Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İlişkiler Sindur nedir? Nerenin geleneğidir?

        Gelenek ve görenekleriyle isminden sıkça söz ettiren Hindistan, evlilik adetlerinden "sindur" töreni ile ilgi çekiyor. Peki sindur nedir? Neden yapılır?

        SİNDUR NEDİR?

        Sindur, Hindistan'da evlilik törenlerinde yapılan bir geleneğe verilen isimdir. Ateş çevresinde 7 kez dönerek yapılan törenin ardından, damat tarafından gelinin saç ayrımına evli bir kadın olduğunu göstermek amacıyla sürülen kırmızı boyayı ifade etmektedir.

        Artık evli bir kadın olduğunun işareti olarak parlak kırmızı boya (sindur)sürülmesinin ardından“mangalsutra” töreniyle damat gelinin boynuna boncuklu kolye takar.

        Ateşin çevresinde yedi kez döndükleri “pheras” töreninin ardından, gelinle damat bir örtünün altında karşılıklı oturan çiftlergümüş bir aynadan birbirlerinin yüzlerine bakarlar.

        “Posh Puja” ise evlilik töreninden sonraki sabah yapılır. Yakın akrabaların katıldığı bu törende mutlu evlilik dilekleriyle genç çiftin başından çiçekler dökülür. Son olarak da ikisinin birbirlerini besledikleri “dayabata” töreni yapılır.

        Sindur, aynı zamanda Hindistan’da inekler için her yıl düzenlenen ve ‘Gopastami’ adı verilen bir bayramda da kullanılır.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