayılık basketiyle periyodun bitimine 2 dakika 47 saniye kala farkı 9 sayıya (25-16) çıkardı. Sarı-lacivertliler, bitime 3 saniye kala genç oyuncusu Metecan Birsen'in basketiyle ilk periyodu da 28-20 önde kapattı.
İkinci periyodun başında Zoric, Melih Mahmutoğlu, Preldzic ve Metecan Birsen ile sayılar üreten Fenerbahçe Ülker, 17. dakika içinde 37-28 üstünlük sağladı. Bu dakikadan sonra Oklahoma City Thunder'da sahneye Kevin Durant çıktı. Durant'ın skorer oyunu ile 11-0'lık bir seri yakalayan NBA ekibi, 20. dakikada 39-37 öne geçti. Yaklaşık 3,5 dakika hücumda sayı bulamayan Fenerbahçe Ülker, Bo McCalebb ve Preldzic'in basketleriyle bitime 1 dakika 51 saniye kala 42-42 eşitliği sağladı. Ancak Durant ile sayılar bulmaya devam eden Oklahoma City Thunder, ilk yarıyı 48-42 önde tamamladı.
İlk periyotta 7 sayı atan Durant, ikinci periyotta 13 sayı ile oynayarak, toplam 20 sayıyla ilk devrenin en skorer oyuncusu oldu. İlk periyotta 5 üç sayılık isabet bulan Fenerbahçe Ülker ise ikinci periyotta sadece 1 üç sayılık basket atabildi. İlk devrede NBA ekibi, sarı-lacivertlilere ribauntlarda da 26-15 üstünlük kurdu.
Üçüncü periyodun başında Ibaka'nın basketlerine Bogdanovic, Kleiza ve Bo McCalebb ile karşılık veren Fenerbahçe Ülker, 28. dakika içinde farkı 4 sayıya (50-54) indirdi. Ancak Adams ile üst üste basketler bulan Oklahoma City Thunder, 29. dakikada farkı 8 sayıya (52-60) çıkardı. Sarı-lacivertliler, Preldzic, McCalebb ve Bogdanovic'in sayılarıyla devrenin bitimine 5 dakika kala farkı 2 sayıya kadar (61-63) indirdi. Bu dakikadan sonra Sefolosha, Fisher ve Durant ile 6-0'lık bir seri yakalayan Oklahoma City Thunder, periyodun bitimine 11 saniye kala Lamb'ın 3 sayılık basketiyle son periyoda 10 sayı farkla (65-75) önde girdi.
Son periyoda 8-3'lük bir seriyle başlayan NBA ekibi, Fisher'in basketiyle 41. dakika içinde farkı 15 sayıya (70-85) yükseltti. Oklahoma City Thunder, Ibaka, Roberson, Jones ve Garrett'in sayılarıyla bitime 2 dakika 24 saniye kala farkı 16 sayıya kadar (77-93) çıkardı. Son dakikalarda tamamen genç oyuncularla mücadele eden Fenerbahçe karşısında NBA ekibi, maçtan 95-82 galip ayrıldı.
Oklahoma City Thunder, ribauntlarda da Fenerbahçe Ülker'e 52-27 üstünlük kurdu.
MAÇTAN NOTLAR
Beko Basketbol Ligi takımlarından Fenerbahçe Ülker, ikinci kez bir NBA takımını konuk etti. "NBA Global Games 2013" kapsamında İstanbul'a gelen Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) takımlarından Oklahoma City Thunder ile karşı karşıya gelen sarı-lacivertli ekip, taraftarlarına bir kez daha bu heyecanı yaşattı. Daha önce 5 Ekim 2012 tarihinde bir başka NBA ekibi Boston Celtics'i Ülker Sports Arena'da ağırlayan Fenerbahçe Ülker, bu karşılaşmayı 97-91 kazanmıştı. Bu sonuçla NBA'den bir takımı yenen 6. Avrupa ekibi olan Fenerbahçe Ülker, Oklahoma City Thunder karşısına ikinci kez aynı başarıyı göstermek için çıktı. Maç öncesi Barış Ermiş ile Thabo Sefolosha, taraftarlara "hoşgeldiniz" konuşması yaptı. Barış Ermiş'in ardından söz alan Sefolosha, Türkçe "Merhaba İstanbul" diyerek basketbolseverleri selamladı.
