Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

PERVİN KAPLAN / HABERTÜRK

YAZI DİZİSİ 1

YENİ DEĞİŞİKLİKLERLE UYGULANACAK

Sonuçları liselere geçişlerde kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 6 dersten yapılacak ilk 6 sınavı 26-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Taban puansız nakilleri, aralarında 200-300 puan farkı olan öğrencilerin aynı okullara yerleştirilmeleri gibi uygulamalarıyla tartışılan TEOG ile bu yıl ikinci kez öğrenciler başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecek. Bu yıl TEOG sınavları ile ilgili birçok değişiklik var. Sınavın uygulanmasında ve değerlendirilmesinde yaşanacak bu değişikliklerin büyük kısmı kopyayı önlemek adına yapıldı. Bu yıl ilk kez azınlık okullarında okuyan öğrencilerden Musevi olanlar bu sınavda “din” sorusu yanıtlayacak.

Sınava sayılı günler kala hazırladığımız yazı dizisinde bu değişikliklerin neler olduğunu ve dikkat etmeniz gereken sınav kurallarını anlatacağız. Yine sizlere sınav sorularıyla ilgili bilgi vereceğiz. Hangi dersin sınavında hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğini, sorumlu olduğunuz üniteleri ve bu ünitelerin hangi kazanımlarından soruların çıkacağını anlatacağız. Hangi dersten yapacağınız sorulardan ne kadar puan alacağınızı, puanlarınızın nasıl hesaplanacağını da dizimizde bulacaksınız.

İlk 6’sı 26-27 Kasım’da yapılacak TEOG sorularını Türkiye’nin çeşitli illerinde görev yapan yaklaşık 70 öğretmen hazırladı. Öğretmenler önce üniversite hocalarından soru hazırlama teknikleri dersi aldı, ardından bakanlığın yaklaşık 50 kişilik soru hazırlama ekibi gözetiminde soruları ücretsiz yazdı

SONUÇLARI liselere geçişte kullanılacak olan Yerleştirme Puanı’nın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 6 dersten yapılacak ilk sınavlarının soruları öğrencilerin öğretmenlerinden geldi. Türkiye’nin çeşitli illerindeki devlet okullarında görev yapan yaklaşık 70 öğretmen sınav sorularını 8. sınıf öğrencileri için yazdı.

Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten toplam 12 sınavın ilk 6’sı 26-27 Kasım tarihlerinde yapılacak. Öğrenciler her gün 3 sınava girecek. İşte bu sınavların sorularını ilk kez öğretmenler hazırladı.

BRANŞ ÖĞRETMENLERİ GELDİ

Türkiye’nin çeşitli illerinden ortaokul branş öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) soru hazırlamak için davet edildi. Öğretmenler önce üniversite akedemisyenlerinden soru hazırlama teknikleriyle ilgili bilgi aldı. Ardından da gruplar halinde değişik zamanlarda bakanlığa gelerek yaklaşık 50 kişiden oluşan MEB soru hazırlama ekibiyle birlikte soruları kazanımlarına göre yazmaya başladı. Öğretmenlerin hazırladığı bu soruların ilk bölümü de ilk TEOG sınavlarında kullanılacak.

AYRI ÜCRET ÖDENMEDİ

Bakanlık sorularını kullanacağı öğretmenlere ücret ödemedi. Ancak bir yetkili önümüzdeki dönem soruları kullanılacak öğretmenlere soru başına ücret ödemek için düzenlemelerin yapıldığını anlattı. Soru hazırlayan öğretmenlerin yol, konaklama ve yemek ücretleri bakanlık tarafından karşılandı. Şimdi bu yılın ilk TEOG sınavlarına girecek 1 milyon 287 bin 847 öğrenci, öğretmenlerinin hazırladığı bu soruları yanıtlayacak.

MUSEVİLER İLE BİRLİKTE HAZIRLANDI

Bu yıl ilk kez kendi müfredatlarına göre hazırlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden TEOG’a girecek olan Musevi öğrenciler için sorular bakanlık ve cemaat sorumluları tarafından hazırlandı. Soru hazırlayan ekibin içinde Hahambaşı Isak Haleva’nın oğlunun da yer aldığı öğrenildi.

TEOG SORULARI SATILIK, HER KİTAPÇIK KDV HARİÇ 5 BİN TL

ÖSYM, 2011 yılından itibaren Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) sorularını 3 yıl boyunca sattı. Soruları yayımlamak isteyen basın kuruluşlarından test başına KDV hariç 150 TL aldı. Geçen yıl da bu uygulamadan vazgeçerek, soruların yalnızca yüzde 20’sini yayımlamaya başladı.

İşte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yaptığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) sınav kitapçıklarını yüzde 18 KDV hariç 5 bin TL’den satma kararı aldı. Yabancı dil testinin İngilizce, Fransızca, Almanca ile İtalyanca olmak üzere 4 dilden yapıldığı ve Musevilere de bu yıl din soruları yöneltileceği için sınavlarda toplam ders kitapçık sayısı 10 tane. 6 dersten yapılan ve toplam 10 tane olan bu sınav sorularının tümünü basmak isteyen gazete ve dergilerin ödemesi gereken bedel de bu durumda KDV hariç 50 bin TL. Yüzde 18 KDV eklendiğinde ise bu rakam 59 bin TL. Soruları yayımlamak isteyen kuruluşlar bakanlık ile sözleşme imzalamak zorunda. Sözleşme olmadan soruları basanlar hakkında ise bakanlık cezai işlem yapacağını duyurdu.

HER GÜN 3 SINAV VAR

BİRİNCİ dönem yapılacak 6 TEOG sınavı 26-27 Kasım tarihleri olmak üzere iki günde tamamlanacak. Her gün 3’er sınav yapılacak. Sınavların ilk günü 26 Kasım Çarşamba günü saat 09.00’da Türkçe dersi ile başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından 10.10’da Matematik, 11.20’de ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavı olacak.

27 Kasım Perşembe günü birinci dönemin son 3 sınavı yapılacak. Sınavlar saat 09.00’da Fen ve Teknoloji dersi ile başlayacak. Saat 10.10’da TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, 11.20’de ise İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinden geçekleştirilecek Yabancı Dil dersi sınavlarıyla son bulacak. Bu sınavlara katılamayanlar için 13-14 Aralık tarihleri arasında mazeret sınavları yapılacak.

Duymadan çalmayı öğrendiler

ANKARA’da Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler Ortaokulu müzik öğretmeni Cansu Yıldırım, işitme engelli 9 öğrencisine geliştirdiği yöntemi sayesinde duyamadıkları müzik aletlerini çalmayı öğretip “Duyan Kalpler” orkestrasını kurdu. Eline üflenen nüansı hissederek müzik aletlerini kullanmayı öğrenen engelli öğrencilerin en büyük hayali, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) ile aynı sahnede konser vermek.

Yanlış doğruyu götürmeyecek soruları boş geçmeyin

TEOG sınavlarının en önemli özelliği yanlış cevaplayacağınız sorularınızın doğruları etkilemeyecek olması. Bu yüzden tüm soruları yanıtlayın

SONUÇLARI liselere geçişte kullanılacak olan Yerleştirme Puanı’nın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında “yanlış cevabın doğruyu etkilememesi” uygulaması var. Hem üniversite sınavlarında hem de bugüne kadar Seviye Belirleme Sınavları (SBS) da dahil yapılan liseye geçiş sınavlarında 4 doğru yanlış öğrencilerin 1 doğru yanıtını siliyordu.

