Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi Sanat aşkıyla moda

        ESRA ÇORUH / HT CUMARTESİ

        M oda ve sanat bu sezon mutlu ve yaratıcı bir buluşma yaşadı. Kumaşları kanvas yapan tasarımcılar sanatın her dalına ve dönemine gönderme yaptılar. Kıyafetler fırça darbeleriyle birer sanat eserine dönüştü. Mesela ünlü tasarımcılardan Elsa Schiaparelli’nin nesneleri olağan dışı halleriyle kullanması onu bir moda sanatçısı yapıyor. Bir diğer yakın bir örnek ise Lady Gaga ve Michelle Obama gibi ünlü isimleri giydiren Hüseyin Çağlayan. Tasarımcının koleksiyonları defileler dışında müzelerde de sergileniyor.

        YVES SAINT LAURENT VE SANAT

        Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi tasarımcıları arasında yer alan Yves Saint Laurent’in biyografisi niteliğini taşıyan film vizyona girince efsanevi tasarımcının sanat tarihine olan düşkünlüğüne bir kez daha şahit olduk. Efsane tasarımcı, modanın sanat olmadığının ama var olmak için sanata ihtiyacı olduğunun altını tüm kalbiyle her zaman çizdi. Uzun yıllar sanat tarihini ve resmin ustalarını referans verdi. Matisse, Van Gogh, Braque, Leger onun akıl hocası oldu. 1966’da Tom Wesselmann ve pop-art’a göz kırptı, gece elbiselerini göz yanılsamalarıyla hareketlendirdi. 1967 yılında podyuma çıkan koleksiyonunda kübizmin köklerini araştırdı; kübistlerin Afrika’daki heykelleri keşfetmesine benzer şekilde YSL de kıtanın sıcaklığının ve safari şıklığının peşine düştü. Henri Matisse’in 1940 tarihli “La Blouse Romaine” tablosu, 1981 sonbahar-kış koleksiyonunda ipek bir bluza esin kaynağı oldu. Renklerin bir Matisse resmindeki kadar baskın olduğu bir koleksiyona imza attı. Van Gogh’un zambaklarını ceketlerin üzerine adapte ettiği 1988 ilkbahar-yaz koleksiyonunun kapanışını ise dekoltesinde George Braque’ın güvercinlerini taşıyan bir gelinlikle yaptı. Ünlü tasarımcının sanatla ilişkisini kendi sözleriyle açıklamak gerekirse, amacı ustalara yakın hissedebilmek ve onların dehasından bazı dersler çıkarabilmekti. Üstelik bu yakınlığı sadece duygusal değil, fiziksel olarak da kurmayı başardı. Yves Saint Laurent ve Pierre Berge çifti, müzelerin gıpta edeceği bir sanat koleksiyonuna sahipti. Ocak 2002’de emekliye ayrıldığını açıkladı. 2008’de vefat ettiğinde moda tarihinin en özgün isimlerinden biri olarak hafızalarımıza kazındı. Efsane tasarımcı, modayı, modaya bakışı ve sanatla modanın ilişkisini değiştiren bir isim olarak tarihe geçti.

        ‘MODA, SANATI YAŞAM BİÇİMİNE ÇEVİRME ÇABASIDIR’

        Bugün çoğumuz için moda, 1900’den günümüze değişen giyim tarzı olarak tanımlanabilir. Oysa konu bu kadar basit değil. 16. yüzyılda giysi tasarımlarından esinlenerek hazırlanan mimari yapıtlarının yanı sıra ressamların tablolarından esinlenerek yapılmış heykeller ve tablolardan esinlenerek yapılmış kıyafetler de var. Aslında hepsi ayrı birer sanat dalı olsa da ortak noktaları dönemin modasını oluşturmaları. Moda geçici bir kavram, sanat ise devam eden... “Moda; sanatı yaşam biçimine çevirme çabasıdır” diyen Francis Bacon’ın aslında ne kadar doğru söylediğini görüyoruz. Moda ve sanatın bütünlüğüne gelirsek. Aslında sürrealist çalışmalar moda ve sanatın kanıtıdır. Sürrealist ressamlardan Salvador Dali ve Pablo Picasso birçok tasarımcıya ilham kaynağı oldu. Gabriel Chanel, Elsa Schiaparelli ve Diane Von Furstenberg’in sürrealist çalışmalardan esinlendiğini gördük. Birçok tasarımcının koleksiyonlarını oluşturma aşamasında müzelerin kapılarını aşındırdığını da biliyoruz. Ezcümle dönemin sanat akımları, modayı da etkisi altına alıyor, bir anlamda kıyafetler de podyumlarda sanatını icra ediyor.

        Kalite ve hizmet

        En eski Amerikan markalarından biri olan Brooks Brothers, artık Türkiye’de. Birbiri ardına iki mağaza açan markanın Türkiye Genel Müdürü Füsun Kuran HT Cumartesi ’nin sorularını yanıtladı

        ■ Amerika’nın en eski markalarından Brooks Brothers, birbiri ardına açtığı iki mağazayla Türkiye’ye hızlı bir giriş yaptı. Markayı sizden dinleyebilir miyiz?

