Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Olimpiyat Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği yolunda, adaylık sürecine sponsorluk desteği veren kuruluşlarla gurur duyduklarını söyledi - Olimpiyat Haberleri

        Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen basın toplantısına, ev sahibi Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanı sıra, adaylık sürecine sponsor olarak destek veren Doğuş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Koç Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Digitürk'ün Genel Müdürü Ertan Özerdem, Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Turkcell'in Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ve Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil katıldı.

        2020 İstanbul Oyunları adaylığı yolunda ortaya konulan katkı ve emeğe teşekkür ederek açılış konuşmasına başlayan Bakan Kılıç, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, topyekün olimpiyat ailesi, sponsorlar, moral destekçileri, medya, spor kamuoyu, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, önemli, anlamlı, gerek İstanbul gerekse Türkiye için çok değerli bir yola çıktıklarını ifade ederek, ''Bu yol arkadaşlığı boyunca herkese hayırlı yolculuklar diliyorum. Olimpiyat yolunda önemli mesafeleri birlikte alacağız'' diye konuştu.

        Olimpiyatın içerik olarak birlikte ve dayanışma halinde hareket etmeyi, tüm imkanları ulusça seferber etmeyi gerektirdiğini anlatan Bakan Kılıç, ''İstanbul markasının arkasında topyekün birlikte hareket etmeyi gerektiriyor. 13 Ağustos 2011 tarihinden bu yana çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yaklaşık 1,5 yıl oldu. 7 Eylül 2013'te yapılacak oylamayla bu işin final sahnesine gelmeyi planlıyoruz. Oylamada da kısmet olursa İstanbul'un artık bir olimpiyat kenti olarak bütün dünyaya, bütün insanlığa ilan edileceği günü hayal ediyoruz'' ifadelerini kullandı.

        Bu yolda çok önemli, kritik adımlar atıldığını, çok ince elenip sık dokunarak değerli fikirler üretildiğini ve fikirlerin gereği olan hamlelerin bir bir atıldığını aktaran Bakan Suat Kılıç, yolun en başında Türkiye Cumhuriyeti'nin adaylık yolunda İstanbul kentiyle birlikte en önemli değerinin, bizzat Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı tarafından İstanbul 2020 adaylık başvuru dilekçesinin imzalanması olduğunu belirterek, ''Türkiye Cumhuriyeti, olimpiyat kentinin arkasında bizzat Başbakanının imzasıyla duran bir ülke olarak bu işe verdiği önemi ve değeri apaçık ortaya koydu'' ifadesini kullandı.

        "NE KADAR BÜYÜK BİR AİLE OLDUĞUMUZU FARK ETTİK"

        Olimpiyat adayı kentin, merkezi hükümetin desteğini almaksızın yola devam edebilmesinin çok kolay olmadığını anlatan Suat Kılıç, Türkiye'nin geçmişte kalan adaylıkları bir kenara bırakarak bu kez çok daha farklı bir hazırlık sürecinin içinde olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu:

        ''Bu hazırlık sürecinin kuşkusuz çok önemli aktörleri var. Geride kalan ve ileride yaşanacak çok önemli parametreler var. Bana göre adaylık sürecimizin en önemli aktörleri sürece tam destek veren, fiilen, nakden destek veren Türk özel sektörü ve sermaye sahipleri oldu. Sponsorlar bu işin içine tüm varlıklarıyla girinceye kadar, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Sayın Başbakan, Gençlik ve Spor Bakanı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ve kendi aramızda adeta olimpiyat yalnızları gibi kendimizi hisseder durumdayken, özel sektörün sürece omuz vermesiyle, yükün altına girmesiyle birlikte, çok büyük bir aile olduğumuzu fark ettik. Türkiye'de özel sektör dinamiklerinin son yıllarda ne kadar büyük bir ilerleme kaydettiğini fark ettik. Öyle zannediyorum ki uluslararası çevrelerinde de Türk özel sektörünün verdiği bu destek aynı hislerle fark edilmiş durumundadır. Süreci omuzlayan özel sektör girişimcilerini, olimpiyat adaylık girişimimizin en önemli ve en değerli halkası olarak değerlendiriyorum. Her biriyle ayrı ayrı gurur duymakta olduğumuzu paylaşıyorum.''

        Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve AK Parti Genel Başkanı olarak garanti mektuplarını imzaladığını, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) grubu bulunan muhalefet partilerinin Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (IOC) iletilmek üzere güven mektuplarını taraflarına verdiğini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de gereken yasaların zamanında çıkarılabilmesi konusunda garantörlük mektubunu imzaladığını hatırlatan Bakan Kılıç, spor medyasının da sürecin önemli halkalarından birisi olduğunu vurguladı.

        Süreçte yeni adımlar atmaya devam edeceklerini kaydeden Bakan Kılıç, bu ayın son haftasında İstanbul'da IOC değerlendirme toplantılarının yapılacağını bildirdi.

        "YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ"

        Olimpiyatların bir ülkeye çok önemli marka değeri kazandırdığını ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, ''Bir ülkenin olimpiyat adayı olabilmesi bile başlı başına bir değer. Olimpiyatlara layık görülmesi ise ayrıca, gerek siyasette, gerek diplomaside, gerek ekonomide, gerekse altyapı ve üst yapı yatırımlarında, gerekse özel sektör dinamiklerinin son yıllarda kaydettiği büyümelerde ortaya konulan değerlerin uluslararası toplum tarafından da kabul edildiği gerçeğinin bir teatisidir'' diye konuştu.

        Adaylık sürecine destek veren sponsorları tek tek, isim isim okuyarak teşekkür eden Bakan Kılıç, daha pek çok sermaye kuruluşunun sponsorlar arasında yer almak üzere kendilerinden davet beklediğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

        ''Ancak bugünkü yükümüzü taşımaya yönelik olarak mevcut sponsorluk çatımız yükü taşıyacak kudrete her anlamda ulaştı. Gerek çatı altına giren ve sponsorluk gururunu bizimle birlikte paylaşanlara, gerekse davet bekleyenlere yürekten teşekkür ediyoruz. Zannediyorum ki, uluslararası olimpiyat camiası, özel sektör sermaye birikimlerimizdeki bu hevesi, arzuyu, istekliliği değişik zeminlerde takdir edeceklerdir. 7 Eylül'e kadar bu şemayla, bu çatıyla yolumuza devam edeceğiz. O tarihten itibaren Türk sermayesi daha yoğun ve güçlü bir şekilde temenni ederim ki, 2020'ye kadar olan yükümüzü uluslararası markalarıyla en üst limitlerde paylaşacak şekilde bu yükün ortağı olacaktır.''

        Çıkılan bu yolun Türkiye açısından bir marka ve kariyer yolculuğu olduğunu anlatan Bakan Kılıç, İstanbul'un medeniyetler, kültürler, inançlar, kıtalar arasında köprü olan bir kent olduğunu vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

        ''Ne kadar sakınsak, kıskansak, bize ait görsek de İstanbul aslında bütün insanlığın ortak tarihsel birikimi, ortak kültürel mirasıdır. Bu güzel markada, bu büyük kültür ve medeniyet mirasında, bütün insanlığı, dünyanın bütün sporcularını, bütün atletlerini sevgiye, barışa, evrensel hoşgörü ve kucaklaşmaya atılacak adımlarda İstanbul'a davet ediyoruz. Kendilerini İstanbul'da görmekten gurur duyacağımızı belirtiyor, yükümüze yürekleriyle orta olan özel sektör temsilcilerimize, bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Sayın Başbakanımız adına içtenlikle teşekkür ediyorum.''

        "YÜREKTEN İNANIYORUM"

        Sponsorların tamamını en az kendileri kadar motive gördüğünü aktaran Suat Kılıç, ''Bu bizim açımızdan da bir sarmala dönüştü artık. Herkes birbirini motive ediyor. Gerçekten 2020'ye motive olmuş durumdayız. Bu toplantıya geldiğimde benim motivasyonum arttı. İnşallah bütün bu motivasyon, sinerji, enerji birikimiyle, IOC üyelerini ve uluslararası olimpiyat camiasını da bu işin en iyi İstanbul'da yapılacağına inandırmaya muvaffak oluruz. Çok başarılı olacağız, yürekten inanıyorum. Bu kadar inanmış insanların bir araya geldiği ortamdan başarılı neticeler çıkacaktır'' diye konuştu.

