Toptan tatile çıkma anlayışına son verilmeli!
Habertürk'te en sık yazdığım ve medyada sadece benim savunduğum iki konuda da olumlu gelişmeler oldu, oluyor. Yaz saati uygulaması kaldırıldı. Sırada milli eğitim ve turizm bakanlarının üzerinde çalıştığı toptan tatile çıkma anlayışına son verecek çalışma var. Bölgelere göre eğitim sezonunu ve tatil programı adımları Türkiye ekonomisi için de çok önemli bir gelişme olur, başta ulaşım ve turizm olmak üzere ilgili tüm sektörlerde fiyatlar makul seviyeye düşer. Habertürk yazarı Güntay Şimşek yazdı
ABONE OLHabertürk’te en sık yazdığım ve medyada sadece benim savunduğum (Arşivlere bakılabilir) iki konuda da olumlu gelişmeler oldu, oluyor. Birisi yaz saati uygulamasının yanlışlığı diğeri ise okulların toptan tatile çıkarılmasının ve aynı anda eğitim sezonuna geçilmesinin ülkeye verdiği zararlardı.
Yaz saati uygulaması yerine Türkiye’nin coğrafi büyüklüğü dikkate alınarak mesai saatlerinin ve tatillerin düzenlenmesi gerektiğini sıkça yazdım. Ve geçen yıl Enerji Bakanlığı’nın gündeminde olan yaz saatinin uygulaması yani saatlerle oynama işi rafa kalktı. Medyada hemen herkesin karşı olduğu uygulama kaldırıldı. Avrupa Birliği’nde de benzer gelişmeler oldu.
Sırada milli eğitim ve turizm bakanlarının üzerinde çalıştığı toptan tatile çıkma anlayışına son verecek çalışma var. Bölgelere göre eğitim sezonunu ve tatil programı adımları Türkiye ekonomisi için de çok önemli bir gelişme olacaktır. Öyle görünüyor ki, bu sene toptan çıkılan yarıyıl tatil sebebiyle iki bakanın dikkatini çeken 21 Ocak 2019’daki yazım da etkili olmuş.
Umarım ülkemize faydası olacağına yüzde yüz inandığım bu konuda da olumlu gelişmeler olur.
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, CNN Türk’te Buket Aydın‘a okulların tatil programlarında yapılması planlanan değişikliklerle ilgili, bölgelere göre tatilin söz konusu olabileceğine dikkat çekerek şu açıklamayı yaptı:
Ben de 21 Ocak 2019’da yarıyıl tatili sebebiyle şunları tarihe not düşmüştüm;
“Yine bir yarıyıl tatiline girdik. Milli Eğitim aynı anda toptan kepenk kapattı. Tatil boyunca yollar, havalimanları dolup taşacak. Ulaşım fiyatları uçuşa geçecek. Turistik tesisler 15 gün boyunca dolulukta zirve yapacak. Konaklama fiyatları da öylesine tavan yapacak ki, ulaşım maliyetleri de dâhil olmak üzere Avrupa‘da kış tatili yapmak Türkiye‘den daha avantajlı hale gelecek.
Bu tablonun ortaya çıktığı bir dönemde Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunda eğitimden anlayan Prof. Dr. Ziya Selçuk, Turizm Bakanlığı‘nda ise sektörünün içinden gelen Mehmet Ersoy‘un bulunması tuhaf değil mi? Hadi diyelim ki, iki bakanın da bu ilk yarıyıl tatili. Ama sonrası içinde bu toptan tatil işine son vermeye yönelik bir açıklamaları, stratejileri ve politikaları yok. Asıl anlamadığım burası.