Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam TUZ GÖLÜ FLAMİNGO MEZARLIĞI

        Dr. Yanal'ın objektifinden...

        Bölgede geçen yıllarda çok sayıda flamingonun bulunduğunu belirten Yanal, kanaldan gelen suyun tükenmesi nedeniyle kuruyan alanda çok sayıda ölümün olduğunu söyledi.

        Gölyazı'nın yıllarca flamingoların en önemli beslenme alanı olduğunu belirten Doğa Derneği Flamingo Proje Sorumlusu Özge Balkız da "Kanaldan gelen suyun tükenmesinin yanında, kuraklık nedeniyle gölde su kalmadı. Yeraltı suyu 10 metre çekildi, yeraltında obruklar açılıyor. Bu hem flamingolar için gerekli besinin azalmasına neden oldu hem de kuruyan alanların karaya bağlanması nedeniyle uçamayan yavru flamingoların kurt, tilki gibi kara avcılarının hedefi haline gelmesine yol açtı" dedi.

        'Besin zinciri kalmadı'

        Flamingo sayısının korkunç bir hızla tükendiğini ve bu yıl gerçekleşen ölümlerin normalin çok üstünde olduğuna dikkat çeken Balkız, şöyle konuştu:

        "Bu yıl 4 bin 400'e yakın yavru var gölde. 4 bin yavrudan belki 100'ü ölmüştür, ama geçtiğimiz senelere göre sayı çok daha yüksek. İlk kez böyle bir şey görüyoruz. Çok ciddi bir sorun var gölde. Tuz Gölü'nün su seviyesinde çok ciddi geriye dönüşü olmayan bir düşüş var. Bu hayvan besinini suyun içindeki omurgasızlardan alıyor ve suyun azalması besin zincirinin kalmaması demek. Ölenler bu senenin yavruları, uçamıyorlar henüz. Konya Kanalı ağzına gelip beslenmek istiyorlar, ama yeterli besin bulamıyorlar. Erginler zaten çevredeki göllere gidiyorlar."

        Balkız, kanaldan kaynaklı bir kirlenme nedeniyle kuşların ölüp ölmediğinin de araştırılması gerektiğini söyledi.

        MİLLİYET

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