Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ-1/GAZETE HABERTÜRK

YGS’deki soruların kolaylığı yüzünden adayların puanı yüksek ama başarı sıraları çok düşük geldi. Ancak LYS’nin yerleştirme puanlarının hesaplanmasında yüzde 60 etkisi olduğunu unutmayın. Tek bir soru bile sizi binlerce adayın önüne geçirecek

Bu yıl Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklandığında öğrenciler önce yüksek puan sevinci “düşük başarı sırası” şoku yaşadı. Çünkü bu yıl barajı aşanların sayısının artırılması hedeflendiği için YGS soruları çok kolay oldu. Bu yüzden de sınavda doğru yapan öğrencilerin öğrenci sayıları arttı ve puanları yüksek geldi. Buna karşılık başarı sıraları düşük çıktı. Bu yüzden hem YGS ile tercih yapacak hem de barajı aşarak Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) girecek öğrencilerin geçen yılın puanlarıyla bir kıyaslama yapmamaları gerektiğini sürekli hatırlatıyoruz. Çünkü bu kar- şılaştırmayı yaptığımızda bazı puan türlerinde 300 binden fazla başarı sırasında oynama görürsünüz.

Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’un yaptığı çalışmaya göre, geçen yılın ve bu yılın puanları ile başarı sıralarının karşılaştırmasında YGS-1 puan türünde geçen yıl 434 puan alan öğrencinin başarı sırası 5 bin 783 iken bu yıl aynı puandaki öğrencinin sırası 18 bin 396. Yine aynı puan türünde 197 puanlı öğrencinin başarı sırası 482 bin 517’ydi bu yıl ise 763 bin 330 oldu. Bu puan türünde aradaki fark 280 bini aşıyor.

YGS-5’te geçen yıl 447 puanı olan öğrenci 1415’inci sırada iken bu yıl aynı puandaki öğrencinin başarı sırası 5 bin 668. Yine geçen yıl 219 puandaki öğrencinin başarı sırası 696 bin iken bu yıl aynı puanlı öğrenci 1 milyon 25 bin başarı sırasına geriledi. Bu durum tüm puan türleri için de geçerli. ÖSYM şayet YGS’de olduğu gibi kolay soruların olduğu LYS’ler hazırlarsa o zaman bu yılın öğrencileri için tercih yapmak gerçekten zor olacak. Başarı sıralarındaki oynamalara dikkat çeken Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar da şayet aynı taktik izlenirse bu yıl tercih sürecinin sıkıntılı geçeceğini söylüyor.

LYS’DE FARK ATABİLİRSİNİZ

Ancak LYS’de yapacağınız her sorunun sizi binlerce hatta onbinlerce adayın önüne geçirece- ğini ve başarı sırasında binlerce sıra yükseltece- ğini unutmayın. YGS’de yaklaşık 2 milyon aday ile yarışırken LYS’lerde gireceğiniz sınavlara göre en fazla 700 bin adayla yarışacaksınız. YGS puanları yerleştirme puanlarının oluşmasında yüzde 40 oranında etkili. Ancak asıl puanlarınızı etkileyecek olan LYS’ler olacak. Çünkü bu sınavların yerleştirme puanlarına etkisi yüzde 60 olacak.

Hem Vardar hem de Yeşilyurt’un dikkat çektiği ve LYS’nin önemini anlattıkları nokta sizlere LYS’de başarı sıranızı yukarı çekebileceğinizi gösteriyor. Tek bir soru bile adaylara binlerce, on binlerce sıra değiştirecek. Örneğin geçen yıl YGS-5’te 25 binlerde olan öğrenci LYS’de iyi bir performans gösterdiğinde TM-3 puanında 3 bin 923 başarı sırasına kadar yükseliyor. YGS-1’de de 15 bin başarı sırasındaki öğrenci 7 bin başarı sırasına ulaşıyor. Bu yüzden de LYS’lerin yerleştirme puanlarının oluşmasında etkisini ve tek bir sorunun bile sizi yukarılara taşıyacağını unutmayın

HANGİ GÜN HANGİ SINAV VAR?

