Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Yakında bu savaş barışla bitecek

        İsveç'teki doktorlarım bir hafta, 10 günlük ömrümün kaldığını söylüyorlardı. 'Diyarbakır'a ulaşma ihtimalin yüzde 30' diyorlardı. Fakat ben Diyarbakır'a geldim. Gelmeseydim bu iş bitmişti zaten. Sadece Diyarbakır değil, bütün Kürt bölgesi ayaktaydı. Milyonlarca insan dualar okuyor, mevlitler okutuyordu. Otobüslerle topluca hastaneye geliyorlardı. Ben göremiyordum ama kaldığım hastanenin çevresi binlerce insanla devamlı doluydu. Hastanede çok iyi tedavi gördüm. Kısa zamanda toparlandım. Diyarbakır'da huzur buldum."

        Mehmed Uzun, Radikal'de Neşe Düzel'le yaptığı bu söyleşiden üç ay sonra, dün, kendisini yaşatmak için seferber olan binlerce Diyarbakırlı tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Kürtçe'nin dünyadaki sesi olan yazar, 'Artık bu topraklarda şiddet bitsin' derken, bir vasiyette daha bulunmuştu. Cenaze töreninde Yaşar Kemal, Ahmet Türk ve Şerafettin Elçi birer konuşma yapacaktı. Mehmed Uzun'un vasiyetine uyarak dün törende yerini alan Yaşar Kemal, "Yakında bu savaş barışla bitecek, Mehmed mezarında rahat uyuyacak" dedi. Ahmet Türk, Uzun'un, cenaze töreninde üç kişinin konuşmasını vasiyet ederek mesaj verdiğini dile getirerek 'Kürtlerin birliğini' istedi. Şerafettin Elçi de ünlü yazarın Nobel'i hak ettiğini söyledi.

        Uzun yıllar yaşadığı İsveç'te mide kanserine yakalanan 54 yaşındaki Mehmed Uzun, geçen yıl doktorların 'Yapacak bir şey kalmadı' sözü üzerine Türkiye'ye dönmüştü. Diyarbakır'da gördüğü 15 aylık tedavinin ardından perşembe günü hayatını kaybeden Mehmed Uzun'un cenazesi, dün öğle vakti hastaneden alınarak Ulucami'ye götürüldü. Burada Mehmed Uzun'un tabutuna sarılan eşi Zozan ile çocukları 12 yaşındaki Alan ve 16 yaşındaki Zerya gözyaşlarına boğuldu. Törene, çok sayıda politikacı, sanatçı ve edebiyatçının da aralarında olduğu yaklaşık 20 bin kişi katıldı.

        Ulucami'de cenaze namazının kılınmasından sonra, hemen cami önünde kurulan platformda, Yaşar Kemal, Ahmet Türk ve Şerafettin Elçi kalabalığa hitap ederek Uzun'un vasiyetini yerine getirdi. Yaşar Kemal yaptığı konuşmada, bir edebiyatçının cenazesine bu kadar kalabalığın gelmesinin ilk defa görüldüğünü belirterek, "Siz hepiniz sağ olun. Mehmed her şeyimdi. Bu adam büyük bir adamdı. Mehmed için kitaplar yazılacak, destanlar, şiirler yazılacak" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