MAÇ NBA KURALLARIYLA OYNANDI
Fenerbahçe Ülker ile Oklahoma City Thunder arasındaki karşılaşma, NBA kurallarıyla oynandı. Maç 12'şer dakikalık dört periyottan oynanırken, 6 faul alan basketbolcu oyun dışı kalacak.
GENÇ OYUNCULAR NBA HEYECANI YAŞADI
Sarı-lacivertli takımın genç oyuncuları da ilk kez bir NBA takımı karşısında forma giymenin heyecanını yaşadı. Fenerbahçe Ülker'in başantrenörü Zeljko Obradovic, tecrübeli oyuncuların yanı sıra Melih Mahmutoğlu, İzzet Türkyılmaz, Ömer Faruk Yurtseven, Ayberk Olmaz, Berk İbrahim Uğurlu, Kenan Sipahi ve Metecan Birsen'i de kadroya dahil etti. Sakatlıkları bulunan Ömer Onan, İlkan Karaman ve Oğuz Savaş, sakatlıkları nedeniyle bu önemli maçı kaçırdı.
SEFOLOSHA ESKİ TAKIMINA KARŞI
2011-2012 sezonunda NBA'de yaşanan lokavt sürecinde Fenerbahçe Ülker forması giyen Thabo Sefolosha da Oklahoma City Thunder kadrosunda yer aldı. Sarı-lacivertli ekipte 2 aylığına görev alan Sefolosha, uzun bir aradan sonra eski takımının taraftarlarının önüne çıktı. Thabo Sefolosha, maçın anısına Fenerbahçe Ülker Şube Direktörü Nedim Karakaş'a forma hediye etti.
KEVİN DURANT, İKİNCİ KEZ İSTANBUL'DA
Oklahoma City Thunder'ın yıldız oyuncusu Kevin Durant, ikinci kez İstanbul'da sahne aldı. Türkiye'nin ev sahipliğinde 2010 yılında gerçekleştirilen Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ABD Milli Takımı formasıyla altın madalyada büyük katkı sağlayan Durant, bir kez daha İstanbul'daki basketbolseverlerin önüne çıktı. Maçı izleyen basketbolseverler, en büyük ilgiyi Kevin Durant'a gösterdi. Bu arada NBA ekibinin önemli oyuncularından Russell Westbrook, sakatlığı nedeniyle forma giymedi. NBA Fenerbahçeli futbolcu Cristian Baroni de maçı izleyenler arasında yer aldı.
BASKETBOLSEVERLERİN İLGİSİ
Fenerbahçe Ülker ile Oklahoma City Thunder arasında oynanan karşılaşmada Ülker Sports Arena büyük ölçüde doldu. Tribünlerde yer yer boşluklar gözlenirken, mücadeleyi 15 bine yakın basketbolsever izledi. Türk medyasının yanı sıra Yunanistan, Rusya ve Fransa'dan gelen gazeteciler de iki takım arasındaki karşılaşmayı takip etti.
Fenerbahçe Ülker, tarihinde ikinci kez Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA) takımlarından biriyle karşılaşırken, ilk maçının aksine bu defa galip gelemedi.
NBA TAKIMINA KARŞI OYNADIĞI İKİNCİ MAÇTA GALİBİYETE ULAŞAMADI
NBA Global Games 2013 çerçevesinde Oklahoma City Thunder ile karşı karşıya gelen sarı-lacivertli ekip, mücadeleyi 95-82 yitirdi. Geçen yıl Boston Celtics'i 97-91 yenen Fenerbahçe Ülker, bu sonuçla bir NBA takımına karşı oynadığı ikinci maçta galibiyete ulaşamadı.