-18 Haziran Cumartesi: LYS-4 (Sosyal Bilimler) Saat: 10.00

-19 Haziran Pazar: LYS-1 (Matematik) Saat: 10.00

-25 Haziran Cumartesi: LYS-2 (Fen Bilimleri) Saat: 10.00

-25 Haziran Cumartesi: LYS-5 (Yabancı Dil) Saat: 14.30

-26 Haziran Pazar: LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) Saat: 10.00



ÜNİVERSİTE MARATONUNA SON YARIŞ: LYS'DE 5 AYRI SINAV VAR

Ün,versitey geçişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bitti ve önümüzdeki hafta sonundan itibaren de ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) başlıyor. Bu sınavlar 5 ayrı oturum halinde yapılacak ve 2 hafta sonunda tamamlanacak. İlk sınav 18 Haziran Cumartesi günü Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başlayacak ve 26 Haziran Pazar günü Edebiyat Coğrafya (LYS-3) sınavı ile son bulacak. LYS’lerin tamamlanmasının ardından ise önümüzdeki ağustos ayında tercih süreci başlayacak. Bu sınavlara YGS’nin 6 puan türünden herhangi birinden 180 ve üzerinde puan alan adaylar katılacak. LYS’lerdeki 180 puan barajını aşan adaylar lisans programlarını tercih hakkı kazanacak. Her yıl sınavlar öncesinde olduğu gibi bu yıl da sizlere rehberlik etmek için hazırladığımız yazı dizisinde sınavlardaki değişiklikleri, puanları değişen bölümleri, hangi sorulara dikkat etmeniz gerekti- ğini, tercih edeceğiniz bölümlere göre hangi sorulardan daha çok puan alabileceğinizi anlatacağız. Sonuçları 18 Temmuz’da açıklanacak bu sınavların ardından ise yine tercih döneminde sizlere hazırlayacağı- mız yazı dizileri ile rehberlik etmeye devam edeceğiz

HER SINAV İÇİN AYRI ‘GİRİŞ BELGESİ’ OLACAK

Adayların LYS’lere girerken kullanacakları Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) giriş belgeleri ÖSYM’nin sitesinde yayınlandı. Yanınızda bu belge olmadan sınava girmeniz mümkün değil ve sınava doğru giriş belgenizi götürmeniz gerekiyor. Kaç sınava başvurduysanız adınıza o kadar sayıda düzenlenmiş LYS Giriş Belgesi olacak. Bunların hepsini ÖSYM’nin sitesinden almanız gerekiyor.

Bu belge üzerinde sınava gireceğiniz bina ve salon bilgilerinin yanı sıra fotoğrafınız da yer alıyor. Bu belgeden çıkış alırken fotoğrafınızın da olmasına dikkat edin. Bu belgelerin ön ve arka yüzlerinde ise herhangi bir yazı, şekil ya da resim bulunmamalı. Bu belge yanında olmayan adaylar gibi bu belge üzerinde işaretler koyanlar da sınava giremeyecek.

LYS KOLAY OLURSA OKUL NOTU ÖNE GEÇİRİR

LYS’ler eğer çok kolay olursa işte o zaman bu yıl okul notlarının yaratacağı adaletsiz tablo ile karşıla- şacağız. Çünkü Ortaöğretim Başarı Puanları (OBP) adaylar arasında fark yaratacak ve sıralamayı yerleştirme puanlarına etkisi en yüksek yüzde 12 olan OBP’ler değiştirecek. Burada da “bol keseden not veren” okulların öğrencileri öne geçecek. Notu bol okulun öğrencisi 60, kıt olan 30 puan alacak.

