Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 12-18 aylık bebek oyunları
        1

        12-18 aylık bebekler de oyun oynar öyle ki bebeklerle oynanacak bazı oyunlar onların yavaş yavaş çevrelerini tanımalarını sağlar. İşte 12-18 aylık bebeklerle oynanabilecek 'akıllı oyunlar'

        2

        Bebekle yüzyüze oturun. Bebeğe vermek için ilginç bir oyuncak bulun ve verirken “(kendi isminiz) bebeğe (nesnenin adı) veriyor,” deyin.Oyuncağı ona tarif ederken bebğin oyuncağa bakmasına ve biraz onunla oynamasına izin verin. Sonra “bebeğin (nesnenin adı) (kendi adınız) ver,” deyin, elinizi uzatın, teşekkür edin ve bebek size verirken gülümseyin.

        3

        Bebek büyüdükçe “bana sarı bir oyuncak ver” ya da “bana küçük bir bebek ver” diyerek oyunu zorlaştırabilirsiniz. Bu oyun bebeğe “bana ver” kelimesinin anlamını öğretmesinin yanısıra bir nesneyi kaybetmeden başkasıyla paylaşma kavramını da öğretir.

        4

        Bebek gelişip “bardak, bebek, meyvesuyu, biberon, mama ya da baba” gibi günlük şeyler için kullanılan kelimeleri tanımaya başladığında ve söyleyecek birkaç kelimesi olduğunda bir şiir yazmanın zamnı gelmiştir.

        5

        Bebeğin kullandığı ve oınun tanıyabileceği kelimelerin bir listesini yapın. Tüm aile listeyi kullanarak herkesi gülümsetecek şekilde bir ya da iki cümlelik basit, güzel şarkılar hazırlasın.

        6

        Dergilerden, etiketlerden, kartlardan ve posterlerden farklı hayvanların resimlerini toparlayın. Bunları yerde etrafınıza yayın ve KİM ….. DER ?

        7

        Oyunu oynayın (boşluğa hayvanın sesini koyun). Bu resimleri kullanarak (Ali babanın bir çiftliği var) şarkısını söyleyin.

        8

        Bebeği tutun ve şunun gibi “nerede” soruları sorun: Bebeğin yatağı nerede? Bebeğin burnu nerede? Annenin odası nerde? Bebek çok küçük olduğundan ve göstermeyi bilmediğinde yalnızca o tarafa doğru bakabilir.

        9

        Bebeğin baktığı tarafa yürüyün ve “işte bebeğin yatağı” deyin. Bebek anlıyor gibi gözükmese bile sorduğunuz nesnelere doğru giderek bütün sorulara kendiniz cevap verin.

        10

        Bebekler yeni diş çıkarırken onlara çiğneyebilecekleri bir diş fırçası verin. Dişleriyle konuşun, fırçalarken bir kovalama hikayesi anlatın. Bebeğin ağzını kocaman açmasını sağlayın, böylece konuştuğunuz karakterleri görebilir.

        11

        Siz onunkini fırçaladıktan sonra bebeğin sizin dişlerinizi fırçalamasına izin verin. Ona küçük bir fener verin, ve dişlerinize bakmasına izin verin. Bu, konu ile ilgilenmesini sağlayabilir. Fotoğraf çekin ve bebeğin diş fırçasıyla ilgili gizemli bir hikaye uydurun. Dişlerini fırçalamadan önce bebeğe hikayeyi anlatın.

        12

        Bebeğin duvarında çerçeve asılacak bir yer bulun. Bebek ilk sanat eserini oluşturduğunda bunu çerçeveye koyun.

        13

        Tüm yeni gelenlerin bir şaheser olduğunu göstermek için her hafta çerçevenin içindeki resimleri değiştirin.

        14

        Bebekler kap, tava, ayakkabı kutusu, şişe kapağı, ıslak bez poşetleri ve elleriyle tutabildikleri her şeyin kapaklarını çıkarmayı çok severler. Üzerinde oynaması için kapağı olan birçok kutu vererek bebeğin şevkini ve yeni kazandığı hareket beceresini teşvik edin. Bebek büyüdükçe bir eşleşme oyunu bile oynayabilirsiniz.

