Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Olimpiyat Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, HABERTÜRK'e konuştu. - Olimpiyat Haberleri

        MURAT AĞCA / HTSPOR

        Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), İstanbul'un da ev sahipliği için aday olduğu 2020 Olimpiyatları'nda ata sporumuz güreşin olmadığını açıkladı. Gündeme bomba gibi düşen bu gelişmenin ardından HABERTÜRK, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya ile konuştu.

        Bu kararın tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Hamza Yerlikaya, HABERTÜRK'e şunları söyledi: "Bu bir tavsiye kararı. Hiçbir şey bitmiş değil. Olimpiyat'ın ana branşlarından biri olan güreşin tek kalemde programdan çıkarılması çok yanlış olur. Mücadele sporlarının tamamında benzer problemler var. Artık görsel ve şov yönü yüksek branşlar tercih ediliyor. Bu kararın tez zamanda gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum."

        ERDENER: ŞANSINI DENEYEBİLİR

        Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi Prof. Dr. Uğur Erdener ise ''Güreş, 7 aday branş ile birlikte Mayıs ayında tekrar şansını deneyebilir'' dedi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı ve Dünya Anti-Doping Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi de olan Prof. Dr. Uğur Erdener, yaptığı açıklamada, IOC Yönetim Kurulu'nun bugün İsviçre'nin Lozan kentinde yaptığı toplantıyı değerlendirdi. Erdener, IOC'nin ''güreşin 2020 Olimpiyatları'nda yer alacak 25 temel branş arasından çıkarılması'' kararının nihai olmadığını söyledi. Güreşin, olimpiyatlara katılmak için aday olan beyzbol/softbol, karate, roller sports, tırmanma sporları, squash, su kayağı ve wushu ile birlikte, Mayıs ayında Rusya'nın St. Petersburg kentinde yapılacak IOC toplantısında tekrar değerlendirmeye alınacağını kaydeden Erdener, şöyle konuştu: ''Mayıs ayında yapılacak değerlendirmenin ardından son karar, 7-10 Eylül tarihlerinde Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılacak ve İstanbul'un adaylığının da görüşüleceği IOC Genel Kurulu'nda verilecek. Güreşin hala olimpiyatlara dahil olma şansı bulunuyor.''

        Erdener, bu tür kararların verilme aşamasında o branşın izleyici oranlarından, medyada yer alma sıklığı ve şekline, kaç ülkede faaliyet gösterdiğine kadar birçok şeye bakılıyor. IOC'nin kararı verirken dikkat ettiği en önemli şey, spor branşının televizyondan ne kadar izleyiciye ulaştığıdır'' dedi. Erdener, bu tür değişikliklerin sık sık yapıldığını ancak söz konusu güreş olduğu için Türkiye'de bu kadar tepkiyle karşılandığını sözlerine ekledi.

        AYIK: BÖYLE BİR ŞEY OLMAZ

        Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC), bugün yaptığı icra kurulu toplantısında, güreşi olimpiyatlardan çıkarması çeşitli tepkilere yol açarken, Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) Asbaşkanı Ahmet Ayık, ''Güreş olimpiyatlardan çıkartılamaz'' dedi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Ayık, olimpiyatlarda atletizm ve güreşin en gözde branşlar olduğuna dikkati çekerek, ''Bu işler demeyle olmaz. İcra komitesi kendi aralarında konuşmuş. 2020 yılında çıkarılacak diyorlar. Olimpiyatların en gözde branşları atletizm ve güreş. Kolay mı bu iş. 15-18 Şubat tarihlerinde Tayland'ta FILA Yönetim Kurulu toplantısı var. Güreş olimpiyatlardan çıkartılamaz. Zor bir olay. Grekoromen için böyle söylenti uzun zamandır vardı. Yakında IOC Başkanı değişecek. Fakat güreşin çıkması mümkün değil'' değerlendirmesini yaptı. Avrupa Güreş Federasyonları Birliği (CELA) Yönetim Kurulu Üyesi Önder Yakşi ise güreşin olimpiyatlardan çıkartılmasına ihtimal vermediğini belirterek, ''Böyle bir şey mümkün değil. Güreş ailesi buna kesinlikle müsaade etmez. IOC başkanı değişir ama güreşin olimpiyatlardaki yeri değişmez'' diyerek görüşlerini açıkladı.

        KAYAALP: OLİMPİYAT RUHUNA AYKIRI

        2012 Olimpiyat Oyunları'nda grekoromen stilde 120 kiloda üçüncü olan ve Türkiye'ye güreşte son madalyasını kazandıran Rıza Kayaalp, güreşin ilk zamanlardan beri olimpiyatın içinde yer aldığını vurgulayarak, ''Güreşsiz olimpiyat olmaz. Çünkü olimpiyat ruhuna aykırı'' ifadelerini kullandı.

        Eskiden beri güreşin olimpiyatlardan çıkarılacağı şeklinde iddialar olduğunu anlatan Kayaalp, şunları söyledi:

        ''Spora başladığımdan beri güreşin olimpiyatlardan çıkarılacağı konuşuluyor. Biz, 'Güreşi olimpiyatlardan çıkaracaklar' haberleriyle büyüdük. Daha önce de '2004'te güreş olmayacak' deniyordu. Ancak güçleri yetmedi. İnşallah yine güreş olacak, 2020'de de yer alacak. Olimpiyatlara alınması söz konusu olan diğer sporlara bakarsak, güreş o sporlardan en iyisi. O sporlara göre güreş en mantıklısı olacaktır. Güreşsiz bir olimpiyat olmaz.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