KİLİS’TE LYS OLMAYACAK

Bu yıl patlayan bombalar Kilis’te LYS’nin yapılmasını engelleyecek. ÖSYM, İçişleri Bakanlığı’nın isteği üzerine 2016 LYS’lerin Kilis’te yapılmaması kararı aldı. LYS başvurularında bu kenti seçen adaylar, Gaziantep’te sınava alınacak

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ-2/GAZETE HABERTÜRK

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sorularıyla ilgili en büyük eleştiriyi, “Kolay ve adayları farklılaştıracak derecede ayırt edici sorulardan oluşmuyor” oluşturdu. Zaten sınav sonuçlarında da bunu görmüştük. Adaylar yüksek puan almış ama başarı sıraları düşmüştü. YGS’nin bu “kolaylığının” ardından adaylar da sosyal medyada “LYS’de ayırt edici, adayları farklılaştırıcı sorular sorun. Çalışanla çalışmayanı ayırt edecek soru istiyoruz” diye ÖSYM’yi mesaj yağmuruna tuttu.

LYS’lere sayılı günler kala en çok merak edilen de “soruların niteliği” oluyor. Hem adaylar hem de eğitimciler “LYS soruları kolay mı yoksa adayları ayırt edecek, farklılaştıracak mı?” sorusunun yanıtını merak ediyor. Biz de bu soruyu ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir’e sorduk.

Bakın Demir bu soruya ne yanıt verdi:

“LYS bir sıralama sınavıdır. Önemli olan adayların adil biçimde sıralanmasıdır. Soruların güçlüğü ve ayırt ediciliği buna katkı sağlar. 2016 LYS soruları, YGS barajını geçen adayları üniversite kontenjanlarına yerleş tirecek uygun puanları alacak biçimde farklılaştıracaktır.”

İşte Demir’in sorularımıza verdiği yanıtlar:

TAMAMEN LİSE MÜFREDATINA UYGUN: Sınav soruları tamamen lise müfredatına uygun olarak hazırlanmaktadır.

ALAN ÖĞRETMENLERİ DE SORU HAZIRLADI:  Soru havuzunu genişletirken bu yıl öğretim üyeleri yanında, alan öğretmenlerinin de katkısını aldık. Soru yazarlarının farklılığı, sınavın kapsamı açısından bir değişiklik getirmez. Bu yüzden LYS’nin içeriğinde bir farklılaşma olmayacaktır. Kaç kişinin ne düzeyde katkıda bulunduğu konularında sayılarla konuşmayı pek istemeyiz.



HER SORU YAZANDAN 1 SORU: Soru havuzundan soru çekilirken buradaki kural mümkünse bir soru yazarından birden çok soru alınmamasına özen göstermektir. Bu, sınav güvenliği ve soru yazarı çeşitliliğini temin bakımından önemlidir.

SORULAR ŞU ANDA BASILIYOR:  Sınav güvenliği bakımından tüm tedbirler alındı. Kilis’teki adayların sınav merkezleri Gaziantep’e kaydırıldı. Şu anda sorularımızın tümü matbaada basılma aşamasında. Sağlıklı şekilde sınavı gerçekleştireceğiz. Adaylardan da tek beklentimiz kılavuzda ve sınava giriş belgelerinde belirtilen tüm kurallara sınavın başlangıcında, sonunda, her aşamasında uymalarıdır.

SINAV ANKETİ DOLDURACAKLAR: Adayların sınavdan çıktıktan sonra sınavla, sınav salonu, binaya ulaşımla ilgili, görevlilerle ilgili bize iletmek istedikleri bilgileri iletebilmeleri için bir anket hazırladık. Sınavdan sonra adaylar, sonuçlar açıklanıncaya kadar aday işlemleri sistemi üzerinden bu anketi doldurarak değerlendirmelerini bize iletebilecekler.