Ancak TEOG sınavlarında bu kural uygulanmıyor. Öğrenci sorulara yanlış cevap verse de doğru cevapları bundan olumsuz etkilenmeyecek. Bakanlık eğitimcilerin “ölçme değerlendirme açısından hatalı gördüğü” ve “şans faktörü” yüzünden eşitlik ilkesinin zedeleneceğini söyledikleri bu uygulamayı “Sınavlar okul yazılılarından biri” diyerek savunuyor. MEB’e göre “Adayların rastgele doğru cevabı bularak başarılı olma ihtimalleri dikkate alınmayacak kadar düşük olduğundan adaletsizlik yaratması söz konusu değil”.

ÇOCUKLARINIZI UYARIN

Bu yüzden de çocukları bu sınavlara girecek velilere tavsiyem çocuğunuza doğru cevaptan emin olmasa bile tüm soruları işaretlemesini söyleyin. Böylece çocuğunuz “sallayarak” da doğru cevabı tutturabilir. Bu yolla bile olsa her doğru cevap da çocuğunuzu boş bırakanlara göre bir adım öne geçirir.

KİMLER KATILABİLİR?

- 2014–2015 eğitim yılında örgün ortaokulların 8’inci sınıfında okuyanlar.
- Açık ortaokulu 8. sınıfta okuyanlardan örgün eğitim kurumlarına kayıttaki yaş sınırını doldurmamış olanlar.
- Yurtdışında MEB’e bağlı okulların 8’inci sınıfında okuyanlar ya da okuduğu sınıf düzeyi Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk gelenler.
- KKTC’den sınava katılacaklardan Türkiye’deki 8’inci sınıfa denk okullarda okuyor olanlar.

SINAV GÜNÜ OKULDA DERS YOK

SINAVLAR öğrencilerin okuduğu okullarda gerçekleştirilecek. Sınav olan okullarda 2 gün ders yapılmayacak. Okulun 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri tüm sınıflarda sınav olacağı için 2 gün okula gitmeyecek. Aynı bahçe içinde başka okullar varsa sınav saatlerinde gürültü olmaması için diğer öğrenciler uyarılacak.

 

YAZI DİZİSİ 2

Öğrenci matematikte işlem Türkçe’de yorum hatası yapıyor

Öğrenciler Türkçe sınavında soruları sonuna kadar okumuyor, bu yüzden de hatalı yorum yapıyor. Matematikte hatanın nedeni ise dikkatsizlikle yapılan toplama ve çıkarma işlemlerinden kaynaklanıyor

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 6 dersinin sınavından ikisini Türkçe ve Matematik oluşturuyor. Öğrencilerin Matematik dersi sınavında hata yapmalarının en büyük nedeni basit toplama ve çıkarma işlemleri. Öğrenciler bu işlemleri çok kolay buldukları için dikkatsiz davranıyor ve yanlış işlem yapıyor. Türkçe dersi sınavında ise soruları sonuna kadar okumuyorlar. Bu yüzden metni anlayamadıkları için yanlış şıkları işaretliyorlar.

Final Dergisi Dershanesi Matematik Zümre Başkanı Tayfun Kaya matematikte en çok yapılan hataları şöyle sıralıyor:

PARANTEZ DIŞI İŞLEMLER: Üslü sayılar konusunda en çok negatif kuvvet alınırken kuvvetin parantez içinde ve dışında olması durumunda, toplama ve çıkarma işlemlerinde hatalar yapılıyor.

ÇARPMA HATALARI: Köklü sayılarda kök dışındaki bir sayı ile kök içindeki sayıyı direkt çarptıkları için hatalı işlem oluyor. Kök içleri aynı olmayan sayıları direkt toplama ve çıkarma yapıyorlar. En fazla üslü, köklü sayılar ve özdeşlikler konuları öğrencileri zorluyor.

Türkçe Zümre Başkanı Osman Gök ise Türkçe sınavında en çok sözcükte ve cümlede anlam ile paragraf gibi okuduğunu anlama ve yorumlama ile ilgili soruların çıktığını söyleyerek, öğrencilere bu yıl da aynı konulardan sorulara hazırlıklı olmaları gerektiği uyarısında bulunuyor.

Son yıllarda sınavlarda ALES tarzı sorularla karşılaşıldığını anlatan Gök, bu soruları “Bir cümle verilip bu cümleden kesin olarak çıkarılabilecek yargının sorulduğu sorular” diye tanımlıyor. Gök, uyarılarını şöyle sıralıyor:

YORUM KATMAYIN: Anlamla ilgili sorularda öğrenciler metinden sonuç çıkarıp cevabı metne göre vermek yerine kendi yorumlarını kattıkları için yanlış cevap veriyor.

CEVAP METNİN İÇİNDE: Soruyu iyi okursanız yarı yarıya cevaplamış olursunuz. Cevaplar metnin içinde yer alıyor.

ÖNYARGI YOK: Öğrenciler uzun metin biçiminde verilen sorulara önyargılı yaklaşıyorlar; soru uzun olduğu için okumaktan vazgeçiyorlar. Soru uzun bir metin biçiminde verilse bile cevap o metnin içindedir. Zaman sorununuz yok, rahat olun.

BİLGİ EKSİKLİĞİ: Bilgi gerektiren dilbilgisi ve edebiyat sorularında ise bilgi eksikliği nedeniyle yanlış cevaplar veriliyor.

TÜRKÇE’DE NE SORULACAK?

Fiilimsiler ile ilgili bilgi ve kuralları kavrama ve uygulama: Fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farklar, işlevleri ve kullanım özellikleri, fiilimsileri özelliklerine uygun kullanma, cümlede fiilimsiye bağlı kelime gruplarını bulma, cümlenin temel öğeleri ve özellikleri ile yardımcı öğe ve özelikleri.

MATEMATİKTE NELERDEN SORUMLUSUNUZ?

GEOMETRİ: ÖRÜNTÜ ve süslemeler: Doğru, çokgen ve çember modellerinden örüntüler inşa edilmesi, bu örüntülerden fraktal olanların belirlenmesi.

DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİ: KOORDİNAT düzleminde bir çokgenin eksenlerden birine göre yansıma, herhangi bir doğru boyunca öteleme ve orijin etrafındaki dönme altında görüntülerini belirleyerek çizme. Şekillerin ötelemeli yansımasını belirleme ve inşa etme.

OLASILIK VE İSTATİSTİK: TABLO ve grafikler. Histogram oluşturma, yorumlama.

ÜSLÜ SAYILAR: BİR tam sayının negatif kuvvetini belirleme ve rasyonel sayı olarak ifade etme. Ondalık kesirlerin veya rasyonel sayıların kendileriyle tekrarlı çarpımını üslü sayı olarak yazma ve değerini belirleme. Üslü sayılarla çarpma ve bölme işlemleri. Çok büyük ve çok küçük pozitif sayıları bilimsel gösterimle ifade etme.

KÖKLÜ SAYILAR: TAM kare doğal sayılarla bu sayıların karekökleri arasındaki ilişkiyi modelleriyle açıklama, kareköklerini belirleme. Tam kare olmayan sayıların kareköklerini tahmin etme. Kareköklü bir sayıyı a b şeklinde yazma ve a b şeklindeki ifadede katsayıyı kök içine alma. Kareköklü sayılarla toplama, çıkarma, çarpma ve bölme işlemlerini yapma. Ondalık kesirlerin kareköklerini belirleme.

16.074

BU yıl TEOG sınavlarına girecek öğrenci sayısı Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre 1 milyon 287 bin 847. Geçen yıla göre öğrenci sayısı 16 bin 74 kişi arttı.

Her soruyu çözmek için 2 dakikanız olacak, acele etmeyin

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin 26-27 Kasım tarihleri arasında tamamlanacak Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, Yabancı Dil, TC İnkılap Tarihi ve Atatükçülük derslerinden yapılacak sınavlarda her ders için tanınan süre 40 dakika olacak.

