Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Trabzonlu aileler, İsveç’te kadın erkek eşitliğini gözlemleyecek

        Aykut YILMAZ / GAZETE HABERTÜRK

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Intel Türkiye ve Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) işbirliği ile yürütülen “Genç Fikirler, Güçlü Kadınlar” projesinde dereceye giren çalışmalar belli oldu. Gençleri, Türkiye’de kadınların farklı alanlarda karşılaştıkları sorunlara çözüm önerileri geliştirmeye özendiren proje kapsamında, ‘ELAZMUS’ adlı program Türkiye birincisi seçildi. ELAZMUS, kadın-erkek eşitliğine yönelik olarak, İsveç ve Trabzon’un Yomra İlçesi arasında aile değişimi yapılmasını öngörüyor.

        YOMRALI AİLELER 1 HAFTA İSVEÇ’TE KALACAK

        İstanbul Üniversitesi’nden Dilara Özkaymaz ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Ertuğrul Yiğit tarafından geliştirilen ‘Temel=Fadime’ projesi çerçevesinde gerçekleştirilecek olan ‘ELAZMUS’ programında, Yomra’da kırsalda yaşayan 2 aile belirlenecek ve İsveç’e gönderilecek. Aileler, İsveç’te 1 hafta kalarak, kadın-erkek eşitliği konusunda gözlemlerde bulunacak. İsveç’ten de ‘istekli’ aileler Türkiye’ye gelecek.

        ‘İSVEÇ, EŞİTSİZLİĞİN HİÇ OLMADIĞI BİR ÜLKE’

        HABERTÜRK’e konuşan yüksek lisans öğrencisi Ertuğrul Yiğit, “İsveç’i seçtik, çünkü İsveç kadın-erkek eşitsizliğinin hemen hemen hiç olmadığı bir ülke” dedi. Türkiye’de Trabzon Yomra’nın seçilmesinin nedeni ise Yomra’nın Dilara Özkaymaz’ın memleketi olması... Yiğit, proje için İsveç’te bir sivil toplum örgütüyle anlaştıklarını söyledi.

        İsveç’in Ankara Büyükelçiliği’ne bağlı Türk İsveç İşbirliği Birimi’nin her yıl cinsiyet eşitliği projesi kapsamında çağrıda bulunduğunu anımsatan Yiğit, “Projemizi İsveç’in Ankara Büyükelçiliği’ne gönderdik. Hayata geçirmek ve tarihini belirlemek için karşı tarafından yanıt bekliyoruz” diye konuştu. Yüksek lisans öğrencisi Dilara Özkaymaz ise ‘ELAZMUS’ değişim programı kapsamında, ailelerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda başka bir kültürde gözlem yapabileceğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