SONUÇ TAKVİMİNİ ÖNCEDEN AÇIKLADIK: Bu yıl diğer LYS’lerden farklı olarak sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı önceden adaylara resmi internet sitemiz üzerinden ‘2016 Sonuç Açıklama Takvimi’ ile bildirildi. 2016 LYS sınav sonuçları 18 Temmuz 2016 tarihinde açıklanacak.

MOBİL UYGULAMADAN SONUÇ ÖĞRENEBİLECEKLER: Adaylarımız, sonuçları resmi internet sitemizden ya da mobil cihazlarına yükledikleri ‘ÖSYM Mobil’ uygulaması ile öğrenebilecekler. Mobil uygulamasını kurdukları ve sisteme giriş yaptıkları tüm mobil cihazlara otomatik bildirim olarak yollanacak ve adaylar, 2016 LYS sınav ve yerleştirme sonucunu görebilecek.

KURALLARA UYUN SINAVINIZ GEÇERLİ OLSUN: ‘Sınav bitmiştir, cevap kâğıtlarınızı kitapçığın arasına koyun” uyarısından sonra soruları yanıtlamaya devam etmeyiniz. Kural ihlalleri yüzünden sınavınızın geçersiz sayılmasına, emeklerinizin boşa gitmesine sebep olmayınız.

EHLİYETİNİZLE SINAVA GELMEYİN: Sınava kimlik kartı olarak nüfus cüzdanınızın aslı veya süresi geçerli pasaport ile geliniz. Sınava ehliyet ve diğer kimliklerle kesinlikle gelmeyiniz. Giriş belgelerinizde yazılı olan yasaklı araç-gereç ve yiyecekleri sınav yerine getirmeyiniz. Tüm 2016 LYS adaylarına ve velilerine sınav öncesinde başarılar dilerim’

EN FAZLA ADAY LYS-1 VE LYS-3’E GİRECEK

En fazla başvurunun TM puanları ile TS puanlarını oluşturacak sınavlardan biri olan Edebiyat Coğrafya Sınavı’na (LYS-3) olduğu görülüyor. Bu sınava 857 bin 32 genç girecek. MF puanlarının ve TM puanlarının oluşmasında etkili olacak Matematik Sınavı’na (LYS-1) gireceklerin sayısı ise 863 bin 176. TS puanlarının oluşmasında katkı sağlayacak Sosyal Bilimler Sınavı’na (LYS-4) 517 bin 12 kişi, LYS-5’e ise 102 bin 374 aday başvurdu.



BU YIL EK YERLEŞTİRMEDE YENİ PROGRAM AÇILMAYACAK

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) başlamasına sayılı günler kala YÖK bu yıl üniversite kayıtları ile ek yerleştirme tarih ve kayıtlarını belirledi. Geçtiğimiz 30 Mayıs’ta toplanan YÖK Genel Kurulu toplantısında 2016 ÖSYM takvimi de kesinleşmiş oldu.

Buna göre 2016-2017 yükseköğretim kurumlarına kayıtlar ağustos ayı içinde yapılacak. Üniversitelere 12-16 Ağustos tarihleri arasında elektronik kayıtlar yapı- lacak. Bireysel kayıtlar ise 15-19 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

EK YERLEŞTİRME KAYITLARI

Üniversitelere kayıtların ardından boş kontenjanlar için tercihler 26-30 Ağustos tarihleri arasında alınacak. 6-9 Eylül tarihleri arasında ise ek yerleştirme sonucunda bir yükseköğretim kurumuna yerleşen öğrenciler kayıt yapacak. Her yıl ek yerleştirme döneminde üniversiteler yeni programlar açıyor ve bu programlara da ek yerleştirme ile öğrenci alıyordu. Ancak YÖK, 2016-2017 eğitim öğretim yılında ek yerleştirme için yeni program açılmaması kararı aldı. Ek yerleştirme işlemi merkezi yerleştirmenin ardından boş kalan kontenjanlara yapılacak.