        Türkiye ekonomisinin 2005'ten bu yana ortalama yıllık yüzde 5,2 büyüme kaydettiğini, OECD'nin ikinci, Avrupa'nın en hızlı büyüyen birinci ekonomisi durumunda olduğunu anlatan Bakan Kılıç, ''Bu gurur vesilesi. Bunu bizlerden de daha yakinen iş dünyası takip ediyor. İstanbul'un ulaşım problemini büyük ölçüde hafifletecek olan Marmaray projesini artık bitirdik, 29 Ekim 2013'te İstanbulluların hizmetine sunacağız. Bu çok önemli bir kazanım. İstanbul Boğazı'na 3. gerdanlık, 3. boğaz köprüsünü kazandıracağız. Hedef, mayıs, haziran ayında temelin atılabilmesi. Her şart altında 3. boğaz köprüsü oyunlar öncesinde hizmete girmiş olacak'' ifadelerini kullandı.

        "OLİMPİYATLAR EN AZ MALİ YÜKÜ TÜRK EKONOMİSİ ÜZERİNDE OLUŞTURACAK"

        Olimpiyat oyunlarının Türk Hava Yolları'nı (THY) da çok heyecanlandırdığını, THY'nin olimpiyat sporcularını taşıyacağını kaydeden Bakan Kılıç şöyle devam etti:

        ''İstanbul şu tarihlerde dünyanın en çok turist alan beşinci, altıncı kenti. Olimpiyatlardan sonra daha da yukarı basamaklara tırmanacak. Çünkü Londra, olimpiyatlar sırasında çok turist almadı ama sonrasında ziyaretçi sayısında büyük artışlar yaşanmaya devam ediyor.

        İstanbul, üçüncü havalimanına kavuşuyor. Olimpiyat için değil, olimpiyat dışı hedefimiz dışında üçüncü havalimanı İstanbul'a gerekli. İstanbul'da yapılacak olimpiyat oyunlarının maliyetinin ne kadar düşük olacağının görülmesi açısından bu göstergeler çok önemli. Üçüncü boğaz köprüsü her şartta İstanbul'a yapılacak. Marmaray her şart altında zaten bitiriliyor. Boğazın dibinden geçecek olan tekerlekli araçları taşımaya yönelik tüp geçit sistemi her şartta İstanbul'a kazandırılacak. 150 milyon yolcu kapasiteli üçüncü havalimanı her şart altında kazandırılacak. O nedenle olimpiyatların Türkiye ekonomisine büyük bir yük getireceğini düşünmek mümkün değil. Olimpiyatlar Türkiye'de çok büyük bir miras bırakacak, ama olimpiyatlar en az mali yükü Türk ekonomisi üzerinde oluşturacak. Bütün bunlar heyecan verici gelişmeler.''

        YATIRIMLAR

        Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Türkiye'de bu yıl 718 spor tesisinin inşaatına devam ettiklerini bildiren Suat Kılıç, bunun sportif gelişme adına bir devrim olduğunu söyledi.

        Kılıç, 25 stadyum, 149 spor salonu, 32'si kapalı yüzme havuzu olmayan 40 ilde, olimpik ve yarı olimpik yüzme havuzları, 13 atletizm pisti, yüzlerce tenis kortu, 155 gençlik merkezi, 250 civarında futbol sahası olmak üzere 718 spor tesisini Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak kendilerinin sürdürdüklerini belirtirken, yerel yönetimler, özel idareler, diğer bakanlıklar ve özel sektör tarafından yapılan spor tesislerinin bu rakama ilave edileceğini kaydetti. Bakan Kılıç ayrıca, 200'e yakın öğrenci yurdunun inşaatına da devam edildiğini bildirdi.

        Olimpiyat oyunlarından bağımsız olarak, olimpiyat köyünün bitişiğinde 3 bin yataklı şehir hastanesinin yapımına başlayacaklarını bildiren Suat Kılıç, olimpiyatlar İstanbul'a verildiğinde, oyunlara sağlık hizmeti verecek bu hastanenin 3 yıl içinde İstanbulluların hizmetine gireceğini kaydetti.