Her dersin sınav kitapçığında öğrencilere toplam 20’şer soru yöneltilecek ve bu soruları çözmek için de 40’ar dakika verilecek. Her dersten 20 soru yöneltildiği dikkate alındığında bir soruyu çözmek için 2 dakikalık bir süre tanınmış olacak. İşte bu süre soruları okuyup yanıtları çözmeniz için de yeterli olacak. Yeter ki acele ederek, paniklemeyin.

Bu sürenin okul sınavlarında da aynı olduğunu düşünün. Nasıl okullarınızda yapılan yazılılarda bu süre içinde soruları okuyup cevaplayabiliyorsanız aynı şekilde bu sınavda da zamanınızı doğru kullanabilirsiniz.

TEOG ders geçme notu da olacak

ÖĞRENCİLERİN sonuçları TEOG gibi liselere geçişte kullanılan Seviye Belirleme Sınavları’na (SBS) katılma zorunluluğu yoktu. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek bu merkezi TEOG sınavlarına katılım zorunlu. Çünkü bu sınavlar dönemsel olarak yapılan sınavlardan iki yazılısı olan derslerden birinci, üç yazılısı olan derslerden de ikincisi yerine merkezi olarak yapılıyor. Yani bu sınavların sonuçları yalnızca liselere geçişte oluşturulacak Yerleştirme Puanı’nın (YEP) hesaplanmasında kullanılmayacak. Aynı zamanda okulda yapılan “rutin” sınavlardan biri olarak kabul edilecek. Yani yıl sonu başarı puanınızın oluşmasında da etkili olacak. Sınıf geçme notu olarak değerlendirilen ve tıpkı diğer yazılılar gibi okul notlarınızı oluşturacak bu sınavlara bu yüzden katılmak zorunlu.

KİMLER ‘MAZERETİM VAR’ DİYEBİLECEK

TEOG sınavlarına katılamayan öğrencilerin bilgileri sınavların yapıldığı gün her bir dersin yazılısından sonra ya da son ders yazılısının ardından e-okul sistemine işlenecek. Mazeret sınavlarına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri ise sınavlar tamamlandıktan sonra e-okul sistemine 5 gün içinde işlenmiş olacak. Bu öğrenciler de 13-14 Aralık tarihlerinde yapılacak sınavlara katılacak. Hangi öğrencilerin mazeret sınavlarına gireceğine okul yönetimleri karar verecek. Bu kararda öğrencinin özrü dikkate alınacak. Bu özürler arasında yangın, deprem, sel ve benzeri doğal afet veya ana, baba, kardeş gibi yakınlarından birinin ağır hastalığı, ölümü, tedavi gerektiren bir hastalığa sahip olmak geliyor. Ayrıca yurtiçi veya yurtdışı, sanatsal, sosyal, sportif, kültürel ve benzeri etkinlikler ile yarışmalara katılacak öğrenciler mazeret sınavlarına katılabilecekler.

ÖZRÜ KABUL EDİLMEYENE PUAN YOK

GEÇERLİ özrü olmadan öğretmenler tarafından yapılan sınavlara olduğu gibi TEOG sınavlarına da katılmayan öğrencilerin durumları puanla değerlendirilmeyecek. Ama dönem puanı ve ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamalarında sınav ve proje adedi tam olarak alınacak. Yani mazeretiniz geçerli bulunmazsa sınavdan 0 almışsınız gibi işlem yapılacak.

 

YAZI DİZİSİ 3

Her sınıfta S düzeni olacak 4 ayrı kitapçık dağıtılacak

TEOG sınavlarında kopyaya karşı önlemler alındı. 2 olan kitapçık sayısı 4’e çıktı. Her sınıfta 20 öğrenci olacak ve öğrenciler S düzeninde oturacak. Sınavlarda öğrencilerin oturma planı kaydedilip bakanlığa gönderilecek. Bilgisayar taraması ise kopya kontrolünde kullanılmayacak

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB); Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında kopyayı önlemek için bu yıl farklı önlemler aldı. Geçen yıl sınavda gözetmen olarak öğrencilerin kendi öğretmenleri yerine başka okullardan öğretmen kullanan bakanlık bu yıl ilk önlem olarak kitapçık sayısını artırdı. Geçen yıl A ve B olmak üzere iki tür olan kitapçık sayısı bu yıl A, B, C ve D olmak üzere 4 farklı tür oldu. Bu kitapçıklarda sorular aynı ancak soruların dizilişi ve yanıt seçenekleri farklı.

HER SINIFTA 20 KİŞİ

Geçen yıl olduğu gibi öğrenciler bu yıl da TEOG sınavlarına kendi okullarında girecekler. Ancak sınav gözetmenleri başka okullardan gelecek. Her dersin sınavında o ders dışında farklı bir alandan iki öğretmen görev alacak. Sınavlarda gözetmen olarak yalnızca devlet okullarının öğretmenleri kullanılacak. Özel okul öğretmenleri görev almayacak.

Her sınıfta sınava 20 öğrenci girecek. Her sırada bir öğrenci oturacak. Bu yıl bakanlık sınava giren öğrencilerin oturma düzenini kopya çekilmesini önlemek için S düzeninde yaptı. Öğrenciler bakanlık tarafından gönderilen öğrenci yoklama listesindeki düzene göre sıralara S oluşturacak şeklinde oturtulacak. 4 farklı soru kitapçığı da sınıf düzeni içerisinde birbiriyle temas etmeyecek, yan yana ve arka arkaya gelmeyecek şekilde dağıtılacak. Her derse ait sınav poşetleri içinden “Sınıf Oturma Planı” çıkacak. Öğrencilerin oturduğu bu konumlar plana kitapçık türleriyle birlikte işaretlenecek, adları, soyadları ve TC kimlik numaraları yazılacak ve geri dönüş poşetlerine konacak. Sınıf Oturma Planı da sınav evraklarıyla birlikte bakanlığa yollanacak.

Bu yıl bakanlık sınavların uygulanma esaslarını ve kurallarını anlattığı kılavuzdan “kopya taramasıyla iptal edilen sınavlar” tanımını çıkardı. Geçen yıl bilgisayar taraması yapılarak öğrencilerin ikili ya da toplu kopya çekip çekmediklerine bakılıyordu. Geçen yıl MEB 6165 öğrencinin “tarama sonucunda kopya çektiğini” söyleyerek bazı derslerden sınavlarını iptal etmişti. Oysa bakanlığa göre kopya çektiği iddia edilen öğrencilerin bazıları sınıftaki sıranın en önünde bazıları da en arkasında oturuyordu. Velilerin itirazını “Bilgisayar taramasıyla kopya çektikleri anlaşıldı” diye kabul etmeyen MEB’e karşı veliler dava açtı. Yargı da “bakanlığın kopya tarama sisteminin hatalı” olduğunu söyleyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu kararla birlikte 1 milyon 273 bin öğrencinin puanı tekrar hesaplandı.

SALON GÖREVLİLERİ KOPYAYI TESPİT EDECEK

Bu nedenle bakanlık yargının da “güvenilir” bulmadığı kopya taramasında “bilgisayara” bu yıl güvenmeyecek. Bunun yerine salon görevlilerinin tutanaklarını dikkate alacak. Sınavda kopya çektikleri salon görevlileri tarafından belirlenen öğrencilerin sınavları iptal edilecek. Salon görevlileri kopya çektiklerini tespit ettikleri öğrencilerle ilgili durumu açıklayıcı bilgileri sınıf yoklama çizelgesinde tutanak bölümüne yazacak. Bir tek bu tutanakla bir öğrencinin girdiği sınav iptal edilebilecek.

Deney yorumlarken hata yapmayın

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarından biri de Fen ve Teknoloji dersi sınavı. Öğrenciler bu sınavda en fazla hatayı deney sonuçlarını yorumlarken yapıyor. Bir başka hata nedeni ise kavramlar ve terimlerin tam öğrenilememesi nedeniyle oluşuyor.

Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları Fen ve Teknoloji dersinin sınavında dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle sıralıyor:

UYGULAMA HATALARI: Kavram ve terimler iyi öğrenilmeli, karıştırılmamalı. Bilginin başkaca alanlarda ve hayatla ilişkilendirilen bölümlerine yönelik sorularda hata yapılıyor. Bu tür sorulara dikkat edilmeli.

DİKKATLİ OKUYUN: Sorular dikkatli ve eksiksiz okunmalı. Sorunun tümü okunmadığı için hata yapılıyor. Soru cümlesinde ne istendiği doğru algılanmalı. Ne sorulduğuna ilişkin kişisel yorum yapmayın.

BOL TEKRAR YAPIN: Konularla ilgili bol tekrar yapmalısınız. Çözüm aşamasında zorlanılan sorularla ilgili eksik öğrenmelerinizi giderin. Heyecan, dikkat eksikliği gibi tepkileri en aza indirmenin yolu, çok sayıda soru çözmekten geçer.

Fen ve Teknoloji dersinde hangi konulardan sorulacak?

HÜCRE BÖLÜNMESİ KATILIM ÜNİTESİ (CANLILAR VE HAYAT): Mitoz konusu, kromozomlar, kalıtım, Mendel, gen kavramı, baskın ve çekinik gen, fenotip ve genotip arasındaki ilişki, kalıtsal hastalıklar. Mayoz, mayozu mitozdan ayıran özellikler. DNA ve genetik. Mutasyon ve modifikasyon tanımı, aralarındaki farklar, genetik mühendisliğinin günümüzdeki uygulamalarına ilişkin örnekler, biyoteknolojik çalışmaların yaşamdaki önemi. Canlıların çevreye adaptasyonu evrim ile ilgili farklı görüşler.

KUVVET VE HAREKET ÜNITESİ (FİZKSEL OLAYLAR): Sıvıların ve gazların kaldırma kuvveti, bir cismin hava ve sıvıdaki ağırlığının dinamometre ile ölçülmesi. Kaldırma kuvveti, cisimlerin kütle ve hacminin ölçülmesi, yoğunluklarının hesaplanması.

Hafızası güçlü olan bu sınavda kazanacak

TEOG sınavlarından İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında öğrenciler “Bir Kahraman Doğuyor”, “Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler” ile “Ya İstiklal Ya Ölüm” başlıklı 3 üniteden sorumlu olacaklar. Bu sınav bilgi ağırlıklı olduğu için bilgileri eksik olan öğrenciler hata yapıyor. Fen Bilimleri Dershanesi uzmanları bu sınavla ilgili öğrencileri şöyle uyarıyor:

BİLGİNİZİ TAZELEYİN: Sorular bilgi ağırlıklı olduğu için güçlü hafıza gerektiriyor. Kavramlar iyi öğrenilmeli. En çok yanlışlar Milli Uyanış ünitesinden çıkıyor. Tarihler karıştırılıyor.

SORU KÖKÜNÜ OKUYUN: Soruları cevaplarken soru kökünü dikkatli okuyun ve ne sorulduğunu net biçimde anlayın. Sorunun bilgi mi yoksa yorum sorusu mu olduğuna iyi karar verin.

UZUN PARAGRAFLARA DİKKAT: Özellikle uzun paragraflardan sonra verilen sorularda soru kökü ile paragraf arasında ilişki kurulmalı ve seçenekler bundan sonra değerlendirilerek cevaplandırılmalı.

İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sınavında sorulacak konular

ÜNITE 1: Bir Kahraman Doğuyor: Selanik, Atatürk’ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısı. Atatürk’ün öğrenim hayatı ile ilgili olay ve olgular. Atatürk’ün askerlik hayatı ile ilgili olay ve olgular. Atatürk’ün fikir hayatının oluşumuna ve gelişimine etki eden Selanik, Manastır, Sofya ve İstanbul şehirlerindeki ortamın rolü. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetler, Milli Mücadele’nin lideri olması.

Ünite 2: Milli Uyanış: Yurdumuzun İşgaline Tepkiler: 1. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin durumu, topraklarının paylaşılması ve işgali. Mondros Ateşkes Anlaşması’nın imzalanması, Osmanlı yönetiminin, Mustafa Kemal’in ve halkın anlaşmaya ilişkin tutumu. Kuvayı Milliye ruhunun oluşumu, milli cemiyetler ve milli varlığa düşman cemiyetler ile faaliyetleri. Mustafa Kemal’in Milli Mücadele hazırlığı, milli bilincin uyandırılması, milli birlik ve beraberlik. Misak-ı Milli’nin kabulü ve Büyük Millet Meclisi’nin açılışı “ulusal egemenlik”, “tam bağımsızlık” ilkeleri. Mustafa Kemal’in Milli Mücadele’yi örgütlerken karşılaştığı sorunlara bulduğu çözüm yolları ve liderlik yeteneği. Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nun çıkarılma gerekçeleri ve uygulanması. Sevr Antlaşması ve buna karşı Mustafa Kemal’in ve Türk milletinin tutumu.

Ünite 3: Ya İstiklal Ya Ölüm: Kurtuluş Savaşı, neden ve sonuçları, Batı cephesinde Kuvayı Milliye birliklerinin faaliyetleri ve düzenli ordunun kurulması.

SONUÇLAR OCAKTA AÇIKLANACAK

26-27 Kasım tarihlerinde 6 dersten yapılacak TEOG birinci sınavlarının sonuçları ocak ayında açıklanacak. İkinci dönem sınavları ise 29-30 Nisan tarihlerinde yapılacak. Bu sınavların mazeretleri de 16-17 Mayıs tarihlerinde olacak. Sınav sonuçları da Haziran 2015’te açıklanacak.

 

YAZI DİZİSİ 4

Sorular hakkında konuşmayın sınavda moralinizi bozmayın

TEOG’da 6 sınav 2 günde yapılacak. Her gün üç sınav var. Her sınav 40 dakika sürecek ve 30 dakika ara verilecek. Bu molalarda sakın soruları ve verdiğiniz cevapları arkadaşlarınızla tartışmayın. Yanlış yaptığınızı düşünürseniz 30 dakika sonra gireceğiniz sınav için moralinizi bozarsınız

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarının en önemli özelliklerinden biri tüm ders sınavlarının blok halinde değil, “parçalı” yapılması. Öğrenciler ilk dönem 6 dersten 6 sınava girecek. Sınavlar iki günde tamamlanacak. Her gün 3 sınav var. 20’şer çoktan seçmeli sorudan oluşan sınavlar 40 dakika sürecek. Her sınav bittiğinde öğrencilerin dinlenmek için 30 dakikası olacak. Bu sürenin sonunda ikinci ve üçüncü sınavlara girilecek.

Bir sınavdan çıkıp mola verdikten sonra bir başka sınava girmek “dinlenme” açısından olumlu ama bu süreyi nasıl geçirdiğiniz önemli. Sınav aralarında arkadaşlarınızla sınav sorularını ve cevaplarınızı tartışmamalısınız. Çünkü bir soruya hatalı cevap verdiğinizi anlarsanız moralinizi bozarsınız. Bu durumda da bir sonraki sınava girdiğinizde kendinize güveniniz azalır ve yanlış yaptığınız soruları düşünmeye başlarsınız.

SAKIN İZİN VERMEYİN

Bu yüzden sınav molalarında arkadaşlarınızla soruları tartışmaktan kaçının. “Zordu”, “kolaydı”, “Şu sorunun doğru yanıtı buydu” gibi yorumlarda bulunmayın. Sizinle sorular hakkında konuşulmasına izin vermeyin. Geçen yıl sınava giren arkadaşlarınızın da en büyük uyarısı “sakın sınav aralarında soruları tartışmayın” oluyor.