527 BİN ADAY LYS’DEN VAZGEÇTİ

Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) YGS’de herhangi bir puan türünde 180 ve üzerinde puan alarak başvuru hakkı kazanan aday sayısı 1 milyon 600 bin 49 iken, sınavlara yalnızca 1 milyon 73 bin 18 aday başvurdu. Hakkı olduğu halde sınavdan yarım milyondan fazla genç, 527 bin 31 kişi vazgeçti.

Geçen yıl da LYS’ye girmeye hak kazanan 1 milyon 369 bin 147 adayın 415 bin 867’si sınavlara girmemişti. Adayların başvurmama gerekçelerinin başında “puanını beğenmemek ve şansını seneye denemek” geliyor

BİR SAAT ÖNCE SINAV YERİNİZE GİDİN

Sınavlar başlamadan bir saat önce sınava gireceğiniz binalarda bulunmamız gerekiyor. Sınava girmek için LYS Giriş Belgesi’nin yanı sıra yanınızda nüfus cüzdanınız ya da geçerliliği olan pasaportunuz olmalı. Askeri öğrenciler askeri kimlik belgesi taşıyabilir. Ancak bu özel durum muvazzaf askerler için geçerli değil. Bunların dışında sürücü belgesi ya da meslek kimlik kartları gibi belgelerin geçerliliği yok ve bunlarla sınava giremezsiniz.

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ-3/GAZETE HABERTÜRK


Sayısal ve eşit ağırlık puanlarıyla tercih yapacak adayların ortak girecekleri sınav Matematik Sınavı (LYS-1) olacak. Matematik ve geometri testlerinden oluşacak bu sınavda hatalar eksik bilgiden kaynaklandığı gibi adayın kendine fazla güvenmesi de hataya neden oluyor

Lisans Yerleştirme Sınavları’nı (LYS) Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndan (YGS) ayıran en önemli özellik bu sınavların tümüne adayların girmek zorunda olmaması. LYS’lerde adaylar sınavlarını okumak istedikleri bölümlere göre seçerek belirliyor. Ancak adayın puanının hesaplanabilmesi için en az iki sınava girmiş olması gerekiyor.

Bu sınavların bir başka özelliği de “alan bilgisi” gerektirmesi. Adaylar lisede okudukları alanlara göre bu sınavlara giriyorlar. Örneğin sözel bölümlerin öğrencilerinin fen ya da matematik sınavlarında sadece okulda gördükleri derslerle başarılı olmaları mümkün değil.

Sayısal puan türleri ile Matematik-Fen (MF) ve eşit ağırlık Türkçe-Matematik (TM) puan türleriyle tercih yapacak tüm adayların girmeleri gereken sınavlardan birini Matematik Sınavı (LYS-1) oluşturuyor. İki puan türü ile de tercih yapacak adaylar LYS-1’e girmek zorundalar. Bu durumda tıp, mühendislik gibi sayısal puanlarla tercih yapacak aday da, hukuk, işletme gibi eşit ağırlık puanlarıyla tercih yapacak da bu sınavda yarışacak.



GEOMETRİ SORULARINA 2 DAKİKA SÜRE: Matematik Sınavı (LYS-1) 19 Haziran Pazar günü yapılacak. Sınav saat 10.00’da başlayacak, tek oturumda uygulanacak ve toplam 135 dakika sürecek. Sınavda adaylar iki test yanıtlayacak. 50 soruluk matematik testi için adaylara 75 dakikalık cevaplama süresi verilecek, 30 soruluk geometri testinde ise süre 60 dakika olacak. Adayların matematik sorularını çözmek için 1.5, geometri soruları için ise 2 dakikalık süreleri olacak. Adaylar matematik testinin cevaplama süresi içinde, geometri testinin ise ilk 15 ve son 15 dakikasında sınav salonundan ayrılamayacak.

