Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Türkiye'nin ilk Yumurta Müzesi görenleri şaşırtıyor

        Afyonkarahisar'da, Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde kurulan İsmail Kumartaşlı Yumurta ve Sanatları Müzesi'nde piton yılanı, köpek balığı, kara kaplumbağası, caretta caretta, salyangoz, çekirge ve ipek böceği gibi birçok hayvan türünün yumurtaları sergileniyor.

        İl KültürveTurizm Müdürü Mehmet Tanır, AA muhabirine açıklamada, şehrin kendine has özelliklerinin yanı sıra turistlerin ilgisini çekecek projelerle turizmi canlandırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

        Afyonkarahisar'ınyumurtasektörü açısından ülkenin önde gelen illerden biri olduğunu anımsatan Tanır, "Yaklaşık 20 milyon tavuğun olduğu ilimizde 18 milyon civarındayumurtaüretiliyor. Bu ekonomimiz açısında önemli bir değerdir. Çocuklarımızıyumurtayla buluşturarak, sağlıklı beslenmelerini sağlamamız gerekiyor. Ama onun da ötesi bir sanat ürünü olarak ortaya koymak gerekiyordu" diye konuştu.

        REKLAM

        Tanır, bu konuda yaklaşık 2 yıllık bir çalışmanın sonucunda geçen yıl bir müze açtıklarını belirterek, şöyle devam etti:

        "Yaptığımız çalışmalar neticesinde ilimizde Türkiye'nin ilk 'YumurtaveSanatlarıMüzesi'ni açmış olduk. Dünyadakiyumurtamüzelerine baktığımızda Rusya, Ukrayna, Almanya, ÇinveABD'de bu alanda müzelerin olduğunu görüyoruz. Ama Türkiye'de böyle bir müze yoktu. Bu açıdan çok önemlivenitelikli bir çalışma oldu."

        "BİLİNİRLİĞİ ARTTIKÇA ZİYARETÇİ SAYISININ ÜST SEVİYEYE ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

        Arkeolojivemüzik aletleri müzeleri, Çeşmeli Konak, Afyon Kalesi gibi yerlerin yanı sıra kente önemli bir mekan daha kazandırdıklarını vurgulayan Tanır, sözlerini şöyle sürdürdü:

        REKLAM

        "Müzemiz geçen yıl ziyarete açıldı. Ziyarete gelen öğrencilerden, 'benyumurtayemeyi sevmiyordum, bundan sonra yemeğe başlayacağım' diyenler oluyor. Sanatsalyumurtaları görünce, 'hayret,yumurtanın da sanatı oluyormuş' diyorlar. Açıldığı ilk yıl müzemizi 3 bini öğrenci, 5 bin 500 kişi ziyaret etti. Bilinirliği arttıkça ziyaretçi sayısının çok daha üst seviyeye çıkacağını düşünüyoruz. Burada 240 türden hayvanınyumurtası görülebiliyor. 100 civarında da sanatsal anlamda, ebrunun işlendiği, oymavehat sanatının olduğuyumurtaları burada görebilme imkanına sahipsiniz."

        Müzenin tanıtımdan sorumlu yetkilisi Mukaddes Dilan Gök deYumurtaMüzesi'ne ilginin giderek arttığını ifade etti.

        Yumurtavesanatsal ürünlerin bir arada bulunmasının ilgi çektiğini aktaran Gök, şunları kaydetti:

        "Sadece tavuk ırkına ait dünyadanveTürkiye'den 100'e yakınyumurtavar. Ayrıca vahşi yaşama aityumurtalar bulunuyor. Piton yılanı, köpek balığı, kara kaplumbağası, caretta caretta, salyangoz, çekirge, ipek böceğiyumurtaları sergileniyor.Yumurtavetavuk anatomisi, civcivin 21 günlük hikayesini anlatan videomuz gibi görsellerimizi görme imkanı var. Sanatsalyumurtalar arasında ise Atatürk'ün Büyük Taarruz'u başlattığı Kocatepe'deki görüntüsünün işlendiği, 19 binyumurtakabuğu kullanılarak oluşturulmuş tablo dikkati çekiyor. Yine Atatürk'ün Büyük Taarruz'da cephedeki görüntüsünün seramik sanatıyla üzerine işlendiği devekuşuyumurtası da ilgi görüyor. Türkiye'nin en büyük devekuşuyumurtasınavemüzenin en küçüğü Hint bülbülüyumurtasına da sahibiz."

        Gök, farklı şehirlerden sanatçılarınyumurtaüzerine çalışmalarını müzede sergilenmek üzere gönderdiklerini ifade etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