MAÇIN EN SKORERİ KEVİN DURANT
Oklahoma City Thunder oyuncusu Kevin Durant, 2010 Dünya Şampiyonası'nda olduğu gibi Fenerbahçe Ülker ile oynanan karşılaşmada da kalitesini ortaya koydu. Maçta 28 dakika 37 saniye süre alan Durant, attığı 24 sayıyla maçın en skorer ismi olurken, 8 ribaunt ve 3 asistlik performans sergiledi. 2010 FIBA Dünya Şampiyonası final maçında ABD formasıyla Türkiye potasına 24 sayı bırakan ve organizasyonun en değreli oyuncusu (MVP) seçilen Durant, Fenerbahçe Ülker karşısında da takımının en önemli silahı oldu. Oklahoma City Thunder'da Serge Ibaka, 15 sayı, 6 ribaunt ve 4 blokla galibiyete büyük katkı verdi.
FENERBAHÇE ÜLKER'DEN EN SKORER İSİM BOGDANOVİC
Fenerbahçe Ülker'de ise takımının en skorer ismi Bojan Bogdanovic oldu. MMaç boyunca 19 sayı üreten Bogdanovic'in ardından Bo McCalebb, 13 sayıyla oynadı. NOklahoma City Thunder, ribauntlarda sarı-lacivertli ekibe 52-27'lik üstünlük sağladı. NBA ekibi, 20 top kaybı yapmasına rağmen takım olarak 22 asistle oynadı. Rakibi karşısında kısa kalan Fenerbahçe Ülker, 28 kez üç sayılık şut denemesinde bulundu. Bunların 10'unu sayıya çeviren sarı-lacivertli ekip, yüzde 35'lik bir oran yakaladı. İçerden oynamayı tercih eden Oklahoma City Thunder, 14 adet üç sayılık şuttan sadece 2'sini sayıya çevirerek yüzde 14'lük oran tutturdu.
OBRADOVİC'TEN GENÇLERE ŞANS
Fenerbahçe Ülker Başantrenörü Zeljko Obradovic, mücadelenin son bölümlerinde genç oyunculara ağırlık verdi. Kenan Sipahi, Melih Mahmutoğlu, Ayberk Olmaz, Metecan Birsen ve İzzet Türkyılmaz beşiyle sahada yer alan sarı-lacivertli ekipte son iki dakikada Berk İbrahim Uğurlu ve Ömer Faruk Yurtseven de şans buldu. Melih Mahmutoğlu, 7 sayıyla genç oyuncuların en skoreri olurken, Kenan ve Metecan 6'şar, İzzet Türkyılmaz ise 3 sayı üretti.
OKLAHOMA CİTY THUNDER MASKOTUNA BÜYÜL İLGİ
Karşılaşmada Oklahoma City Thunder'ın dansçı kızları gösterileriyle izleyenlere keyifli anlar yaşatırken, en büyük ilgiyi kulübün maskotu "Rumble" aldı. Maç boyunca tribünleri dolaşan ve çeşitli hediyeler veren Rumble, özellikle minik hayranlarıyla bol bol fotoğraf çektirdi. Mücadele öncesi eski NBA oyuncularından Vlade Divac, 12 Dev Adam Basketbol Okulları öğrencileriyle sahada görüntü verdi. Divac, NBA'in bir başka eski yıldızlarından Peja Stojakovic ile birlikte ikinci yarıda özel olimpiyatlar sporcularıyla taraftarların karşısına çıktı.
Mücadeleyi, 12 bin 191 biletli seyircinin izlediği açıklandı. Karşılaşmada Türk hakem Rüştü Nuran da NBA hakemleri Dan Crawford ve Courtney Kirkland ile birlikte görev aldı. Molalar sırasında dağıtılan tişörtler, tribünlerde bulunan basketbolseverler tarafından adeta kapışıldı. Karşılaşmayı Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel'in yanı sıra FIBA Genel Sekreteri Patrick Baumann da takip etti.