        Yine oyunlardan bağımsız bir şekilde, Bakanlık olarak olimpiyat köyünde 5 bin yataklı yurt kampüsünün yapımına da başlayacaklarını anlatan Kılıç, olimpiyatlar kazanıldığında bu tesisin de oyunlar için hizmet vereceğini belirtti.

        Türkiye nüfusunun yüzde 50,5'inin 30 yaşın altında olduğunu vurgulayan Bakan Kılıç, ''Bu en az siyasi istikrarımız kadar, ekonomik istikrarımız kadar önemli bir gösterge. Hem nüfus verilerinin kalkınmaya olan, büyümeye olan yansımaları açısından önemli. Hem de olimpiyatların yapılacağı ülkede ihtiyaç duyulacak genç nüfus kaynağının bizde olması bakımından önemli'' diye konuştu.

        "TRAFİK PROBLEMİNİ BİR ENGEL OLARAK GÖRMEMEK LAZIM"

        Suat Kılıç, İstanbul'daki trafik problemini olimpiyatlar konusunda bir engel olarak görmemek gerektiğini, atılacak adımlarla trafiğe önemli by-pass imkanları getirileceğini belirtti.

        İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının, yeni alt ve üst geçitlerle doğrudan olimpiyat köyüne bağlanacağını, böylece şehre intikal eden kafilelerin hiçbir yerde kırmızı ışıkta beklemeden kısa sürede olimpiyat köyüne ulaşacağını anlatan Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç şunları söyledi:

        ''Ulaşım planı doğrultusunda bütün gerekler yerine getirilecek. Sayın Başbakanımız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin eski başkanı olduğu için İstanbul'un ulaşımına çok duyarlı. Belediye Başkanımız Kadir Topbaş'ın yeni vizyon projeleri var. Ulaştırma Bakanlığı'nı da yoğun bir şekilde devrede tutmaya devam ediyoruz. 150 milyon yolcu kapasiteli olarak İstanbul'a kazandıracak olduğumuz üçüncü havalimanı, Ulaştırma Bakanlığımız nezdindeki girişimler neticesi olarak bunu ifade ediyorum; yepyeni alt ve üst geçitlerle doğrudan olimpiyat köyüne bağlanacak, böylece İstanbul'a intikal eden kafileler hiçbir yerde kırmızı ışıkta beklemeksizin doğrudan ve kısa sürede olimpiyat köyüne intikal etmiş olacaklar. Lastik tekerlekli araçlar için tasarlanan sistemler var. İstanbul'un ulaşım vizyonu üstünde ayrıca yürütülen çalışmalar var ama zaman içinde bunlar kamuoyuyla paylaşılacaktır. İstanbul'daki trafik problemini olimpiyatlar konusunda bir engel olarak görmemek lazım. Dünyanın bütün metropollerinde benzer sorunlar yaşanıyor. Tüm metropollerde olimpiyat tarihlerinde çok özel tedbirler alınıyor. Atacağımız adımlar zaten İstanbul trafiğine önemli by-pass imkanları getirecek.''

        "SPONSORLARIMIZ ADAYLIK BÜTÇESİNİN YÜZDE 50'SİNİ KARŞILAYACAK"

        Bakan Kılıç, sponsorların toplam adaylık bütçesinin yüzde 50'sini karşılayacağını bildirdi.

        Bu yöndeki bir soruyu yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, ''Toplam 7 sponsorumuz var, 7 sponsorumuzun sağladığı ekonomik katkılar 2,5 milyon euro standart rakamıyla sınırlandırıldı. Her bir sponsorumuzun iki kurumsal markasını bu süreçte değerlendirmemize dahil etmesi sağlandı. Sadece Digitürk tek markayla girdi ve 1/2 oranında, az evvel zikrettiğim rakamı ödeme yükümlülüğünü üstlendi. Ancak Turkcell ve Digitürk'ün aynı grupta bulundukları dikkate alınacak olursa, bizler açısından kayıp yok, kazanım var diye düşünebiliriz'' şeklinde konuştu.

        Türkiye'nin bugüne kadar çok nitelikli uluslararası organizasyonlar gerçekleştirdiğini hatırlatan Bakan Kılıç, ev sahipliği yapılan uluslararası organizasyon sayısının, irili ufaklı 700'e ulaştığını kaydederek, ''İlk defa olarak bir uluslararası organizasyonun yükünü yüzde 50 ölçeğinde Türk özel sektörü üstlendi. Bu çok önemli bir kazanım. Paradan ziyade buradaki moral ve enerji önemli'' ifadesini kullandı.

