Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kara kış hayatı felç etti

        Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı, soğuk hava, fırtına ve tipi nedeniyle bazı kara yolları ile binlerce köy yolu ulaşıma kapandı; hava ve kara yollarında ulaşım aksadı, karbonmonoksit gazında çok sayıda kişi zehirlendi.

        İSTANBUL

        İstanbul'da gece boyunca aralıklarla süren kar yağışı, sabah saatlerinde etkisini arttırdı.

        Gece saatlerinde başlayan ve sabah saatlerinde etkisini artıran kar yağışı nedeniyle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü çıkışında ve TEM Otoyolu Ümraniye Elmalı mevkisinde meydana gelen maddi hasarlı kazalar yüzünden trafikte yoğunluk yaşandı.

        YURTTAN KIŞ MANZARALARI İÇİN TIKLAYIN

        Meteorolojinin İstanbul'da dün sabahtan itibaren etkili olmasını beklediği kar yağışı, akşam saatlerinde şehrin yüksek kesimlerinde görüldü. Gece boyunca aralıklarla süren kar yağışı, sabah saatlerinde bazı bölgelerde etkisini arttırdı.

        Kar yağışının İstanbul'un Anadolu yakasında daha yoğun hissedildiği görüldü. Vatandaşların uyarıları dikkate alarak toplu taşım araçlarını tercih etmesi trafikte ciddi problemlerin yaşanmasına engel oldu.

        Öte yandan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı karla mücadele araçları, şehrin birçok noktasında hazır durumda bekletildi.

        KAR YAĞIŞI NE KADAR SÜRECEK?

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) görevli meteoroloji mühendisi Ahmet Köse, yaptığı yazılı açıklamada, kar yağışının, İstanbul'un Anadolu yakasında yarın öğle saatlerine, Avrupa yakasında ise yarın sabaha kadar devam etmesinin beklendiğini kaydetti.

        Yağışın Anadolu yakasında miktar ve şiddet olarak daha etkili olacağını bildiren Köse, hava sıcaklığının da 31 Ocak Perşembe gününe kadar mevsim normallerinin 9 derece altında seyredeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.

        Köse, Karadeniz üzerinden gelen soğuk hava nedeniyle 1 Şubat Cuma gününe kadar gece ve sabah saatlerinde don ve buzlanma görülebileceğine dikkati çekti.

        Öte yandan, Büyükşehir Belediye Başkanı Başkanı Kadir Topbaş'ın, geçen pazar günü saat 22.00'den itibaren Kağıthane'deki AKOM'da çalışmaları yerinde izlediği belirtildi.

        4499 KÖY YOLU KAPALI

        Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Sakarya'da 23, Samsun'da 164, Sinop'ta 35, Ordu'da 78, Amasya'da 35, Artvin'da 95, Niğde'de 50, Adana'nın Tufanbeyli ve Aladağ ilçelerinde 42, Malatya'da 326, Bilecik'te 134, Düzce'de 110, Erzurum'da 762, Erzincan'da 455, Muş'ta 300, Tunceli'de 275, Kars'ta 259, Bingöl'de 263, Ardahan'da 180 ve Iğdır'da 12, Nevşehir'de 110, Çankırı'da 95, Kırşehir'de 233, Karaman'da 143 köy ve belde, Kayseri'de 320 olmak üzere 4 bin 499 köy yolu ulaşıma kapandı. Bu arada, bazı yerleşim birimlerinde telefon ve elektrikte kesintiler yaşandı.

        Doğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklıları sıfırın altında olmak üzere Iğdır'da 10, Kars'ta 9, Ardahan'da 6, Erzurum'da 5 ve Erzincan'da 2 derece olarak ölçüldü. Kar kalınlıkları Erzurum'da 15, Kars'ta 33, Ardahan'da 30, Erzincan'da 10, Iğdır'da 2 santimetre olarak ölçüldü.Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan Nazik Gölü, aşırı soğuklar nedeniyle dondu.

        ULAŞIM AKSADI

        Kayseri-Ankara ve Kırşehir-Ankara kara yolu ulaşıma kapandı.Yoğun kar yağışı ve tipinin etkili olması üzerine, Kayseri-Sivas kara yolu ulaşıma kapandı.

        Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinden KKTC'ye yapılan feribot seferleri, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi.Manisa Çevre ve Orman Müdürü Yahya Güngör, Spil Dağı Milli Parkı'na kar yağdığını, milli parka çıkmak isteyen vatandaşlara, araçlarına zincir takmalarını tavsiye ettiklerini söyledi.

        Antalya-Seydişehir yolu Alacabel mevkisinde ulaşım güçlükle sağlanıyor.Sivas'ta gece etkisini artıran yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Sivas'ı çevre illere bağlayan tüm yollar ulaşıma kapandı.Aksaray'da şiddetli rüzgar ve tipi nedeniyle dün akşam saatlerinde ili Adana, Konya, Ankara ve Nevşehir'e bağlayan kara yolları ulaşıma kapandı. Konya'da tramvay seferleri aksadı.

        Mersin'in Çamlıyayla ilçesindeki kar yağışı, ulaşımı olumsuz etkiliyor.Artvin'i Ardahan'a bağlayan 2640 rakımlı Sahara Geçidi ulaşıma kapandı.Atatürk yolunun Yozgat-Kayseri bölümünde, tipi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

        ÇIĞ

        Erzincan-Erzurum kara yolunun 47 ile 50. kilometreleri arasındaki 4 noktaya çığ düştü. Söz konusu bölgede bir otomobil kısmen çığ altında kaldı. Onlarca aracın yolda kaldığı bölgede, Karayolları ekipleri, 7 saat süren çalışma sonucu yolu kontrollü şekilde ulaşıma açtılar.Tunceli-Pülümür yolunun 3 ayrı bölgesinde çığ meydana geldi. Çığ nedeniyle Tunceli-Pülümür bağlantılı Erzincan kara yolu ulaşıma kapandı. Bu arada, Tunceli-Ovacık yolunda ise kar kayması nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.Tunceli Valisi Mustafa Yaman, kara yollarında çığ ve kar düşmesi sonucu mahsur kalanlardan 25'inin Tunceli'ye gelmek için yola çıktığını, 16 kişinin ise jandarma karakolunda misafir edildiğini söyledi. Muş-Kulp kara yolu, Kozma Dağı mevkisinde çığ düşmesi sonucu ulaşıma kapandı.

        UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

        Kayseri-İstanbul ve İstanbul-Kayseri uçak seferleri yapılamadı. Erkilet Havaalanı'ndaki kar yağışı ve tipi nedeniyle THY'nin bu sabah İstanbul'dan kalkacak 08.50 uçağı ile Kayseri'den kalkacak 10.55 uçağı karşılıklı olarak iptal edildi.THY'nin İstanbul-Sivas uçak seferleri karşılıklı olarak, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi.

        Konya'da, dün gece 23.30 ve sabah 09.00'da İstanbul'dan kalkması gereken uçakların seferleri, İstanbul ve Konya'daki kar yağışı ve tipi nedeniyle yapılamadı.

        TURİZM MERKEZLERİNDE DURUM

        Kar kalınlığı Erciyes Kayak Merkezi'nde 1,5 metreye ulaştı.Kayak ve kış turizminin önemli merkezlerinden Uludağ'da kar kalınlığının 135 santimetreye ulaştığı bildirildi.Kocaeli'nin kış sporları merkezi Kartepe'de kar kalınlığı 1,5 metreyi aştı, 14 kayak pisti tipi nedeniyle kapandı.

        ENGELLİLERE İZİN

        Kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle kamu kurumlarında çalışan engellilere Gümüşhane ve Afyonkarahisar'da 2, Kayseri'de 3 gün idari izin verildi.

        MAHSUR KALDILAR

        İzmir'den 9-10 yaşlarındaki 46 kişilik izci grubunu Manisa'nın Spil Dağı'na götürmek üzere yola çıkan İhsan Aslan'ın (50) kullandığı otobüsün ön tekerleğine takılı bulunan zincir, Beşpınar Köyü yakınında kırıldı. Aslan'ın haber vermesi üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri, otobüsteki 46 çocuğu araçlarına alarak Spil Dağı'na götürdü.

        Jandarma, AKUT ekibini de yanına alarak otobüs şoförü Aslan'ı kurtarmak için yola çıktı. Beşpınar köyü yakınlarında yaklaşık 10 saat mahsur kalan Aslan kurtarıldı.Sivas'tan Antalya'ya gelen 34 LM 1941 plakalı yolcu otobüsü, 1839 rakımlı Alacabel mevkisinde buzlanma nedeniyle sabaha karşı kaydı. 55 yolcusuyla yolda mahsur kalan otobüsü kurtarmak amacıyla Konya'nın Seydişehir ilçesinden gelen Karayolları ile Akseki Bölge Trafik İstasyonu ekiplerinin, çalışmalarını sürdürdükleri bildirildi.Buzlanmanın tehlike yaratması üzerine Akseki-Seydişehir kara yolu, geçici bir süre trafiğe kapatıldı.

        Aksaray Valisi Sebati Buyuran, tipi nedeniyle görüş mesafesinin sıfıra düştüğü Aksaray-Ankara ve Aksaray-Nevşehir karayollarının halen ulaşıma kapalı olduğunu söyledi. Aksaray-Nevşehir karayolunun 21. kilometresinde mahsur kalan otobüse ulaşmaya çalıştıklarını bildiren Buyuran, ancak yoğun tipinin şu aşamada kurtarma çalışmalarına engel olduğunu belirtti.

        FIRTINA

        Karadeniz'de etkili olan fırtına nedeniyle Akçakoca sahilinde dalga boyu 4 metreye ulaştı. Zaman zaman hızı 70 kilometreye kadar çıkan fırtına nedeniyle, özellikle balıkçılar zor anlar yaşadı.Zonguldak'ta, 2,5-4 metre yüksekliğindeki dalgalar, mendirekleri aştı.Aydın'ın Kuşadası ilçesinde hızı yer yer saatte 90 kilometreye ulaşan fırtına, bazı ev ve iş yerlerinin çatı kaplamalarının yerinden çıkmasına, uydu antenlerinin sökülmesine neden oldu.Muğla'da saatteki hızı 82,6 kilometreye ulaşan fırtına nedeniyle bir ahır çöktü. Kent merkezinde 5 otomobil ve 2 kamyonet zarar gördü, otobüs durakları kullanılmaz hale geldi.

        KARBONMONOKSİT GAZINDAN ZEHİRLENMELER

        Kayseri'de Barbaros Mahallesi'nde Rukiye Koçyiğit (35), evde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek öldü. Koçyiğit'in eşi Murat (38) ile çocukları Emre Koçyiğit de (14) Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındı. Develi ilçesinde de Asiye Canıtez (50), evde sobadan sızan gazdan zehirlenerek hayatını kaybetti. Asiye Canıtez'in eşi Hacı Canıtez de (50) Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yoğun Bakım Servisinde tedavi altına alındı.

        Kayseri Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, kömür sobalarından karbonmonoksit gazı sızması sonucu zehirlenen 64 kişinin Kayseri Devlet Hastanesinde, 12 kişinin Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi altına alındığını söyledi.Sivas'ta da karbonmonoksit gazından zehirlendikleri anlaşılan 47 kişiden 26'sı Sivas Numune Hastanesi, 8'i Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, 13'ü de Sivas Devlet Hastanesinde tedavi altına alındı.