Soruların başında 24 saat nöbet tutulacak

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) sınav için güvenlik önlemleri de aldı. Sınav evraklarının muhafaza edildiği kutular 76 hat üzerinden 970 sınav merkezine ulaşım güvenliği sağlanarak en geç sınavdan bir gün önce teslim edilecek. Sınav evraklarının taşındığı güzergâh üzerindeki konaklanan yerlerde aracın güvenliğini emniyet ve jandarma sağlayacak. Sınav evrakları sınav merkezlerinde Bölge Sınav Yürütme Kurulu görevlisi iki personele tutanakla teslim edilecek.

KİLİTLİ KUTULAR

Sınav evrak kutusu ya da çantası kilitli olacak. Evrakların başında emniyet ya da jandarmadan iki kişi nöbet tutacak. Sınav evrakları sınavın yapılacağı okullara yine güvenlik görevlileriyle taşınacak ve kilitli teslim edilecek. Sınavlar bittikten sonra da soru kitapçıkları, cevap kâğıtları, salon yoklama listeleri, sınıf oturma planları sınav paketlerinde güvenlik poşetlerine konacak. Bu poşetler kilitli kasalara konup kuryelere teslim edilecek.

ZİLLE BAŞLAYACAK

Bütün sınav salonlarında sınav aynı anda zil sesiyle başlayacak ve bitecek. Öğrenciler yoklama listelerine göre sınav yerlerine S şeklinde oturtulacak 4 ayrı kitapçık dağıtılacak. “Açabilirsiniz” denmeden önce öğrenci poşeti açmayacak. Gözetmen öğretmenler kitapçığın ön ve arka kapaklarındaki açıklamaları öğrencilere okuyacak.

Soru kitapçıklarını öğrenciler kontrol edecek, baskı hatalı soru kitapçığı varsa sınav başlamadan önce değiştirilecek.

TELAFFUZU DÜZGÜN ÖĞRETMEN SEÇİLECEK

ENGELLERİ nedeniyle öğrenciler sürekli kullandıkları araç, gereç ya da ilaçları yanlarında getirebilecek. Bunun yanı sıra engelli öğrencilere sınavda yardımcı olması için görevlendirilecek öğretmenlerin de öğrencinin engeline göre dikkatli seçilmesi istendi. Bu öğretmenlerin matematik dilini okumayı bilen, yabancı dile hâkim ve telaffuzunun da düzgün olması uyarısı yapıldı.

TOPUKLU AYAKKABI GİYMEYİN

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavlarda gözetmen olarak görev yapacak öğretmenleri de “gürültü” açısından uyardı. Öğretmenler sınav başlamadan önce öğrencileri bilgilendirmek için konuşacak ama bunun dışında sınav süresince konuşmayacak. Salonda gazete, kitap okumayacak. Sınav süresince salonu terk etmeyecek. Cep telefonlarını sürekli kapalı tutacak. Gürültü çıkaracak nitelikte topuklu ayakkabı giymeyecek.

TÜM ÖĞRETMENLER HAZIR OLACAK

GÖREVLİ öğretmenlerle sınav başlamadan bir saat önce toplantı yapılacak. Toplantıya katılmayanlara veya geç gelenlere yedek görev bile verilmeyecek. İsimleri de bakanlığa bildirilecek. Sınavların yapıldığı günlerde görevli olmasa da o okulun tüm öğretmenleri de sınavların başlayacağı saat 09.00’da kendi okullarında hazır bulunacak.

İlk TEOG sınavlarına giren öğrencilerden uyarılar

Beliz Ütebay: Bilfen Bahçeşehir Ortaokulu mezunu, Amerikan Robert Lisesi öğrencisi

‘Sınavınız kötü geçebilir’

KENDİ OKULUMUZDA SINAV EN İYİSİ: Okuldaki rutin sınavlardan biri değildi. Sizden yüksek not beklenen bir sınavdı. Aynen SBS gibi. Tabii ki stresliydim. Hiçbir öğrenci bu tür sınavlara stressiz giremez. Ama kendi okulumda sınava girmek iyiydi.

KONUŞMAYIN: Blok olmaması dinlenme fırsatı veriyor. Ama soruları sınav aralarında tartışırsanız ve eğer yanlışınız olduğunu anlarsanız moraliniz bozulabiliyor ve bu da diğer sınavınızın kötü geçmesine neden olabiliyor.

BOL VAKİT OLUYOR: Her sınavın 40 dakika olması kadar iyi bir sistem yok bence. 20 soruya 40 dakika. Bol bol vaktiniz oluyor. SBS daha stresli. Süre baskısı vardı, kontrol etmek için zaman kalmıyordu.

DERSİ İYİ DİNLEYİN: Dersi iyi dinlerseniz sınavlarda başarılı olursunuz. Test çözmek bu sınavlar için çok yararlı.

İLK SINAVLAR ZORDU: İlk sınavlar daha zordu. Eleme bittiği için ikinci sınavlar kolaydı. Yanlış doğruyu götürmüyor, bu iyi. Neden hata yaptığımız için puanımız düşmeli zaten anlamıyorum.

Civan İzol: Ankara Çankaya Doğa Koleji mezunu.
Ankara Fen Lisesi öğrencisi.

‘Okul sınavı gibi değil’

BİLDİĞİNİZ YERDE SINAV: Kendi okulunda sınava girmek rahatlatıcı ve stres azaltıcı. Arkadaşlarımla birlikte olduğum için sınav aralarında onlarla sohbet etme şansım da oldu. Böylelikle sınav sırasında da sakin kalabildim.

STRES YARATIYOR: TEOG okul sınavı gibi değil. Yüksek puan alırsam daha iyi bir lisede okuyabileceğimi biliyorum. Tabii bunun bilincinde olmak da stres yaratmaya neden oluyor.

İKİ GÜNDE YAPILMASI: Kesinlikle olumlu. Aynı günde yapılsaydı çok yorucu olurdu. Bu sistemde hem cevaplarımı kontrol edecek hem de rahatlayacak vaktim oluyor. SBS’ye göre daha iyi.

YERLEŞTİRME SİSTEMİ: Haksızlıklara yol açabiliyor. Bazı okullar haksız yere yüksek not veriyor. Bu da adaletsizlik.

BOL TEST ÇÖZÜN: Ben düzenli olarak dershaneye gittim ve bol bol test çözdüm. Okuldaki dersleri de aksatmamaya çalıştım. Din dersinde farklı sorular vardı ama diğerleri okulda işlenenleri içeriyordu.

İKİNCİ KOLAY: Yanlış doğruyu götürse daha iyi. İlk dönem sınavları daha zordu.

Ahmet Faruk Barlı: Çamlıca Bilfen Ortaokulu mezunu, İstanbul (Erkek) hazırlık öğrencisi

‘İlk sınav zor ve eleyici’

RAHATLATICI: Başka okullarda sınava girmek iyi değil. Sıralar küçük ya da dar, ortam gürültülü olabiliyor. TEOG’lar diğer okul sınavları gibi değil. Daha önemli olduğunu biliyorduk, daha heyecanlı ve stresli. İki gün sürmesi de rahatlatıcı.

MORAL BOZABİLİYOR: Blok olmaması iyi. Yorucu ve konsantrasyon sağlamada zorluk olurdu. Sınavlar arasında mola iyi. Kafanızı toplarsınız ama tek olumsuz tarafı arkadaşlarla doğru, yanlış soruları konuşmak oluyor. Yanlış yapanlar için moral bozucu oluyor. TEOG, SBS’den daha iyi.