        Paralimpik oyunlarla ilgili bir soru üzerine de Bakan Kılıç, Londra'da bu işin öneminin tarihin en yüksek noktasına çıktığını ifade ederek, ''İnşallah, İstanbul da çok daha büyük bir ivme almış olacak. Türkiye'de 2016 ve 2020 Olimpiyat Oyunları'na yönelik olarak 10 adet olimpiyatlara sporcu yetiştirme merkezi hazırlıyoruz. Bunların tamamı paralimpiklerin de kullanabileceği standartta olacak. Ama bir tanesini sadece paralimpik sporcularımıza yönelik olarak hazır hale getiriyoruz. Tüm spor tesislerini paralimpik sporcularımızın yararlanabileceği engelsiz üniteler olarak inşa ediyoruz. Ekonomik katkılarımızı da günden güne artırıyoruz'' diye konuştu.

        Türkiye'de kadın sporculara ''bayan'' diye hitap edildiği, bunu değiştirmeyi düşünüp düşünmedikleri sorulan Bakan Kılıç, ''Bayan sporcu, kadın sporcu Türk spor camiasının yıllardır tartıştığı bir konu. Bu tartışmayı Bakanlık olarak bizim sonlandırmamız doğru olmaz. Bu tartışmayı spor camiasının sonlandırması daha doğru olur. Çünkü kelimelerin ayrışması toplumların değer yargılarıyla da zaman zaman paralellikler gösterir. Bakanlık olarak doğrusu şudur şeklindeki dayatmanın o doğruya katılmayanlar tarafından redde maruz kalabileceğini düşünüyorum. Kafamda olan bir soru işaretidir ama o soru işaretini spor camiası gidermeli diye düşünürüm'' şeklinde konuştu.

        Lisanslı sporcu sayısının artırılmasına yönelik projelerle ilgili soru üzerine de Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, tesisleşme hamlelerinin yanında, bu konuda da nitelikli projeler oluşturduklarını aktardı.

        Bu projenin 2016 Olimpiyatları'na kısmen, 2020 Olimpiyatları'na büyük ölçüde katkısı olacağını belirten Bakan Kılıç, şunları söyledi:

        ''Bu projelerin altyapılarına devam ediyoruz, tesisleşme hamlelerini sürdürüyoruz, bir yandan da insan kaynaklarını oluşturmaya çalışıyoruz. Bina yapmak çok kolay. 36 ayda bitecek bir binayı 12 ayda, hatta mevsim elverirse 8 ayda bitirebilirsiniz. İnşaat teknolojileri çok ilerledi. Fakat insan yetiştirmek, 36 aylık süreyi 35 aya bile indirmeniz mümkün değil. İnsan yetiştirmek için sabretmek gerek. Türk toplumunda maalesef spor bir kültür olarak toplumun bütün katmanları tarafından içselleştirilemedi. Attığımız adımlarla bunu da sağlamaya gayret edeceğiz. Aldığımız eğitim, gördüğümüz terbiye gereği eşofmanla sokağa çıkmayı bile ayıp sayan bir milletiz. Hayatın normalleri arasında bunu görmemiz lazım. Atmakta olduğumuz adımlarla hayalini kurduğumuz Türkiye mesai sonraları ve okul çıkışı sonrası her yaştan nüfusunun eşofman ve spor ayakkabısıyla, sokaklarında spor salonlarında tesislerinde adeta cirit attığı bir Türkiye'dir. Buna yönelik, inşaat, yazılım ve insan kaynakları odaklı çok ayaklı bir proje yürütüyoruz. Bunu ayrıca spor kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz.''