        ANTALYA'DA KAR

        Antalya ve Aydın'ın yüksek kesimlerine ve Alanya ilçesinde bazı köyler ve yaylalarda kar yağdı.Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde fırtına nedeniyle Cengiz Topel Mahallesi'nde elektrik hattına devrilen ağaç, tellerin kopmasına yol açtı. İlçeye 5 saat süreyle elektrik verilemedi.

        Ankara-Adıyaman uçak seferleri iptal edildi Kötü hava koşulları nedeniyle Ankara-Adıyaman uçak seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

        Türk Hava Yollarının (THY) Ankara-Adıyaman uçak seferi, Adıyaman kent merkezindeki sağanak yağış ve görüş mesafesinin düşük olması nedeniyle yapılamadı.

        Yetkililer, bugün aynı uçakla gerçekleştirilecek Adıyaman-Ankara seferinin de yapılmayacağını bildirdi.

        Güneydoğu'da toz bulutu etkili oluyor

        Güneyden gelen toz bulutu Güneydoğu illerini etkisi altına aldı.Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, Suriye yönünden esen şiddetli rüzgarın getirdiği kum ve toz fırtınası özellikle Diyarbakır, Batman ve Mardin'de etkili oluyor.

        Diyarbakır'da toz fırtınasının etkisiyle hava sararırken, görüş mesafesinin de düşmesi nedeniyle araçların gündüz saatlerinde trafikte farlarını yakmak zorunda kaldığı gözleniyor.Yetkililer, toz bulutunun uzun süre etkili olmasının beklenmediğini söylediler.

        KAPALI YOLLAR

        Kar yağışı ve tipi nedeniyle Kayseri-Erciyes, Kayseri-Ankara, Kayseri-Sivas ve Kayseri- Kahramanmaraş kara yolları ulaşıma kapandı.

        Karayolları 6. Bölge Müdürü Fuat Soyal, yoğun kar yağışı ve şiddetli tipi nedeniyle Kayseri'nin Niğde hariç tüm komşu kentlerle ulaşımının kesildiğini söyledi.

        Ankara yolunda mahsur kalan araçlara ulaşmak için büyük iş makineleriyle yol açma çalışmalarına kendisinin de katıldığını belirten Soyal, şiddetli tipi ve kar yağışının yapılan çalışmaları olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

        Soyal, şöyle devam etti:''Şu anda Ankara istikametine gidiyoruz. Önümüzde büyük bir iş makinesi var. Bu araç yolu açıyor, biz de hemen arkasından gidiyoruz. Ancak bir metre ötesini görmekte güçlük çekiyoruz. Amacımız yolda mahsur kalan araçlara ulaşıp onları kurtarmak. Şu anda Kayseri-Erciyes, Kayseri-Ankara, Kayseri-Sivas ve Kayseri-Kahramanmaraş yollarımız trafiğe kapalı. Niğde ile ulaşımımız tedbirli olarak sağlanıyor. Çalışmalarımız tüm ekiplerimizle devam ediyor.''

        KAPALI YOLLARA PALETLİ AMBULANS

        Bu arada, kapalı yollarda meydana gelen trafik kazalarına ve yolda kalan hastaların yardımına Kayseri İl Sağlık Müdürlüğünde konuşlu paletli ambulans yetişiyor.

        İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara,Kayseri civarında kar ve tipiden kapanan yollarda meydana gelen kazalara ve yolda kalan hastalara Türkiye'de sayısı sınırlı olan paletli ambulansla müdahale ettiklerini söyledi.

        Çetinkara, paletli ambulansın kapalı yollarda rahatlıkla seyredebildiğini, bu sebeple normal ambulansın gidemediği yerlerde bu ambulansı kullandıklarını belirtti.

        Etkili kar yağışı ve tipi nedeniyle Sivas'ı çevre illere bağlayan tüm kara yolları ulaşıma kapandı.Erzurum, Sivas, Bitlis, Nevşehir, Çankırı Konya ve Aksaray da 2 bin 928 köy ve belde yolunda yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor. Birçok belde ve köy ile de haberleşmenin kesildiği bildirildi.

        Alınan bilgiye göre, Sivas'ta gece etkisini artıran yoğun kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Ulaşımda aksamalara yol açan kar yağışı nedeniyle Sivas'ı çevre illere bağlayan tüm güzergahlarda yolların kapalı olduğu bildirildi.Kent merkezinde kar kalınlığı yaklaşık 30 santimetreye kadar ulaştı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle 53 yerleşim birimine elektrik verilemediği 81 yerleşim birimiyle de haberleşmenin sağlanamadığı kaydedildi.Ufak çapta çok sayıda trafik kazasının meydana geldiği kentte, yollarda mahsur kalan bazı vatandaşlar kara yollarının bakım evi ve tesislerinde konaklıyor.

        MUŞ-KULP YOLUNDA ÇIĞ

        Doğu Anadolu Bölgesi'nde etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle 2 bin 506 köyle ulaşım sağlanamıyor.Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, bölgede yaşanan en düşük hava sıcaklıları sıfırın altında olmak üzere Iğdır'da 10, Kars'ta 9, Ardahan'da 6, Erzurum'da 5 ve Erzincan'da 2 derece olarak ölçüldü.

        Kent merkezlerinde yapılan son ölçümlere göre kar kalınlıkları ise Erzurum'da 15, Kars'ta 33, Ardahan'da 30, Erzincan'da 10, Iğdır'da 2 santimetre olarak belirlendi.Bölgede kar yağışı ve tipi nedeniyle Erzurum'da 762, Erzincan'da 455, Muş'ta 300, Tunceli'de 275, Kars'ta 259, Bingöl'de 263, Ardahan'da 180 ve Iğdır'da 12 köyle ulaşım sağlanamıyor.