PROGRAMLI ÇALIŞTIM: Sınava dersi derste dinleyerek çalıştım. Günde 1-2 saat çalışmak bana yetti. Okulda ne öğrendiysek onlar soruldu. Test çözmek sisteme alışmak için önemli. Yanlışın doğruyu etkilememesi olumlu.

BİRİNCİ ELİYOR: Birinci sınavlar daha zordu ve eleyiciydi.

Yiğit Yüce: Acıbadem Doğa Koleji mezunu, Amerikan Robert Lisesi öğrencisi.

‘Sorular dersten çıkıyor’

ÖNEMLİ BİR SINAV: Kendi okulumda, sınıfımda ve sıramda sınava girmek stresi kaldırıyor. Ama okul sınavlarından farklı. Çünkü aldığımız puan lisede etkili oluyor.

DAHA İYİ: İki gün sürmesi ve mola olması rahatlatıyor. Kontrol edecek zaman kalıyor. SBS’den daha iyi. İlk sınavda düşük not alınsa bile ikincide puanınızı yükseltme şansınız oluyor.

HAKSIZLIK YAPILDI: Bu seneki TEOG yerleştirmelerinde çok büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Okulda adaletsiz bir şekilde yüksek notlar alan pek çok öğrenci çok iyi okullara yerleştirildi. TEOG’da başarılı olduğu halde istediği okula gidemeyen pek çok öğrenci oldu. Yerleştirmede sadece TEOG puanı dikkate alınmalı.

DERS KONULARI: Her gün konu tekrarı yapıp, test çözerek hazırlandım. TEOG soruları okuldaki soruları içeriyordu. Yanlışın doğruları götürmemesi mantıklı ve stresi azaltıyor.

 

YAZI DİZİSİ 5

Özel okullarda belirsizlik var tüm sınavları ciddiye alın

Geçen yıl öğrencilerini, TEOG’un 3 dersinden yapılan 6 sınavına 8. sınıf yıl sonu başarı puanına göre alan özel okulların bu yıl nasıl öğrenci alacağı kesin değil. Her okul yönetmeliğini onayladıktan sonra öğrencisini nasıl seçeceğini açıklayacak

ARALARINDA İtalyan, Fransız, Alman, Avusturya ve Amerikan liselerinin yer aldığı yabancı özel okullar ile Türk özel okullarının bu yıl nasıl öğrenci alacakları henüz belli değil. Özel okullar geçen yıl, 6 dersten yapılan TEOG sınavlarının Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji olmak üzere 3 dersten yapılan toplam 6 sınavının sonuçlarını ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarını kullanmıştı. Okullar taban puanlarını açıklamış, puanı tutan öğrenciler de önkayıt ve kesin kayıt yöntemiyle okullara yerleştirilmişti. Geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel okullara 3 dersin sınav sonuçlarını vermeyince de okullar başvuran her öğrencinin puanını kendileri hesaplamak zorunda kalmış, ilk kayıt döneminde uzun kuyruklar oluşup gece yarısına kadar işlem yapılmıştı. Okulların taban puanlarını açıklayan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği hakkında da bakanlık “alternatif yerleştirme yaptıkları” gerekçesiyle soruşturma açmıştı.

YÖNETMELİK DEĞİŞTİRECEKLER

Dernek Eşbaşkanı Cem Gülan bu yüzden bu yıl okulların her birinin nasıl öğrenci alacaklarını kendilerinin açıklayacağını ve taban puanlarını da duyuracaklarını söyleyerek, şöyle konuştu: “Henüz okulların nasıl öğrenci alacakları kesinleşmedi. Bakanlık ile görüşmelerimiz sürüyor. Okullar yönetmeliklerini nasıl öğrenci alacaklarına ilişkin değiştirdikten sonra bakanlığa onaylatacaklar. Ardından da her özel okul nasıl öğrenci alacağını açıklayacak.”

DERS SAYISI DEĞİŞEBİLİR

Gülan geçen yıl 3 dersin sonucuna göre öğrenci aldıklarını hatırlatarak “Bazı okullar merkezi yerleştirmeye girmeyi düşünüyor. Bu okullar 6 dersten yapılan 12 sınav ile 3 yıllık yıl sonu başarı puanlarıyla hesaplanan Yerleştirme Puanı’na (YEP) göre, bazıları da özellikle yabancı özel okullar yine bazı derslerin sınav sonucuna göre öğrenci almayı düşünüyor. Bu derslerin sayısı 3 de olabilir artabilir de” diyor. Özel okulların nasıl öğrenci alacakları kesinleşmediği için eğer çocuğunuzu bu okullardan birine yollamayı düşünüyorsanız onu tüm sınavlara eşit dikkat göstermesi için uyarmalısınız.

Saat 08.30’dan önce okulda olun

SINAVLAR 09.00’da başlayacak ancak öğrenciler sınıflara saat 08.30’dan itibaren alınmaya başlayacak. Bu nedenle saat 08.30’dan önce okulunuzda olmalısınız.

YANINIZDA GETİRMEYİN

HER türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ve her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar yanınızda olmamalı. Aksi halde sınavınız geçersiz sayılır.

BU HATALARI YAPMAYIN

* Kimlik bilgilerinizle ilgili kodlamalara dikkat edin, eksik ya da okunamayacak kadar silik bırakmayın.
* Cevap şıkkını işaretlediğinizde dairenin dışına taşırmayın
* Eğer cevabınızdan vazgeçerseniz iyi silin
* Tüm cevap kâğıtları optik okuyucudan geçecek eğer şıkkı iyi silmezseniz iki şıkkı da işaretlediğiniz görülür ve o cevap geçersiz sayılır.
* Hangi soru kitapçığını kullandıysanız cevap kâğıdında onu işaretleyin.
* Cevap kâğıdı üzerindeki kitapçık türü ve cevap bilgileri işaretlemelerini siyah kurşun kalemle yapacaksınız.
* Cevap kâğıdında bulunan “Bu Bölüme Dokunmayınız.” kısmını hiçbir şekilde işaretlemeyin.
* Soru kitapçığında cevaplama yaptığınızda bunları mutlaka cevap kâğıdına da geçirmelisiniz. Aksi halde dikkate alınmayacak.

2 din sorusu bir matematik puanına eşit

YERLEŞTİRME puanlarının hesaplanmasında en yüksek puanı katsayıları 4 olan Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji dersleri getirecek. Buna karşılık TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri sınavlarının katsayısı 2. Bu durumda din sorusundan elde edilecek puan Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji sınavlarından elde edilecek puanın yarısı kadar olacak.

SINAV PUANI 700

Okullara yerleştirme puanı öğrencinin 3 yıllık yıl sonu notları ile 12 sınavdan oluşacak puanın toplamıyla hesaplanacak. Bu puanının oluşmasında öğrencinin 6., 7. ve 8. sınıf yıl sonu başarı notlarının aritmetik ortalaması yüzde 30 oranında katkı sağlayacak. 12 sınavın sonucu ise yerleştirme puanına yüzde 70 katkı yapacak. Sınav 700 puan üzerinden hesaplanacak.

OKUL NOTU 300

Yılsonu Başarı Puanı (YBP) 100 üzerinden not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yıl sonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saati toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade edecek. İşte 3 yıllık bu puanların yüzde 30’u kullanılacak. 3 yıllık ders notları 300 üzerinden değerlendirilecek.

HER SORU 5 PUAN

Bu sınavların sonuçları aynı zamanda derslerden yapılmış yazılı sınav sonucçu olarak kabul edilecek. Ders notları 100’lük sistemde olduğu için her dersteki 20 sorunun değeri 5 puan olacak. Eğer geçen yıl olduğu gibi soru iptali olur ve buna karşın mazeret sınavında iptal olmazsa soruların değeri artacak. İlk sınavda yanlış yapan öğrenci mazeret sınavındaki öğrenciye göre hem ders notlarında hem de sınav puanında daha fazla puan kaybedecek.