        Amerika’nın ilk hazır giyim markası olan ve 1818’de kurulan Brooks Brothers, tarih boyunca Seersucker, Madras, ütü gerektirmeyen gömlek ve orijinal düğmeli polo yaka gibi ikonik ürünleriyle tanınıyor. Henry Sands Brooks tarafından kurulan marka, ilk mağazasını 7 Nisan 1818’de New York’ta açmış, 1850’de Bay Brooks’un oğlunun aile işine katılmasıyla Brooks Brothers markası doğmuş. Brooks Ailesi’nin, firma geçmişindeki önemli rolü 100 yıldan fazla sürmüş. 2001’de Brooks Brothers, Retail Brand Alliance’ın bünyesine katılmış. Müşterileriyle kurduğu inanılmaz bağla tanınan Brooks Brothers’ın şu an Amerika ve Kanada’da toplam 298 mağazası bulunuyor, Uzakdoğu, Londra, Milano, Tokyo, Paris, Atina gibi dünyanın 270’ten fazla noktasında hizmet veriyor. Marka Türkiye’ye Rahmi Koç’un girişimleriyle girdi.

        ■ Brooks Brothers, 200 yıl önceki gelenekleri ve değerleri korumayı nasıl başarıyor?

        Brooks Brothers, müşteri ilişkilerine ve satış elemanlarına verdiği önemle efsaneleşmiş bir marka. En önemli özelliği üstün kalitesi ve hizmet anlayışı. Hatta 1939’daki reklamında “Brooks Brothers sadece bir iş değil, bir arkadaştır” deniyor. Kuşaktan kuşağa aktarılarak bugüne kadar ulaşan bu değerler marka kültürünü oluşturuyor.

        ■ Markanın Türkiye’de bilinirliği nasıl? Tanınıyor mu?

        Brooks Brothers, moda tutkunları tarafından beğeniyle takip edilen ve uzun zamandır Türkiye’ye gelmesi beklenen bir markaydı. Türkiye pazarına kısa bir süre önce girmemize rağmen açılışların ardından gördüğümüz yoğun ilgi ve müşterilerimizden gelen olumlu tepkiler bizi çok sevindirdi.

        ■ Brooks Brothers markasını diğerlerinden ayıran özellikleri neler? Perakende alanında ne tür bir açığı doldurduğunuzu düşünüyorsunuz? Marka, dikim hizmeti, özel kumaşları, özel hizmet anlayışı, tasarımlarındaki konfor ve ayrıcalıklı tarzıyla yeni lüks anlayışının trendler ötesi sembollerinden biri. En önemli özelliği daha önce de belirttiğim gibi üstün kalitesi ve hizmet anlayışı. Markanın en ilginç özelliklerinden biri de Türkiye’deki mağazalarda da sattığımız ve gerçekten büyük ilgi gören, “How To Raise A Gentleman”ve “How To Raise A Lady” kitapları. Bu kitaplarda kadınlar ve erkekler için gerçekten de zamansız, her dönem için gerçekliğini koruyan öneriler yer alıyor.

        ■ Brooks Brothers kadın ve erkeğini nasıl tanımlarsınız?

        Kendine güvenen, başkaları için giyinmeyen, tarz sahibi.

        ■ Abraham Lincoln, Theodore Roosevelt, Franklin Roosevelt, John F. Kennedy, Richard Nixon, Gerald Ford, George H.W. Bush, Bill Clinton ve Barack Obama markanın müdavimleri arasında. Bu önemli isimler neden sizi tercih ediyor?

        Üstün ürün ve değişmez hizmet kalitesinin markayı vazgeçilmez kıldığını düşünüyorum.

        ■ Brooks Brothers’ın Türkiye’deki ilk mağazasını Zorlu Center AVM’de açtınız.

        Ve ardından da Akasya AVM’de... Bu kadar merakla beklenen bir markanın ilk mağazasını, yine açılışı heyecanla beklenen bir lokasyonda açmak istedik ve bu yüzden de Zorlu Center AVM’yi tercih ettik. İkinci mağazamızı, geçtiğimiz haftalarda Anadolu yakasının en yeni alışveriş merkezi olan Akasya Alışveriş Merkezi’nde açtık. Akasya AVM’de açtığımız mağazamız 530 metrekare.

        Kişiye özel dikim

        ■ 2014 yaz sezonunda bizi neler bekliyor? 2014 ilkbahar-yaz koleksiyonu 192050’lerin Connecticut, Küba ve Cote D’Azure’ünden izler taşıyor. Koleksiyondaki tasarımlarda kırmızı ve lacivertin yanı sıra kumsalların göz kamaştıran mavi, yeşil, limon sarısı ve beyaz tonları geniş yer tutuyor, tropik renk ve baskılar dikkat çekiyor. Brooks Brothers kadın koleksiyonunda A kesim etekler, ipek jakar ceketler, çizgili trikolar ve cigarette pantolonlar ön planda olduğu, modern ve yalın siluetlerin lüks ipek kumaşlar ve denizci örgüleriyle bütünleştiği koleksiyon, bohem çiçek desenleri ve zarif çizgilerle zenginleşiyor.

        ■ Yurtdışında olduğu gibi Türkiye’de de kişiye özel dikim hizmeti olacak mı? Evet müşterilerimiz arzu ederlerse mağazalarımızdan kişiye özel dikim hizmeti de alabilecek. Füsun Kuran

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