        Bu arada, Muş-Kulp kara yolu, Kozma Dağı mevkisinde çığ düşmesi sonucu ulaşıma kapandı.Kara yolları 126. Şube Şefi Ümit Yıldırım, kar yağışı ve tipi nedeniyle Ardahan-Şavşat ile Ardahan-Posof kara yollarında ulaşımın güçlükle sürdürüldüğünü belirterek sürücülerin zorunlu olmadıkça söz konusu yolları kullanmamalarını istedi.Meteoroloji yetkilileri kar yağışının yarın öğlene kadar devam edeceğini, daha sonra bölgede havanın hafta sonuna kadar açık az bulutlu olacağını belirttiler.

        NAZİK GÖLÜ DONDU

        Bitlis'in Ahlat ilçesinde bulunan Nazik Gölü, aşırı soğuklar nedeniyle dondu. Nazik Gölü'ne kıyısı bulunan Dilburnu köyünün muhtarı Davaz Can, Nazik Gölü'nün her yıl kış aylarında donduğunu, ancak bu yıl yaşanan aşırı soğukların gölün erken donmasına neden olduğunu söyledi.

        Nevşehir Meteoroloji İl Müdürü Savaş İltürk, sabah saatlerinde il merkezinde kar kalınlığını 22 santimetre, yüksek kesimlerde ise 50 santimetre olarak ölçtüklerini bildirdi.İltürk, kar yağışının yer yer halen devam ettiği Nevşehir'de yağışların Çarşamba günü öğleden sonra kesileceğini söyledi. Nevşehir merkez ve ilçelere bağlı 110 köy yolu ulaşıma kapandı.

        Kırşehir'de de kar yağışı ve tipi nedeniyle 233 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdare Genel Sekreterliği'ne bağlı 9 ayrı ekibin kar temizleme çalışmalarına başladığı bildirildi.Öte yandan, ulaşıma kapanan Mucur-Kırşehir kara yolunda kar temizleme çalışmalarının devam ettiği, Kayseri yönüne araç gönderilmediği bildirildi.Çankırı'da ise İl Özel İdaresi tarafından yürütülen kar mücadelesi devam ediyor.İl Özel İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre Çankırı'da 95 köy yolu ulaşıma kapalı. Karla mücadele 2 kar makinesi, 13 greyder, 6 kar kamyonu toplamda 21 ekiple devam ediyor.

        KONYA

        Konya'da dün akşamdan bu yana etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle uçak ve tramvay seferleri aksadı.Konya Hava Alanı'ndan alınan bilgiye göre, dün gece 23.30 ve sabah 09.00'da İstanbul'dan kalkması gereken uçakların, İstanbul ve Konya'daki kar yağışı ve tipi yüzünden seferleri iptal edildi.Uçakların gelmemesi nedeniyle Konya'dan İstanbul'a seferlerin de iptal olduğunu vurgulayan yetkililer, ''Şu anda havaalanında kar kalınlığı 30 santimetreye ulaştı. Tipi yüzünden görüş mesafesi çok düşük'' dedi.

        Selçuk Üniversitesi Kampüs Alanı'ndaki son durakta bir tramvayın raylardan çıkması üzerine bir süre Kampüs-Alaaddin seferi yapılamadı. Bosna Hersek Mahallesi civarındaki kavşakların tipi yüzünden sık aralıklarla kapanması nedeniyle de tramvayların normal seferlerini yapamadığı bildirildi.

        Kar yağışı ve tipi yüzünden Konya, Karaman ve Aksaray'da çok sayıda ilçe, belde ve köy yolu ulaşıma kapandı.Toros Dağları'nın kuzey yamacındaki Hadim ve Taşkent'te ilçe merkezinde kar kalınlığı 30 santimetreyi geçerken, Hadim'e bağlı 19 köy ve 7 belde yolu, Taşkent'e bağlı 5 belde ve 3 köy yolu ulaşıma kapandı.

        Taşkent'i Karaman'ın Ermenek ve Sarıveliler ilçelerine bağlayan karayollarında da sabahtan bu yana ulaşım sağlanamazken Hadim ve Taşkent'i Konya'ya bağlayan kara yolunda ise trafik akışı güçlükle sağlanıyor.Tipi şeklinde kar yağışının devam ettiği Hadim ve Taşkent ile bağlı kasaba ve köylere elektrik verilemediği bildirildi. Hadim'de vatandaşların sabah saatlerinde ekmek bile bulamadığı belirtildi. İlçe ve çevresinde günlük yaşamın durma noktasına geldiği belirtildi. Derbent ilçesinde de köy yolları kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapandı.

        Bozkır'da ilçe merkezinde kar kalınlığı 40 santimetreye ulaşırken, bağlı 10 belde ve 28 köy yolu ulaşıma kapandı.Seydişehir-Antalya kara yolu Alacabel Mevkii'nde de ulaşım güçlükle sağlanıyor. Trafik ekipleri Antalya yönüne giden araçlara zincirsiz seyretmelerine izin vermiyor. Halkapınar ve Ahırlı ilçelerinde de bütün köy yollarının kapalı olduğu, ilçe merkezlerinde kar kalınlığının 50 santimetreye kadar ulaştığı belirtildi.Kadınhanı'nda kar yağışı ve tipi yüzünden 10 köy yolunun ulaşıma kapandığı, Konya kara yolunda ise trafik akışının güçlükle sağlandığını öğrenildi.