Sınav ve not puanlarıyla oluşacak ve tercihlerde kullanılacak Yerleştirme Puanı (YEP) ise 500 puan üzerinden açıklanacak. 3 yıllık ders notları ile 700 üzerinden hesaplanan puan toplanıp ikiye bölünecek ve yerleştirme puanı bulunacak. 3 yıllık notu 300 olan ve sınavda 700 puan alan öğrencinin yerleştirme puanı 500 olacak.

İlk 15 dakika geç kalan sınava girecek

ÖĞRENCİLER sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasında oturacak. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda bulunan öğretmenlere ait olacak. Yerleştirme işlemlerinden sonra sınavda görevli öğretmenler sınavda uyulacak kuralları hatırlatacak, sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını öğrencilerin önünde açarak cevap kâğıtlarını ve soru kitapçıklarını dağıtacak. Soru kitapçığında baskı hatası olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Her dersin yazılısı başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacak ama geç kalan bu öğrencilere ek süre verilmeyecek. Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 20 dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkmayacak, ilk 20 dakika tamamlandıktan sonra sınavını tamamlayan ayrılabilecek.

SINIFTAN ERKEN ÇIKMAYIN

HER sınav 40 dakika süreceğinden soruları çözmek için yeterli süreniz olacak. Ancak soruları erken çözseniz de sıkılıp sınıftan çıkmamalısınız. Soru ve yanıtlarınızı tekrar gözden geçirebilirsiniz. Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 dakika kala öğrenciler sınıftan çıkarılmayacak. Her ders sınavı tamamlanana kadar özel eğitim tedbiri olan öğrenciler hariç sınıfta en az iki öğrenci kalacak.

TEOG’da ilk 3 sınav yarın yapılıyor, 1 milyon 287 bin öğrenci sınavda

SONUÇLARI liselere geçişte hesaplanacak olan yerleştirme puanının oluşmasında yüzde 70 oranında etki yapacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavlarının ilk 6’sı yarın başlıyor. İki gün sürecek sınavlarda her gün üç sınav yapılacak.

1 milyon 287 bin 847 ortaokul 8. sınıf öğrencisinin gireceği sınavların ilk günü yarın saat 09.00’da Türkçe dersi ile başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından 30 dakika ara verilecek ve 10.10’da Matematik dersi sınavı başlayacak. Sınav yine 40 dakika sürecek ve 30 dakikalık aranın ardından da 11.20’de ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden sınav yapılacak.

27 Kasım Perşembe günü ise birinci dönemin son 3 sınavı gerçekleştirilecek. Sınav yine saat 09.00’da Fen ve Teknoloji dersi ile başlayacak. Saat 10.10’da TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, 11.20’de ise İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinden geçekleştirilecek Yabancı Dil dersi sınavlarıyla son bulacak.

MUSEVİLERE İLK KEZ DİN SORUSU

Böylece dönemsel olarak yapılan sınavlardan, iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından merkezi olarak gerçekleştirilmiş olacak.

Bu sınavlara sağlık başta olmak üzere mazeretleri nedeniyle katılamayan öğrenciler için ise 13-14 Aralık tarihleri arasında mazeret sınavları yapılacak. Birinci dönemin sınav sonuçları ocak ayında açıklanacak. İkinci dönem sınavlar ise gelecek nisan ayında gerçekleştirilecek. TEOG sınavlarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden azınlık öğrencileri muaf oluyor. Ancak bu yıl Ulus Musevi Ortaokulu’nda okuyan yaklaşık 40 öğrenci kendi müfredatlarına göre hazırlanan din sorularını yanıtlayacak. Özel ya da devlet okullarında okuyan Musevi öğrenciler, Ermeni ve Rum öğrenciler gibi din dersinden muaf olacak. Onların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında 5 ders ve 10 sınav dikkate alınacak.

 

YAZI DİZİSİ 6

İyi bir lise için 1 milyon 287 bin öğrenci yarışa başlıyor

TEMEL Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) 6 dersten yapılan toplam 12 sınavının ilk 6’sı bugün başlıyor. Sabah 09.00’dan itibaren saat 12.00’ye kadar ortaokul 8. sınıfta okuyan 1 milyon 287 bin 847 öğrenci iyi bir liseye yerleşebilmek için yarışacak. Sınavlar bugün saat 09.00’da Türkçe dersi ile başlayacak.

ÇOKTAN SEÇMELİ 20 SORU

40 dakikalık sınavlar sırasıyla saat 10.10’da Matematik, ardından 11.20’de ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi ile son bulacak. Sınav aralarında 30’ar dakikalık molalar olacak. Öğrenciler her dersin sınavında çoktan seçmeli 20 soru yanıtlayacak. Her sorunun tek bir cevabı olacak. 4 tür kitapçık kullanılacak.

YARIN 3 TANE DAHA VAR

Yarın ise öğrenciler TEOG sınavlarının birinci dönem yapılacak son 3 sınavına girecek. Sınav yine saat 09.00’da Fen ve Teknoloji dersi ile başlayacak. Saat 10.10’da TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, 11.20’de ise İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinden geçekleştirilecek Yabancı Dil dersi sınavlarıyla son bulacak. Sınavlara katılamayanlar 13-14 Aralık tarihlerinde mazeret sınavlarına girecek. Sonuçlar ocakta açıklanacak. İkinci dönem sınavları nisan ayında yapılacak.

Soruların değeri 3.8 ve 7.7 arasında değişecek

ÖĞRENCİLERİN liselere geçişlerinde kullanılacak yerleştirme puanlarının oluşmasında yüzde 70 oranında etki yapacak olan TEOG sınavlarındaki derslerin sorularının değeri de farklı olacak. Çünkü bu sınavların sonuçları aynı zamanda okuldaki yazılılardan biri olarak okul notları yerine de kullanılacak.

OKUL NOTUNDA 5 PUAN

Okul notu yerine kullanılacak sınavlarda her sorunun değeri 5 puan olacak. Ama yerleştirme puanının oluşmasında ise bu değerler farklılaşacak. Yerleştirme puanı için soruların değerleri değişecek ve bu değerlendirmede önemli olan testlerin ağırlık katsayıları olacak. Final Dergisi Dershanesi Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar’ın yaptığı hesaplamaya göre ağırlıklandırılmış puan hesaplamasında katsayısı 4 olan Türkçe, Matematik ile Fen ve Teknoloji derslerinin sınav sorularının değeri 7.7778, katsayıları 2 olan Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinin sorularının değeri ise 3.8889. Bir öğrenci 700 tam puan üzerinden hesaplanan sınavların tümündeki soruları doğru yanıtlar ve 700 tam puan alırsa, 6. sınıf yıl sonu başarı puanı 100, 7. sınıf puanı 95 ve 8. sınıf puanı da 90 olursa bu öğrencinin Yerleştirme Puanı (YEP) 492.500 olacak.

Sınav araları 30 dakika fazla süreyi yarıya düşürün

Bugün sınavlara girecek 1 milyon 287 bin öğrenciden 10’u bize TEOG’u anlattı. Okullarında sınava girmekten memnunlar ama kopya çekileceği endişesi taşıyorlar. Sınav aralarında soruları konuşup morallerinin bozulmasından korkuyorlar. O yüzden de molaların 30 dakikadan 15 dakikaya indirilmesini istiyorlar. Yerleştirme sisteminde de ‘taban puansız nakil’ uygulamasının adaletsiz olduğunu söyleyerek, kaldırılmasını istiyorlar

Selvi ÇELİK/ EĞİTİM

ONLAR bugün iyi bir lise hayaliyle Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi’nin (TEOG) sınavlarına girecek 8. sınıfta okuyan 1 milyon 287 bin 847 öğrenciden yalnızca 10’u. Siz bu yazıyı okurken onlar sınavda ter döküyor olacak. Sınavdan önce bu öğrenciler TEOG ve yerleştirme sistemi ile ilgili düşündüklerini anlattı. İşte bugün ve yarın TEOG’un ilk maratonuna katılacak öğrencilere göre TEOG.