        "EN ÖNEMLİSİ BUNU HAK ETMEKTEN GEÇİYOR"

        Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği adaylığına ilişkin, ''Herkesin kendisini örnek aldığı bir ortamda Türkiye'nin bölgesinde bir olimpiyatı gerçekleştirmesi önemlidir'' dedi. 2012 Londra Olimpiyatları'na gittiğinde bazı dostlarının, ''Hiçbir ülkenin başbakanı ya da devlet başkanı, tüm üyeleri gezerek Türkiye Başbakanı kadar olimpiyatları istediğini göstermedi'' dediğini aktaran Şahenk, kendilerinin de devletin isteği ve desteğiyle olimpiyatlarla ilgilenmeye başladıklarını söyledi. Olimpiyatların gerçekleştirildikleri ülkelere çok fazla katkısı olduğuna işaret eden Şahenk, ''Ama en önemlisi bunu hak etmekten geçiyor. Türkiye son 10 senede yaptığı ekonomik ve siyasi gelişmelerle, komşularıyla ilişkilerindeki değişimle artık bir dünya devleti. Herkesin kendisini örnek aldığı bir ortamda Türkiye'nin bölgesinde bu olimpiyatı gerçekleştirmesi önemlidir'' diye konuştu.

        "TÜRKİYE ADETA BİR ORGANİZASYONLAR MEMLEKETİ HALİNE GELDİ''

        Son yıllarda Türkiye'de çok büyük etkinlikler yapıldığına ve Türkiye'nin adeta bir organizasyonlar memleketi haline geldiğine dikkati çeken Şahenk, ''Bu anlamda Türkiye hazırdır. Cumhuriyetimizin 100. yılını, en yakın tarihte gerçekleştirilecek olimpiyatla ülkenin her anlamda çok daha ileri bir aşamaya geldiğini ortaya koyarak, başarımızı simgesel olarak da taçlandıracağız'' değerlendirmesinde bulundu.

        Şahenk, dünyada 16. büyük ekonomi, turizmde 6. en önemli ülke olan Türkiye'nin marka bilinirliğinde 56. sırayı hak etmediğini vurgulayarak, olimpiyatların Türkiye'nin bilinirliği bakımından da katkı sağlayacağını söyledi. Şahenk, Doğuş Grubu olarak IMG Worldwide ile gerçekleştirdikleri ortaklığa da değinerek, bir sene sonra 7-14 yaş grubundaki 10 bin çocuğun uygun spor branşı taramasını tamamlayacaklarını ve buradan yetişecek çocukların 2020 yılındaki olimpiyatlarda Türk bayrağı ile yer almalarını arzuladıklarını da sözlerine ekledi.

        ''OLİMPİYAT ADAYLIĞI 2023 VİZYONUNUN TAMAMLAYICI BİR UNSURU''

        Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç ise, dedesi Vehbi Koç'un hayatta olsaydı Türkiye'nin geldiği konumun hayallerine yaklaştığını görmekten mutluluk duyacağını ifade etti.

        Türkiye'nin pek çok konuda sınıf atlayarak farklı noktalara ulaştığını belirten Koç, ''Bölgemizin lideri olduk. Dünyanın kanaat önderlerinden biri olmak üzereyiz'' dedi.

        Türkiye'nin 2023 hedeflerini önemsediklerini dile getiren Koç, ''Olimpiyat adaylığının da 2023 vizyonunu tamamlayıcı bir unsuru ve ülkemiz için paha biçilmez bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Güçlü ülke, güçlü devlet olmak için artık uluslararası sportif başarıların ne kadar önemli olduğu aşikar. Ülke itibarımızın ve markamızın gelişmesi açısından da çok büyük fayda sağlayacak bir fırsat olarak değerlendiriyoruz'' diye konuştu.

        Türkiye'nin olimpiyatlara ev sahipliği yapabilmesinin gelecekte kalıcı sportif başarı sağlanması açısından da önemli olduğuna dikkati çeken Koç, bu süreçte yapılacak tesislerin ve yatırımların Türkiye'ye sağlayacağı katkıların olimpiyatlar sonrasında görüleceğini söyledi. Koç, ''Şöyle bir hayalim var; 2020 Olimpiyatları'nın ev sahipliğini almış, yatırımlarını yapmış ve organizasyonu başarıyla gerçekleştirmiş Türkiye'nin madalya tablosunda da önemli noktada olması gerekiyor. Ekonomik gücünüz varken tesisleşmeyi yapabilirsiniz, ama sportif başarıyı yakalayabilmek için ciddi bir kültürel değişikliğe, bugün ekeceğimiz tohumların 10 sene sonra meyve vermesini bekleyecek tahammüle ihtiyacımız var. Sportif başarı için anlayış değişikliğine gitmemiz, olimpiyatlara sporcu sağlayan kurumlara sahip çıkmamız, onları teşvik etmemiz lazım'' ifadelerini kullandı.