        AKSARAY

        Aksaray'da şiddetli rüzgar ve tipi nedeniyle dün akşam saatlerinde ili Adana, Konya, Ankara ve Nevşehir'e bağlayan kara yolları ulaşıma kapandı.Trafik ekipleri gece saatlerinde şehirler arası yol güzergahlarında araç trafiğini keserek yolcu otobüsleri, kamyonlar ve otomobilleri dinlenme tesisleri ve akaryakıt istasyonlarına yönlendirdi. Kara yolları ekiplerinin tipi nedeniyle kapanan yolları yeniden trafiğe açma çalışmaları sabaha kadar sürdürüldü.

        Şiddetli rüzgar ve tipi sabah saatlerinden bu yana devam ederken Aksaray'ı Nevşehir'e bağlanan karayolunda tipinin bazı bölümlerde yolukapattığı, sürücülerin zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları gerektiği bildirildi.Karaman'da dün gece başlayan kar yağışı, tipi şeklinde devam ediyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle Karaman merkez ve ilçelerine bağlı toplam 143 köy ve belde yolu ulaşıma kapandı. Karaman ile Ermenek, Başyayla ve Sarıveliler ilçe yollarında da ulaşım sağlanamıyor.

        Köy Hizmetleri ise 5 ekiple ilçe ve köy yollarını ulaşıma açma çalışmalarını sürdürüyor. Kar yağışının devam etmesi nedeniyle, ekipler yol açma çalışmalarında zorlanıyor.Karaman Belediyesi, hoparlörle vatandaşlara dışarı çıkılmaması yönünde uyarılarda bulunuyor.Öte yandan, merkez Bucakışla beldesine bağlı köylerden Karaman'da bir bisküvi fabrikasına işçi taşıyan otobüs, Burhançimeni mevkisinde mahsur kaldı. Donma tehlikesi geçiren işçiler, yürüyerek gittikleri 1 kilometre uzaktaki köye sığındı.

        MERSİN

        Mersin'in Çamlıyayla ilçesindeki kar yağışı, ulaşımı olumsuz etkiliyor.Dün gece saatlerinde başlayan yağışla bölgede kar kalınlığının 40 santimetreye ulaştığı ve araçların zincirsiz geçişine izin verilmediği belirtildi.Kara yolları ve belediye ekipleri, çarşı merkezi ile mahallelerde kar temizleme çalışmalarını sürdürürken, kar yağışı nedeniyle elektrik alamayan köylerin büyük bölümüne elektrik verilmeye başlandığı bildirildi.

        SAKARYA

        Sakarya'nın bazı ilçelerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 23 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtildi.Sakarya Valiliği Kriz Merkezinden alınan bilgiye göre, bazı ilçelerde etkili kar yağışı nedeniyle 23 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.Hendek ilçesinde 10, Kocaali'de 7, Geyve'de 4 ve Karapürçek'te ise 2 kapalı köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

        ORTA KARADENİZ

        Samsun, Sinop, Ordu ve Amasya'da 312 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtildi.Samsun'da 164, Sinop'ta 35, Ordu'da 78, Amasya'da 35 olmak üzere toplam 312 köyle ulaşım sağlanamıyor.Yetkililer, bölgede cenaze ve hasta bulunan köylere öncelik verilerek kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmaların sürdürüldüğünü bildirdiler.Öte yandan, olumsuz hava koşullarının yol açtığı elektrik ve telefon arızalarının giderilmesine yönelik çalışmaların devam ettiği öğrenildi.

        ARTVİN

        Artvin'in yüksek kesimlerinde dün gece etkili olan kar yağışı nedeniyle 95 köy yolu ulaşıma kapandı.Ardanuç'ta 32, Arhavi'de 11, Borçka'da 7, Yusufeli'nde 45 olmak üzere toplam 95 köy ile ulaşım sağlanamadığı, yol açma çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi.Artvin-Hopa Cankurtaran kara yolunda büyük araçların geçişine izin verilmediği, diğer araçlardan ise zincirli olanların geçebildiği belirtildi.Artvin'i Ardahan'a bağlayan 2640 rakımlı Sahara Geçidi ulaşıma kapandı.

        YOZGAT

        Yozgat'ta önceki gün başlayan kar yağışının ardından sabah saatlerinde saatte 20 ila 28 kilometre arasında esen rüzgar, ulaşımı aksattı.Atatürk yolunun Yozgat-Kayseri bölümü, tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.Yozgat Vali Yardımcısı Mustafa İngenç, Yozgat merkez ve doğusunda bulunan Akdağmadeni, Çekerek, Kadışehri, Aydıncık, Çayıralan ve Çandır ilçelerinde köy yollarının ulaşıma kapandığını söyledi.Vali Yardımcısı İngenç, ekiplerin kapanan köy yollarını ulaşıma açmak için çalıştıklarını, Doğu Anadolu Bölgesi'ni Ankara'ya bağlayan E-88 kara yolunda ulaşımın kontrollü sağlandığını bildirdi.

        NİĞDE

        Niğde'de kar yağışı ve tipi nedeniyle Çamardı, Çiftlik ve Ulukışla ilçelerine bağlı 50 köy yolu ulaşıma kapandı.Ulaşıma kapanan köy yollarında 5 ayrı ekibin kar temizleme çalışmalarına başladığı bildirildi.