‘ALIŞTIĞIMIZ ORTAM’

Doğasu Bülbül: Bahçeşehir Ortaokulu öğrencisi. Amerikan Robert Lisesi’ne girmek istiyor.
Okuduğumuz okulda, alıştığımız ortamda sınava girmek güzel. TEOG sınavlarını okullardaki sınavlardan biri olarak görmek istiyorum ama stres yaratıyor. Sınav aralarında dinlenme süresi olması iyi, ama sınav arasındaki yarım saatlik arada arkadaşlarla konuşunca moralimiz bozulacak. Tek günde tamamlanabilir. Bu yıl yerleştirmelerde az puan alanlar yüksek puanlı liseye gitti.

‘TEK SINAV DAHA ADİL’

Rana Toprak: Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu öğrencisi. İstanbul (Erkek) Lisesi’ni istiyor.

Kendi okulumuzda sınav hem iyi hem kötü. İyi çünkü alıştığımız ortam. Ancak aralarda ister istemez arkadaşlarla sınavı konuşacağız ve çıktığımız sınavda hatalarımız varsa öğreneceğiz. Bu da moral bozacak. Bu sınav iyi liseye gitmemi sağlayacak. Tüm öğrenciler yarışıyor. Bu yüzden tıpkı SBS gibi stresli. Yılda bir kez olsa daha adil. Yerleştirme sistemi adaletsiz.

‘KOPYA ÖNLENMELİ’

Kaan Atakulu: Sarıyer Doğa Koleji öğrencisi. Kabataş Erkek Lisesi’ni istiyor.

Arkadaş ortamında sınava girmek iyi ama kopya çekiliyor. Örnekler var. Kendi okulunda sınava girmek iyi ama kopya önlenmeli. Okul sınavlarından farklı görüyorum. Sınavın tek bir günde yapılması daha kötü olabilir. Çünkü o gün kötü gününüzdeyseniz sınav da kötü geçer. Telafi sınavı olması iyi. SBB’den daha iyi bir sistem. Sınavın günlere bölünmüş olması beni rahatlatıyor. TEOG yerleştirmelerinde yanlışlar yapıldı.

‘ADALETSİZLİK OLMASIN’

Burak Mirzanlı: Özel Neslin Değişen Ortaokulu öğrencisi. Amerikan Robert Lisesi’ni istiyor.

Kendi okulunuzda daha sıcak bir ortam söz konusu, bu stresimi azaltıyor. TEOG kariyerimizi belirleyen bir sınav olduğu için diğer sınavlar gibi değil, onlardan daha önemli ve stresli. Sınav arasında dinlenme süresi olması ve sınavların iki günde yapılması bence gayet iyi, çünkü dikkatimi dağıtmadan ve yorulmadan sınavlara girebiliyorum. TEOG’da sınav aralarında verilen 30 dakikalık dinlenme süresinde arkadaşlarımdan sınavda yaptığım yanlışları öğrenebilirim fakat yapacak bir şey yok. Yerleştirmelerde adaletsizlik yaşandı, değiştirilmeli.

‘BİR GÜNDE OLSUN’

Ayşenur Yüksel: Özel İstek Koleji öğrencisi. İstanbul (Erkek) ya da Kabataş Erkek liselerine gitmek istiyor.

Öğrenim gördüğümüz okulda sınava girmek psikolojik olarak insanı rahatlatıyor. TEOG, okuldaki diğer sınavlardan biri değil. Liseye geçişte yüzde 70’i, diğer sınavların ise yüzde 30’u alınıyor. Sınavın iki ayrı dönemde yapılması iyi. İlk sınavda konular az, yüksek puan almak kolay. Ama dönemlik sınavlar iki günde değil bir günde olsa daha iyi olur. Çünkü ilk gün sınavınız kötü geçerse bu diğerini de etkileyebilir. Yerleştirmelerde haksızlık yaşanıyor.

‘HATA YAPILMASIN’

Alp Başaran: Bilfen Koleji öğrencisi. Hedeflediği lise ise Galatasaray.

Sınavın alıştığımız okulda olması iyi. Hayatımızı etkileyecek bir sınav. İki günde yapılması da iyi. 6 sınavı bir arada yapmak insan beynini yorar. Sınavda dinlenme araları 30 dakika değil, 15 dakika olmalı. Yerleştirmelerde çalışan öğrencinin hakkı yeniliyor. Umarım bu yıl aynı hatalar yapılmaz.

‘TEK OTURUMLU’

Ferhat Gündoğan: İTÜ Natuk Birkan Ortaokulu öğrencisi. Amerikan Robert Lisesi’ni istiyor.

Alıştığınız ortamda sınava girmek çok daha iyi. Çünkü insanın bildiği bir ortamda bulunması stresini azaltıyor. TEOG okuldaki diğer sınavlarla eşdeğer değil. Benim kariyerimi belirleyen ve strese sokan bir sınav. Sınav iki dönem ve iki günde değil de tek bir günde yapılsa daha iyi olur.

‘NAKİLLER KALDIRILMALI’

Sude Demirbaş: Büyük Esma Sultan Ortaokulu öğrencisi. Hedefi Galatasaray ile Kabataş Erkek liselerine girmek.

Kendi okulumuzda ama stresi var. Diğer sınavlardan farklı. Lise yerleştirme puanına etkisi daha fazla. Sınav aralarında verilen dinlenme süreleri ise daha kısa olmalı. Taban puansız nakiller kaldırılmalı.

‘15 DAKİKA YETER’

Zeynep Gürcan: Şair Nedim Ortaokulu’nda öğrenci. Hedefi Kabataş Erkek Lisesi.

Her gün oturduğumuz sıralarda sınava giriyor olmanız daha rahat. Ama geçen yıl çok kopya çekilmiş. TEOG diğer sınavlarla eşdeğer değil. Kötü yanı ise sınav aralarında ve sınav sonunda arkadaşlarla konuştuğumuzda yanlışınızın olması sizi kötü etkileyebilir. Dinlenme süreleri fazla, 15 dakika yeter. Yalnızca TEOG, liseye geçişte etkili olsun.

‘ADI BİLE FARKLI’

Cem Erenkula: Şair Nedim Ortaokulu’nda okuyor. Hedeflediği lise Galatasaray.

Okul arkadaşlarımızla sınavda olmak bana güven veriyor. Aynı okulda birlikte sınava gireceğiz, o yüzden daha rahat. Ama okul sınavlarından biri olarak görmüyorum zaten, adı bile farklı. Gitmek istediğim liseye TEOG puanı ile yerleşeceğimi biliyorum, bu da stres yapıyor. İki günde sınavların yapılması iyi. Ama dinlenme araları çok uzun, 30 dakika yerine 15 dakika olmalı.

SINAVINIZ NE ZAMAN GEÇERSİZ SAYILIR?

- Giriş şartları taşımadığı halde öğrencinin sınava girmesi
- Cevap kâğıdının dönüş sınav güvenlik torbasından çıkmaması, zarar görmüş ya da eksik çıkması
- Kopya çektiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi
- Başka öğrencinin sınav evrakının kullanılması
- Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi
- Her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile cep telefonu, telsiz vb. iletişim araçları ve defter, kitap, sözlük, hesap cetveli gibi araçları sınav anında öğrencinin yanında bulundurması
- Evrakların dönüş kutuları dışında posta ya da farklı bir yolla gönderilmesi
- Sınav evrakına zarar verilmesi

BAKMADAN GEÇME