        "İSTANBUL'UN ADAY ÜLKELER ARASINDA EN ŞANSLI OLDUĞUNA İNANIYORUM"

        Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul da, olimpiyatların yapıldığı şehre hem kısa vadede hem de uzun vadede çok ciddi katkıları olduğunu belirtti.

        İstanbul'un aday ülkeler arasında en şanslısı olduğuna inandığını söyleyen Kurtul, gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, gerekse Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın bu konuda kararlı olduğunu vurguladı. Kurtul, Türkiye'nin hem ekonomik hemde siyasi anlamda dünyanın en istikrarlı ülkeleri arasında olduğunu dile getirdi. Türkiye ekonomisinin son 10-12 yıl içerisinde müthiş bir gelişme kaydettiğinin altını çizen Kurtul, ''Çok önemli reformlar yapıldı. Bugün geldiğimiz nokta, daha önce hayal bile edemeyeceğimiz bir nokta. Bu arada İstanbul dünyanın en güzel şehri. Olimpiyatları hak eden bir şehir. Buradaki en önemli olan şeylerden bir tanesi de, hakikaten halkın olimpiyatlara olan desteği'' diye konuştu.

        "İSTANBUL KONGRE TURİZMİNDE DÜNYA BİRİNCİSİ"

        Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, olimpiyatlara destek vermek için İstanbul'a 150 milyon yolcu kapasiteli bir havalimanı yapılacağını anımsatarak, ''Olimpiyata gelen kişilerin daha iyi havalimanı bulamayacakları bir yerdeyiz şu anda'' dedi. İstanbul'un kongre turizminde dünya birincisi olduğunu vurgulayan Kotil, geçen yıl İstanbul'a 10 milyon turist geldiğini, 2020'ye kadar da bu sayının 30 milyona çıkmasını beklediklerini dile getirdi. 2020'de olimpiyata ulaşım açısından İstanbul'dan daha hazır bir şehir olamayacağını anlatan Kotil, THY'nin 2020 vizyonu çerçevesinde şu anda dünyada uçtukları 221 şehir sayısını 300'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Şu anda 217 olan filo sayılarını 2020'de 375'e çıkarmayı planladıkları bilgisini veren Kotil, ''2020'de vizyonumuz gereği yolcu sayımız 90 milyon. 2020 olimpiyatları kapsamında İstanbul'a 1,5 milyon kişi gelecekmiş. Biz bunu bir kaç günde taşırız. Çünkü 2020'deki tahmini yolcu sayımız günlük 300 bin. Şehrimiz olimpiyatlar için tüm altyapısı ile hazır'' şeklinde konuştu.

        "SPORA YATIRIMIN SADECE SPONSORLUKTAN GEÇMEDİĞİNE İNANIYORUZ"

        Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, kendisinin de 3 sporcu babası olduğunu, çocuklarından birisinin basketboldan, birisinin engelli at yarışlarından hoşlandığını, bir diğerinin de tenisçi olduğunu anlattı. Ülker, spora yatırımın sadece sponsorluktan geçmediğine inandıklarını ifade etti. Geçen 6 yılda futbol ve basketbol okulları projesi düzenlediklerini anımsatan Ülker, bu süre zarfında 250 bin çocuğa bu fırsatı tanıdıklarını dile getirdi. Sportif altyapının güçlenmesinin, gelecek nesillerin daha çok sporla buluşmasını ve daha sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesini sağladığını aktaran Ülker, olimpiyat ruhunun sağlıklı ve bilinçli spora da vesile olacağına inandıklarını kaydetti. Olimpiyat'ın toplumdaki spor bilincini geliştireceğine inandığını vurgulayan Ülker, 2020 İstanbul olimpiyatları ister gerçekleşsin ister gerçekleşmesin gençlere olan yatırımlarının devam edeceğini vurguladı. Dünyanın bir çok coğrafyasında faaliyet gösteren ekipleri ve yurt dışındaki 7 bin 200 çalışanlarıyla, İstanbul 2020 Olimpiyatları için her türlü desteği vereceklerine dikkati çeken Ülker, ''Gerekirse, orada kamuoyu oluşturmak için elimizden geleni esirgemeyeceğiz'' dedi.