        ADANA

        Adana'nın Tufanbeyli ve Aladağ ilçelerinde yoğun kar yağışı nedeniyle 42 köy yolunun ulaşıma kapandığı, elektrik kesintileri yaşandığı bildirildi.Kar kalınlığı, Tufanbeyli ilçe merkezinde 30, yüksek kesimlerde 60 santimetreyi buldu.İlçe merkezini Adana ve Kayseri'ye bağlayan yollarda ekiplerin temizleme çalışmalarını sürdürdükleri bildirildi.Aladağ ilçesinde kar kalınlığı ilçe merkezinde 15, yüksek kesimlerde 60 santimetreyi buldu.Tufanbeyli'de 25, Aladağ'da 17 olmak üzere toplam 42 köy yolunun ulaşıma açılmasına yönelik çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

        MALATYA

        Malatya'da dün başlayan etkili kar yağışı nedeniyle 326 köy yolu ulaşıma kapandı. Malatya Valiliği Kriz Merkezinden aldığı bilgiye göre, kar yağışı nedeniyle, merkeze bağlı 23, Akçadağ'da 35, Arapgir'de 35, Arguvan'da 26, Battalgazi'de 2, Darende'de 33, Doğanşehir'de 15, Doğanyol'da 11, Hekimhan'da 40, Kale'de 11, Kuluncak'ta 17, Pütürge'de 50, Yazıhan'da 18 ve Yeşilyurt'ta 10 olmak üzere 326 köy yolu ulaşıma kapandı.Kapanan köy yollarının ulaşıma açılması için 19 ekibin çalışmalarını sürdürdüğü kaydedildi.

        AYDIN

        Aydın'ın yüksek kesimlerine kar yağdı.Aydın Meteoroloji Müdür Vekili Kaya Mengi,kentte hava sıcaklığının gündüzleri 6-7 dereceye kadar düştüğünü bildirdi.

        Mengi, ''Sıcaklık değerlerindeki düşüşün etkisiyle Aydın-İzmir sınırındaki Paşayaylası mevkisine mevsimin ilk karı yağdı. Soğuk hava ilerleyen günlerde de etkisini artırarak göstermeye devam edecek. Yarın ve sonraki iki gün sıcaklık değerleri gece eksilere düşecek. Vatandaşlarımız, don olaylarına karşı gereken tedbirleri alsınlar'' dedi.Aydın ve çevresinde cuma gününden itibaren soğuk havanın etkisini kaybetmeye başlayacağını kaydeden Mengi, hafta sonunda sıcaklığın 14-15 derece olan mevsim normallerinde seyredeceğini, pazar ve pazartesi günü bölgede yağış beklendiğini söyledi.

        KOCAELİ

        Kocaeli'nde kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan 30 köy yolu, gece yapılan çalışmalar sonucu yeniden açıldı.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığına bağlı Köylere Hizmet Götürme Birimi, kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarını açık tutmaya çalışıyor.Ekipler, gece başlayan kar yağışı nedeniyle kapanan Karamürsel, Gölcük ve merkeze bağlı 30 köyün yolunu ulaşıma açtı.

        Başta Umuttepe, Kartepe ve İlimtepe yolları olmak üzere çalışmalarını 24 saat sürdüren ekipler, 5 tuzlama aracı, 2 kar bıçaklı kamyon, 3 kar bıçaklı kazıcı ve yükleyici, 3 kar püskürtme, 14 greyder ve 7 damperli kamyonla karla mücadele ediyor.Bu arada, Kocaeli'nin kış sporları merkezi Kartepe'de kar kalınlığının 1,5 metreyi aştı, 14 kayak pistinin tipi nedeniyle kapandığı kaydedildi.

        BİLECİK

        Bilecik'te 134 köy yolunun kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapalı olduğu bildirildi. Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, etkili kar yağışı nedeniyle, merkeze bağlı 26, Bozüyük'te 33, Gölpazarı'nda 48, Yenipazar'da 6, Pazaryeri'nde 10 ve Söğüt'te 11 köy yolu ulaşıma kapandı.Yetkililer, köy yollarının ulaşıma açılması için ekiplerin aralıksız çalıştığını belirttiler.

        DÜZCE

        Düzce'de aşırı kar yağışı nedeniyle 110 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu bildirildi.Düzce merkezde 33, Cumayeri'nde 8, Gölyaka'da 9, Akçakoca'da 5, Kaynaşlı'da 17, Yığılca'da 26, Gümüşova'da 7, Çilimli'de 5 köy yolunun kapalı olduğu belirtildi.İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kenan Üstünel, kapanan köy yollarının açılması için çalışmaların sürdürüldüğünü söyledi.

        MANİSA

        Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan fırtına, etkisini sürdürüyor.Alınan bilgiye göre, fırtına nedeniyle Cengiz Topel Mahallesi'nde elektrik hattına devrilen ağaç, tellerin kopmasına yol açtı. İlçeye 5 saat süreyle elektrik verilemedi. TEAŞ görevlilerin çalışmaları sonucu arıza sabaha doğru giderildi.Bu arada, fırtına nedeniyle birçok iş yerinin tabelaları söküldü.

        BURSA

        Yurtta etkili olan kar yağışı nedeniyle Bursa, Gaziantep, Adana, Bolu, Hakkari, Ağrı, Bayburt, Giresun, Adıyaman ve Kahramanmaraş'da 1638 köy yolu ulaşıma kapandı.Bayburt'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle 158 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi. Merkezde kar kalınlığı yaklaşık 22 santimetreye, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreye ulaştı. Yoğun kar yağışı halen devam ediyor.Bayburt-Erzurum kara yolunda geçişlerin kontrollü sağlandığını ifade eden yetkililer, Kop Dağı'na zincirsiz araçla geçilmesine izin verilmediğini kaydettiler.

        HAKKARİ VE AĞRI

        Hakkari ve Ağrı'da 334 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar kalınlığı Hakkari kent merkezinde 15 santimetre, yüksek kesimlerde ise 1 metreye ulaştı. Şehir içi ulaşımın güçlükle yapıldığı kent merkezinde, belediye ekipleri kar temizleme çalışmasına başladı. Hakkari'de 82, Ağrı'da ise 252 köy yolu ulaşıma kapandı.Ağrı-Erzurum kara yolundaki Sarıcan mevkisi de ulaşıma kapandı.

