Trakya'da tarımda dijital dönüşüm adımı: "Karar Destek Sistemi" tanıtıldı
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında geliştirilen "Karar Destek Sistemi" sayesinde verimli ve kaliteli tarım yapılabileceğini söyledi
ABONE OLTekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, Avrupa Birliği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının desteklediği "TR21 Trakya Bölgesi'ndeki İklim Değişimine Uyum İçin Nötr Bozulumu (İklimTrak)" Projesi kapsamında kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda sunum yaptı.
Projede çiftçilere yönelik önemli çıktılar elde edildiğini vurgulayan Konukcu, "Bunlardan en önemlisi Karar Destek Sistemi. Bu sistem, üreticilere tarım teknikleri, arazi kullanımı ve toprak tahribatının önlenmesine yönelik rehberlik ediyor. İklim değişikliği ve yanlış arazi kullanımı nedeniyle arazilerin verim potansiyeli azalıyor. Bu durumu önlemek için arazilerin sürekli izlenmesi gerekiyor" dedi.
Konukcu, sistemin internet üzerinden veya mobil uygulama yoluyla kullanılabildiğini, çiftçilerin arazilerinin verim durumunu ve tahribat riskini görüntüleyebildiğini aktardı.
Konukcu, sistemin sunduğu öngörüler sayesinde çiftçilerin geleceğe dönük tedbirler alabildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Çiftçiler bu sistemle aynı zamanda tarlasındaki tahribatı, verimi ve gidişatın nasıl olduğunu görebiliyor. 2050 yılında çiftçiler tarlasının ne durumda olacağını öğrenebiliyor. Örneğin, toprağın organik madde ihtiyacı varsa öneri olarak 'organik madde miktarını artır', 'koruyucu bitki ek', 'toprak işlemeni değiştir' gibi uyarılar alıyor. Bu yazılım sayesinde daha bilinçli ve sürdürülebilir bir üretim mümkün."