Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Lüks Zirveyi devralacak otomobil

        Fatih ALTAYLI / HT PAZAR

        Otomobil tarihinin en başarılı otomobillerinden biri hiç kuşkusuz McLaren'in F1'idir. İlki 1992 yılında piyasaya çıkan F1, McLaren'in Formula 1 pistlerindeki tecrübesini otomobilseverlere sunduğu ilk otomobildir. Gordon Murray'in McLaren'de geliştirdiği otomobil için, o dönemde McLaren ile Formula pistlerinde işbirliği yapan Honda'nın 550 beygirlik motoru öngörülmüştü. Ancak Honda, Murray'e bu motoru vermeyeceğini söyleyince Murray çeşitli arayışlara girişti. Tek bir şartı vardı. Motorda turbo olmayacaktı ve 500 beygirin üzerine çıkacaktı. Ancak bulunan motorlar ya otomobile uymuyordu ya da Murray'in beklentilerini karşılamıyordu.

        Sonunda BMW'nin kapısını çaldı Murray. BMW'nin motorsporları departmanı McLaren F1'in istediği motoru yapmayı kabul etti. Aslında zaten varolan bir motoru McLaren'e uyarladı. 850'lerde kullanılan 12 silindirli 5 litrelik motor modifiye edildi. Hacmi 6.1 litreye çıkarıldı. 618 beygir güç üreten bir canavar yaratıldı. Ton başına 550 beygirlik güçle, güç ağırlık orantısında tarihin en güçlü otomobili oldu. (101 beygirlik Bugatti Veyron'da ton başına beygir gücü 530)

        3 BUÇUK AYDA 1 OTOMOBİL

        Bu motorla McLaren F1, 386 km/s hıza ulaşabiliyordu ama motor devri 7500'le limitliydi. Limitör olmadan yapılan denemelerdeyse sürat 391 km/s'ye kadar çıktı. 0'dan 100 kilometre hıza çıkmak 3.3 saniye sürüyordu. Motorun hararetini sürücü bölümünden izole etmek için, araya altın folyo kaplandı. Her otomobilde kullanılan saf altın miktarı 16 gramdı.

        Murray bu müthiş makineyi durdurmak için gereken frenleriyse herkes gibi Brembo'dan aldı.

        Otomobilin dış dizaynı kadar iç dizaynı da eşssizdi. Daha önce Matra Murena'nın denediği gibi otomobil 3 kişilikti, ancak koltuklar Murena gibi yan yana değildi. Sürücü koltuğu ortadaydı, diğer iki koltuk ise sürücünün sağında ve solunda hafifçe geride duruyordu.

        1992'den 1998 yılına kadar yarış versiyonları dahil 106 adet üretildi.

        Piyasa çıktığı sırada McLaren F1'in yol versiyonunun fiyatı 600 bin pound civarındaydı ve her bir otomobil 3.5 ayda imal ediliyordu. Bugünse 5 milyon dolarlar seviyesinde alıcı bulabiliyor.

        TAHTI DEVARALACAK OTOMOBİL

        McLaren bir kaç yıl önce MP4-12C modelini piyasaya sundu. Ancak bu otomobil F1'in tahtını zorlamaktan hayli uzak, çok daha insani bir otomobildi. Efsane adayı olamazdı.

        Ancak McLaren bir yandan da F1'in tahtını devralacak otomobili hazırladı ve hazırlıklar artık bitti gibi.

        F1'in zirvedeki yerini almaya hazırlanan bu otomobil, McLaren P1. McLaren P1, dış görünüm olarak MP4-12C'yi andırsa da çok daha agresif. F1 gibi motora gereken havayı sağlamak amacıyla tavanda hava girişlerine sahip. Farlar McLaren logosunu çağrıştıracak şekilde tasarlanmış. Arka difüzörler formula 1 araçlarını andırıyor. Hidrolik kollarla yükselen arka kanat Bugatti'ninkinden çok daha verimli ve otomobilin downforce'u MP4'ünkinin 5 katı.

        Motor ise inanılmaz.

        Hakkında fazla bilgi olmamasına rağmen, yeni McLaren P1'in içinde 10 silindirli 976 beygir gücünde bir motor olacağı hemen hemen kesin. Motor otomobilin ortasında yer alacak, yanlarda ve üstteki büyük hava girişlerinden havalanması sağlanacak.

        P1'in bu motorla 384 kilometrelik bir sürate ulaşacağı hesaplanıyor. Bu da P1'i atası F1'den daha yavaş bir otomobil yapıyor. Tamamı karbon olacak P1'in şasi tasarımında F1'den izler taşıdığı, MP4'ün monocell şasisiyle paralel olacağı ancak çok daha rijid bir şasiye sahip olacağı söyleniyor.

        McLaren geçen yıl Paris'te dış görünümünü tanıttığı otomobili henüz ne teknik, ne de sürüş açısından hiç kimseye anlatmadı. Ancak bu kez 3 değil 2 kişilik olacağı kesin. 2013 yılında imalatına başlanacak otomobilin 2014 yılında satışa sunulması planlanıyor.

        Üretim 500 adetle sınırlı ve tamamı şimdiden sahipli. Fiyatı ise 1.2 milyon dolar olacakmış.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