        BOLU

        Bolu'da ise 224 köy yolu ulaşıma kapandı. 11 köye elektrik verilemiyor, 1 köyün de telefon hatları koptuğu için iletişim sağlanamıyor. Bolu Özel İdaresi bünyesinde bulunan 16 greyder, 5 bıçaklı kamyon, 13 kamyon olmak ürete toplam 34 araç ve 21 operatör, 12 operatör yardımcısı ve 13 kamyon şoförü ile kapanan köy yollarının ulaşıma açılması için çalışılıyor.Bolu kent merkezinde kar kalınlığı 25 santimetreye, yüksek kesimlerde ise 1 metre 60 santimetreye ulaştı.

        ADANA

        Adana'nın kuzeyindeki ilçelerde etkili kar yağışı sonucu toplam 107 köy yolu ulaşıma kapandı.Tufanbeyli, Aladağ başta olmak üzere bir çok ilçede köy yolları kapandı.Yer yer kar kalınlığının 40 santimetreye ulaştığı ilçelerde toplam 107 köy yolunun ulaşıma kapandığı bildirildi.

        GİRESUN

        Giresun-Şebinkarahisar kara yolu Eğribel geçidi, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.Giresun'un iç kesimindeki Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleri ve Sivas ile bağlantısını sağlayan Giresun-Dereli-Şebinkarahisar kara yolu 2 bin 220 rakımlı Eğribel geçidinin, yoğun kar ve tipi nedeniyle sabah saatlerinde ulaşıma kapandığı belirtildi.

        Yörede kar kalınlığının yer yer 2 metreye çıktığını ifade eden yetkililer, yoğun kar ve tipi sonucu görüş mesafesinin düştüğünü; fırtınanın sona ermesinin ardından yolun tekrar ulaşıma açılması için çalışmalara başlanacağını kaydettiler.Diğer yandan, yörede dün gece etkili olan kar yağışı nedeniyle il genelinde 266 köy yolu ulaşıma kapandı.

        İl Özel İdaresi Yol Ulaşım Hizmetlerinin oluşturduğu karla mücadele ekiplerinin merkez ilçede 20, Alucra'da 36, Bulancak'ta 10, Çamoluk'ta 25, Çanakçı'da 10, Dereli'de 19, Doğankent'te 9, Espiye'de 7, Eynesil'de 5, Görele'de 10, Güce'de 8, Keşap'ta 6, Piraziz'de 10, Şebinkarahisar'da 61, Tirebolu'da 15 ve Yağlıdere'de 15 olan toplam 266 kapalı köy yolunu ulaşıma açma çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.

        ADIYAMAN, KAHRAMANMARAŞ VE GAZİANTEP

        Adıyaman, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te toplam 458 yerleşim yeriyle kara yolu ulaşımı sağlanamıyor.Adıyaman'da dünden bu yana aralıklı olarak devam eden kar yağışı nedeniyle 115 köy ve 191 mezranın kara yolu ulaşımı kapandı. Kar yağışı ilin yüksek kesimlerinde devam ederken, kapalı köy yollarının açılmasına çalışılıyor.

        Adıyaman'ın Çelikhan ve Gerger ilçelerine, yoğun kar yağışının iletim hatlarına verdiği zarar nedeniyle akşamdan bu yana elektrik verilemiyor; ilçede aralıklı olarak su kesintileri yaşanıyor.Kahramanmaraş'ta 136 yerleşim merkezinin yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Kapanan köy yollarının açılması için İl Özel İdare Müdürlüğünün makine parkındaki iş makinelerinin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarının iş makineleri de seferber edildi.Kahramanmaraş-Kayseri kara yolunda ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor, sürücülerden hız yapmamaları ve zincir takmadan yola çıkmamaları isteniyor.

        Yoğun kar yağışı Gaziantep'te de köylerle ulaşımın kesilmesine neden oldu. Nurdağı ve İslahiye ilçelerinin dağlık kesimlerindeki şiddetli kar yağışı bazı köylerin kara yolunun ulaşıma kapanmasına yol açtı. İslahiye'de 6, Nurdağı'nda 10 köyün yolunun ulaşıma kapandığını belirten yetkililer, kapanan köy yollarını açma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

        ERZURUM

        Doğu Anadolu Bölgesi'nde dün akşam başlayan ve gece boyunca etkili olan kar yağışı nedeniyle Kars-Iğdır il sınırı, Iğdır-Ağrı il sınırı, Erzurum Kars il sınırı-Sarıkamış, İspir-Aşkale ayrım, Erzurum-Çat, Erzurum-Tortum, Erzurum il sınırı-Ağrı, Iğdır Ağrı il sınırı-Ağrı, Karayazı-Göksu-Karaçoban, Karayazı-Elmadere, Tekman-Gökoğlu, Hınıs-karaçoban, Hacıömer-Hınıs, Köprüköy-Hacıömer, Posof-Damal, Narman-Erzurum, Şavşat-Ardahan, Çıldır-Ardahan, Ardahan Kars il sınırı-Ardahan, Kars-KÖtek-Kağızman kara yolu ulaşıma kapandı.Ulaşıma kapanan kara yollarında karla mücadele çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

        BURSA

        Bursa'da 66, Balıkesir'de 5 köy yolu ulaşıma kapandı.Bursa'nın 14 ilçesinde geceden itibaren etkili olan kar yağışı, ulaşımda aksamalara yol açtı. Kar yağışı nedeniyle il genelinde 66 köy yolu ulaşıma kapanırken, ekipler bu bölgelerde 18 greyder, 2 kar makinesi, 8 kepçe, 10 damperli kamyon ve 12 binek aracıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

        BALIKESİR

        Balıkesir'de Kepsut, Gönen ve Balya ilçelerinde 5 köy yolunun kapalı olduğu bildirildi.İl Kriz Yönetim Merkezi Sorumlusu, İl Savunma Müdürü Hüseyin Zafer, Bigadiç, Sındırgı ve Dursunbey ilçelerindeki köylerle irtibat kurulamadığını, bu bölgelerde de kapalı köy yollarının bulunduğunu tahmin ettiklerini belirtti.Öte yandan, fırtına nedeniyle merkeze bağlı Pamukçu, Bigadiç ilçesine bağlı İskele ve Erdek ilçesine bağlı Ocaklar beldeleriyle bazı köylere elektrik verilemediği öğrenildi.

