Moda haftalarından satır başları
Esra Çoruh'tan moda haftalarının satır başları...
Esra ÇORUH / MODA DÜNYASI / HT CUMARTESİ
Peter Dundas’tan veda
Peter Dundas, Emilio Pucci’ye veda etti. Modaevi için tasarladığı son koleksiyon olan sonbahar-kış 2015 hazır giyim koleksiyonunu Milano Moda Haftası’nda sundu. Koleksiyonun oldukça kişisel olduğunu dile getiren tasarımcı, astrolojiden ilham alan ve astroloji simgeleriyle yıldız işlemelere yer verdiği kalabalık bir koleksiyon sundu.
Looney Tunes
Jeremy Scott, Moschino’nun kreatif direktörlüğüne atandığından beri, Moschino podyumunda popüler kültür rüzgârı esiyor. Önce tamamen McDonald’s ilhamlı bir koleksiyonla Happy Meal çantalar, sonra Barbie görünümlü modeller gördüğümüz Moschino podyumunu, bu sezon Looney Tunes karakterleri ele geçirdi. Üzerinde Looney Tunes karakterlerinin olduğu beyzbol tişört ve şortları çocukluğumuzun çizgi filmlerini Milano’ya taşıdı.
Karl’dan mimari yorum
Karl Lagerfeld, faşist mimarinin en önemli eserlerinden ve Fendi’nin yeni merkezi olan Roma’daki Palazzo della Civiltà Italiana’nın mimarisinden, Giorgio de Chirico’nun resimlerinden ilhamını alan bir Fendi koleksiyonuyla karşımızdaydı.
John Galliano geri döndü
John Galliano’nun çizgisini çok özlemiştik ve nihayet Maison Margiela için hazırladığı koleskyionla özlemimizi giderdik. Blanche DuBois ile Marchesa Casati’den ilham alarak poetik bir bohem koleksiyon yaratan tasarımcı; renk seçiminde sınır tanımadı.
Viva La Mamma
Domenico Dolce ile Stefano Gabbana’nın anne aşkı önümüzdeki kışın teması olarak karşımıza çıktı. Başarılı ikilinin erkek defilesiyle başlattığı DG Family teması, 20152016 sonbahar-kış koleksiyonunda da etkisini gösterdi. Anneler ve çocuklarına adanmış bir koleksiyona imza atan ikili defilede, ünlü modellerin yanı sıra küçük çocuklara da yer verildi. Günün sürprizi ise karnı burnunda Bianca Balti’nin de podyumda yürümesiydi. İtalyanlar için ailenin önemini vurgulayan Dolce ile Gabbana; tasarımlarında çocuk ve anne çizimlerine de yer verdi.
Londra’da Türk çıkarması
Londra Moda Haftası’nda bizi gururla temsil eden Bora Aksu ve Hakan Yıldırım bir kez daha göğsümüzü kabarttı. H by Hakaan Yıldırım koleksiyonu için yaşanmış bir hikâyeyi anlatan ve belgeseli de çekilen Grey Gardens filminden ve filmdeki anne-kız karakterlerinin stillerinden ilham alan Hakan Yıldırım, ipek, kadife, deri gibi materyalleri yeşil, bej, siyah ve kırmızı renklerde karşımıza çıkardı. Tasarımcının yalın çizgisi, filmin ilhamıyla bir araya gelince, kürk ‘oversize’ paltolar, vücuda oturan ‘ladylike’ elbiseler, kısa pantolon ve dökümlü ceketlerin bir arada kullanıldığı takımlar gördüğümüz, ihtişamlı bir koleksiyon modaseverlerle buluştu. Koleksiyonun ve defilenin en dikkat çeken unsurlarından biri ise şüphesiz Türk şapka tasarımcısı Merve Bayındır’ın imzasını taşıyan şapkalardı. Diğer yandan Bora Aksu sonbaharkış 2015-2016 koleksiyonunu Oscar Wilde’ın romantik ve aynı zamanda trajik hikâyesi ‘Bülbül ve Gül’den esinlenerek hazırladı.
Dijital dünya
Donatella Versace, klasik çizgisinin bu sezon biraz dışına çıkarak kendini dijital dünyanın ellerine bırakmış. Efsane tasarımcı, Versace arşivlerinden ve dijital dünyadan, özellikle de sosyal medyadan ilhamını alan bir koleksiyonla karşımızdaydı. Versace klasiği parçalarda bolca Versace yazıları, logolar, harfler, hashtag’ler, emojiler gördük.