        "TEKNOLOJİ GÜCÜMÜZÜ SEFERBER ETMEYE HAZIRIZ''

        Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler, İstanbul 2020 hedefini bir milli görev olarak gördüklerini belirterek, ''Üzerimize düşen sorumluluğu, yerine getirmek için uzun zamandır çalışmalarımızı sürdürüyoruz'' dedi. İstanbul 2020 için maddi desteğin yanında, teknolojinin gücünü de seferber etmeye hazır olduklarını aktaran Öztürkler, İstanbul'un diğer aday ülkeleri açık ara geride bırakacak güce sahip olduğunun altını çizerek; samimi, sürprizli ve büyüleyici ruhunun ne Tokyo'da ne de diğer aday kent olan Madrid'de olmadığını söyledi. Olimpiyatlara teknolojik alt yapılarıyla da katkı sağlayacakları bilgisini veren Öztürkler, olimpiyat ateşinin el birliği ile İstanbul'a geleceğine inandığını ifade etti.

        "TÜRKİYE SPOR SEVGİSİYLE OLİMPİYATLARI HAK EDİYOR''

        Digiturk Genel Müdürü Ertan Özerdem de, 12 yıldır spor yayıncılığı yaptıklarını belirterek, sporcuları, spor yöneticilerini ve izleyenleri çok iyi anladıklarını, Türkiye'nin sporu çok sevdiğini ve bu sevgisiyle olimpiyatları organize etmeyi hak ettiğini söyledi. Olimpiyatların İstanbul'a yakışacağını dile getiren Özerdem, ''Çünkü Türkiye ekonomi ve siyaset alanında hiçbirimizin ömrü boyunca görmediği bir yere ulaştı. 2020 olimpiyatlarının çok başarılı bir şekilde düzenleyeceğine inanıyorum'' diye konuştu.

        HASAN ARAT: DÜNYADAKİ YANKILARI SON DERECEK ÖNEMLİ OLDU

        Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkan Yardımcısı ve İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, özel sektörün desteğinin dünyadaki yankılarının son derece olumlu olduğunu söyledi.

        Türkiye'de olimpiyatları almak için, devlet, özel sektör ve gönüllü kuruluşların ilk kez işbirliğiyle çalışma yürüttüğünü kaydeden Arat, şunları söyledi:

        ''Bu adaylık yeni bir adaylık. Türkiye'nin yeni yüzünün yurt dışındaki ifadesi. Buna adaylık sürecinde bir de özel sektörün desteği eklenince dünyadaki yankıları son derece olumlu oldu. Türkiye'de devlet, özel sektör ve gönüllü kuruluşların işbirliğiyle yürütülen ilk çalışma. Adaylık kurulu adına sayın sponsorlarımıza, desteğini bizden esirgemeyen tüm devlet kuruluşlarına. Başta Sayın Başbakanımız, Sayın Spor Bakanımız olmak üzere tüm siyasi temsilcilere, muhalefet partilerine ve halkımıza teşekkür ediyoruz. Bu süreç uzun bir süreç, 6 ay boyunca son derece çetin geçecek. 24-27 Mart tarihlerinde önemli bir değerlendirme komisyonu toplantısı var. İstanbul'un buna hazır olduğunu ifade etmek istiyoruz. Ekibimiz 1,5 yıldır çalışıyor. Ana hedefimiz 7 Eylül'de Buenos Aires'te yapılacak son oylama.''

        İstanbul'un adaylığı için en önemli temanın, olimpiyatların iki kıtada ilk kez yapılma imkanı olduğunu kaydeden Arat, ''Sabah Asya kıtasında plaj voleybolu izleyen bir kişi öğlen Avrupa kıtasında basketbol seyredecek. Bütün bunlar Türkiye'yi ve İstanbul'u çok önemli kılıyor. Sponsorlarımız sadece maddi destek vermiyor, bu çalışmalarda ve yurt dışındaki ilişkilerimizde tüm insan kaynaklarını bize seferber ettiler. Bu da Türkiye'nin güzelliği. Bu destek için teşekkür ediyorum'' şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