        BİTLİS

        Bitlis, Karabük ve Şırnak'ta 440 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bitlis'in Mutki ve Hizan ilçeleri ve çok sayıda beldeyle ulaşım kesildi. Mutki, Hizan ve birçok köye elektrik verilemiyor.Bitlis'te dün geceden bu yana etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşımın güçlükle sağlandığı il merkezi ve ilçelerde 272 köyle irtibatın kesildiği bildirildi.İl Özel İdaresi, Yol Hizmetleri Şube Müdürü Çetin Taşdemir, kapalı yolları yağış sürdüğü için ulaşıma açamadıklarını söyledi. Taşdemir, acil durumlara müdahale etmek üzere 10 ekibi hazır şekilde beklettiklerini ifade etti.

        Meteoroloji İşleri Müdürü Mehmet Elkatmış ise dün geceden bu yana etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle, merkezde kar kalınlığının 50 santimetreye ulaştığını, bu rakamın yükseklerde yaklaşık 65 santimetreyi bulduğunu belirtti.Karayolları 112. Şube Şefliği yetkilileri ise il merkeziyle Mutki ve Hizan ilçelerinin ulaşımını sağlayan kara yolunun kar nedeniyle ulaşıma kapandığını bildirdi.

        Bitlis-Mutki, Mutki-Meydan, Mutki-Kavakbaşı, Mutki-Koyunlu, Hizan-Bitlis, Hizan-Yolalan, Ahlat-Ovakışla, Güroymak-Günkırı, Güroymak-Gölbaşı arasında ulaşımın sağlanamadığı ve tipi sürdüğü için yollarda çalışma yapılamadığı ifade edildi.Yetkililer, Bitlis-Tatvan kara yolunun Rahva bölgesinde tipi nedeniyle görüş mesafesinin daraldığını, sürücülerin mecbur kalmadıkça yola çıkmamaları gerektiğini bildirdi.

        VEDAŞ Bitlis Müessese Müdürü Mustafa Yurtlu ise Mutki ve Hizan ilçeleri ile birçok köye elektrik verilemediğini, bu ilçelerin yollarının ulaşıma kapalı olması nedeniyle ekiplerin bölgeye ulaşamadığını ifade etti.

        KARABÜK'TE 78 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

        Karabük'te etkili kar yağışı nedeniyle 78 köy yolu ulaşıma kapandı.Karabük İl Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, merkezde 7, ilçelerden Eflani'de 25, Eskipazar'da 15, Ovacık'ta 10, Safranbolu'da 11 ve Yenice'de 10 olmak üzere 78 köy yolu ulaşıma kapandı.Ekiplerin yolların ulaşıma açılması için çalıştıkları bildirildi.

        ŞIRNAK-SİİRT VE ŞIRNAK-HAKKARİ KARA YOLU ULAŞIMA KAPANDI

        Şırnak-Siirt ve Şırnak-Hakkari kara yolu ile Şırnak'ın 90 köy yolu kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.Alınan bilgilere göre, Şırnak ve ilçelerinde dün öğle saatlerinde başlayan kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Yoğun yağış, fırtına nedeniyle yer yer tipiye dönüşüyor.

        Şırnak il merkezinde kar kalınlığı 30 santimetreyi, yüksek kesimlerde ise 1 metreyi aştı.Kar yağışı ve tipi nedeniyle Şırnak-Siirt ve Şırnak-Hakkari, Şırnak-Uludere-Beytüşşebap kara yolu ile Uludere, İdil, Güçlükonak ve Beytüüşşebap'a bağlı 90 köy yolu ulaşıma kapandı.Yol açma çalışmaları, Karayolları ve Köylere Hizmet Götürme Birliği ekipleri tarafından aralıksız sürdürülüyor.

        YOLCU OTOBÜSÜNE ULAŞILAMIYOR

        Aksaray-Nevşehir karayolunda mahsur kalan yolcu otobüsüne ulaşılamıyor.Aksaray Valisi Sebati Buyuran, dün akşam saatlerinde kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Aksaray-Konya ve Aksaray-Adana karayollarının açıldığını söyledi.

        Ancak yoğun tipi nedeniyle görüş mesafesinin sıfıra düştüğü Aksaray-Ankara ve Aksaray-Nevşehir karayollarının halen ulaşıma kapalı olduğunu belirten Buyuran, ''Olumsuz koşullar nedeniyle bu yollarda karayolları ekiplerimiz çalışma yapamıyor. Aksaray-Nevşehir karayolunun 21. kilometresinde bir yolcu otobüsü küçük bir kazaya karışmış. Camları kırılmış ve mahsur kalmış. Telefonla irtibat sağladık. Durumları iyi ama otobüsün camının kırık olması yolcuları etkiliyor'' dedi.Buyuran, aynı yolda mahsur kalan başka bir otobüsün yolcularının yakındaki bir köye ulaşmasının sağlandığını belirterek, diğer otobüse de ulaşmaya çalıştıklarını ancak yoğun tipinin şu aşamada kurtarma çalışmalarına engel olduğunu kaydetti.

        AJANSLAR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