        15

        Ona eşit miktarda kapak ve kap verin sonra hangisinin hangisine uyacağı konusunda ona yardımcı olun. İlk önce birkaç kap ile başlayın ve bebek oyunu öğrendikçe eşleşme seçeneklerini artırın.

        16

        Bir kutu eski çorap saatlerce eğlence sağlar. İlk önce bebeğin bunları kendi üstüne çekerek eğlenmesine izin verin. Bol çorapları seçmeyi deneyin. Yani çıkarırken uğraşmanız gerekmeyenleri deneyin.

        17

        Bebek çorapları denemekten yorulunca bunları havaya atınca yeri düşmesini seyretmekten hoşlanabilir. Çorapları yuvarlayıp kendi içlerine sıkıştırarak yumuşak toplar ouşturun. Çorapları bir kutunun içine fırlatmaya başlayın. Yakından başlayın ve bebğin sepete atma becerisi arttıkça geriye çekilmeye başlayın.

        18

        Bebeğin dökmekle ilgilendiğini fark ettiğiniz an bırakın bunu yapsın.

        19

        İçinde hububat bulunan kağıt kaplar tedarik edin , kornfleks, boş yumurta kartonları ya da içine bir şeyler dökebilecekleri her hangi bir kap. Hububatları nasıl çimdikleyip alarak kutularına koyduğunu seyredin

        20

        Birkaç haftada bir bebeğin oyuncaklarından bir ya da ikisini alın ve bunları bebeğin göremeyeceği uzak bir yere koyun. Sonra oyuncakları getirip sanki hediyeymiş gibi bunları kağıt mendille sarın ve bebeğin yanına yerleştirin.

        21

        Her bir demeti açmak bebek için eğlencelidir ve bebek oyuncağı uzun süredir görmüyorsa sanki yeniymiş gibi heyecanlanabilir. Bu oyunun diğer bir varyasyonu da hediyeyi kısmen saklamaktır, böylece bebek onu aramak zorundadır. Ya da bebeğin hediyelerini koyduğunuz özel bir yer yapmaktır. Böylece bebek o özel yerde paketli bir hediyenin durduğunu görünce hediyenin kendisi için olduğunu anlayacaktır.

        22

        Odadaki tüm engelleri kaldırın ya da dışarı çıkın.

        23

        Çocuğunuza bir kaç eşarp verin ve eşarpları havaya fırlatmaya başlayın. Yere inmesini seyredin. Vücudunuzla eşarbın hareketlerini taklit etmeye çalışın

        24

        Bir parça beyaz kağıdın üzerine basit desenler çizin. Kağıt parçasını plastik dosyanın içine geçirin . Bebeğe keçeli kalemleri verin ve basit çizgileri izleyerek ya da kendi resmini yaparak bebeğin üstünü çizmesine izin verin .

        25

        Bebek tamamlayınca çizimi silmek için yalnızca plastiği silin ve yeniden başlayın. Bu , bebek için ya da resim yapmak için malzemeleri olmayan birini ziyaret ettiğiniz vakit ya da restoranda yemek beklerken harika bir aktivitedir.

        26

        Tomar kağıtları top şeklinde ezerek ve ezilen uçları bir araya getirerek dışardan etrafına seloteyp sarılıp yapılır. topu yerde yuvarlayın, bir şeye vurdurmaya çalışın ya da bir kutunun içine atın. Topu atıp tutma oynayın.

        27

        Kısa sade bir hikaye uydurun ya da bir kitaptan hatırlamaya çalışın. Bir parça kağıt alın ve hafızanızdan anlatırken hikayeyi çizin. Basit çöp adamlar ya da karalamalar yeterli olacaktır.

        28

        Hikayede anlatılan şeyleri çizdikçe resim formunda bir sahne olacaktır. Anlatırken şekilleri boyayın

        29

        Bebekler kendi seslerini mikrofondan duymaktan hoşlanırlar . Oyuncak mikrofon alın.

        30

        Mikrofona Baaa, Daaa, Maaa gibi anlamsız bir ses vererek başlayın. Şimdi mikrofonu bebeğin ağzının önüne koyun. Taklit becerisi arttıkça seslerin karmaşılığını uzatabilirsini.