EN ZORLANDIKLARI SINAVLAR: Bu sınav LYS’lere giren adayların fen sorularından sonra en çok zorlandıkları sorulardan oluşuyor. Üstelik de adayların her yıl bu testlerdeki başarıları düşüyor. Örneğin geçen yıl 50 soruluk matematik testinin doğru yapılma ortalaması 9.72 olmuştu. Oysa 2010 yılında bu testteki ortalama 14.20’ydi. Gelelim geometri sorularına 30 sorunun yapılma ortalaması geçen yıl 3.78 iken, 2010 yılında ortalama 10.50’lerdeydi.

Adaylara en çok hata yaptıran bu sınavda nelere dikkat etmeniz gerektiğini Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’a sorduk. İşte sınavda dikkat etmeniz gereken noktalar:

EKSİK BİLGİ YANLIŞA GÖTÜRÜR: Matematik sorularında öğrencilerin sınavda hata yapmalarına neden olan temel etken o soruya ait konunun iyi öğrenilip kavranılmamasıdır. Özellikle soru, analiz sentez düzeyinde ise ne yapacağını bilemeyen öğrenci heyecanlanarak hata yapmaya başlar ve sonra gelen sorularda bu durum devam eder.

FAZLA GÜVEN DE HATA YAPTIRIR: Bu durumu aşmanın optimum yolu konulara hâkim olmaktır; bu da öğrenciye güven verir. Ancak fazla güvenin ‘Nasılsa yaparım’a kaymaması gerekir çünkü dikkat eksikliği doğurabilir. Onun için her soru ciddiye alınmalıdır.

HIZLI ÇÖZME İSTEĞİ: Bunun dışındaki bazı hatalar aritmetiksel işlem hatalarıdır. Bu da genellikle hızlı çözme isteğinden kaynaklanır.

GEOMETRİDE ‘GÖRME’ HATASI: Geometri dersi bilgi sahibi olmanın yanında görmeyi de gerektirir. Bu özelliği kazanmanın yolu ise daha çok soru çözerek farklı bakış açıları geliştirmekle mümkündür. ÜSTÜN KÖRÜ OKUYUP GEÇMEK: Soruyu çok çabuk ve anlamadan okumak hatta okumayı üstün körü yapıp çözmeye geçmek geometri testinde hata yapmaya neden olur. Soru gerekli şekilde okunmalıdır.



BAŞARILILAR SON SINIF ÖĞRENCİLERİ

Atılım Üniversitesi Strateji ve İş Geliş- tirme Müdürü Hasan Atasoy 2010 yılından bu yana hem matematik hem de geometri sorularının yapılma ortalamaları- nın düştüğüne değiniyor. Atasoy “Lise son sınıflar düzeyinde başarı tüm adaylara göre daha yüksek görünüyor olsa da 2010 yılından bu yana tüm adaylar için soruların yapılma ortalamaları düşüyor” diye konuştu.

ŞAMPİYONLAR YENİ MEZUNLAR

Sınavlarda ilk 100’e giren öğrencilerin son yıllarda tıp, hukuk ve elektronik mühendisliği bölümlerini tercih ettiklerini anlatan Atasoy, “MF puan türünde 2014’te ilk 100’e girenlerin 52’si, 2015’te 56’sı tıp seçti. TM’de ise bu oran hukukta 2014’te 45, 2015’te 52 oldu. Elektronik mühendisliğinde ise 2014’te 45 olan rakam 2015’te 33’e düştü. Bu 3 bölümde yüksek puanlı öğrenciler incelendiğinde öğrencilerin tamamı- nın son sınıf ve ilk kez sınava girenler olduğu görülüyor. İlk yıl yerle- şemeyenlerin bu programlara girmeleri zor oluyor” dedi.

TAKILIP KALMAMAK GEREK:

Sınavda adayların taktik ve strateji oluşturması gerek. Örneğin bir soruda gereğinden fazla zaman harcanmamalı, takılıp kalınmamalı, bir sonraki soruya geçilmeli

Pervin KAPLAN/YAZI DİZİSİ-4/GAZETE HABERTÜRK

Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2), adayların en başarısız oldukları testler arasında ilk sırada yer alıyor. Hatanın en büyük iki nedenini ise soru kökünü anlamadan soruyu çözmeye çalışmak ve matematikte olduğu gibi işlem hatası yapmak oluşturuyor

Tıp ve mühendislikler başta olmak üzere sayısal Matematik Fen (MF) puanlarıyla tercih yapacak adayların girmesi gereken sınavlardan biri Matematik (LYS-1), diğeri de Fen Bilimleri (LYS-2) sınavları. Bu sınavlardan LYS-2 öğrencilerin başarısızlık oranlarının en yüksek olduğu sınav.

460 bin 362 adayın başvurduğu LYS-2, 25 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Saat 10.00’da başlayacak sınav, tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. Fizik, kimya ve biyoloji testi olmak üzere her biri 30’ar soruluk 3 test yer alacak. Her testin süresi 45 dakika olacak. Yani her soru için adayların 1.5 dakikaları olacak.

Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kâğıdı kullanılacak. Adaylar fizik ve kimya testlerinin süresi içinde ve üçüncü test olan biyolojinin ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan çıkamayacak.

6 YIL ÖNCE ORTALAMALAR YÜKSEKTİ

Gelelim bu sınavdaki 30’ar sorudan oluşan testlerin doğru yapılma ortalamalarına... Başarısızlık oranı en yüksek olan fizik testinde bu oran 6.48 oldu. 2010’da ise bu testin ortalaması 9.50’ydi. Başarısızlıkta ikinci sırada kimya testi var. Bu testin geçen yıl ortalaması 8.75 olurken, 6 yıl önce bu oran 14.10’du. Biyoloji testinde ortalama 9.78, bu testteki ortalama da diğerlerinde olduğu gibi 6 yıl önce daha yüksekti. 2010 yılında adaylar ortalama 12 soruyu doğru yapmıştı.

Peki hem ulusal hem de uluslararası sınavlarda başarısızlık oranı yüksek olan Fen Bilimleri Sınavı’nı (LYS-2) çözerken adaylar hangi hataları yapıyor ve nelere dikkat etmeleri gerekiyor? Bu sorularımıza Final Eğitim Kurumları uzmanları yanıt verdi.



SORUYU DOĞRU OKUYUN: Adaylar soruları doğru okuyamıyor. Özellikle “Kesinlikle doğrudur “ veya “Kesinlikle yanlıştır” , “Hangisi doğru olabilir?” türündeki sorularda hata yapıyor.

İŞLEM HATASI: Matematik sorularında da sık rastlanan işlem hataları bu testte de tekrarlanıyor. Matematiksel işlem gerektiren sorular çözülürken dikkat edilmeli, acele etmeden kontrol edilmeli.

SORU KÖKÜNE DİKKAT: Yorum getiren sorularda yapılan hataların nedeni soru kökünün iyi okunmamasından yani doğru anlaşılmamasından kaynaklanıyor.

EN ÇOK HATA YAPILAN SORU TİPLERİ: Adaylar özellikle formülleri ve yorumları birbirine benzeyen örneğin, tek yarık, çift yarık deneyi gibi konuların soru tiplerinde hata yapıyor.



SONUNA KADAR OKUYUN: Birçok aday soruyu sonuna kadar okumuyor. Sorunun yarısına geldiğinde anladı- ğını düşünüp çözmeye çalışıyor.

OLUMSUZLUK VE SIRALAMA: Olumsuzluk ve sıralama sorularında hata yapılıyor. Bu soruları çözerken daha dikkatli olmalılar.

KONU TEKRARINA DEVAM: Sınava son 1 hafta kala adaylar daha çok soru tekrarı yapmalı. Uyku düzenlerine dikkat etmeli, iyi beslenmeli.

SINAVA AÇ GİTMEYİN: Adayların kan şekerlerini dengeleyebilmeleri için sınava aç gitmemeleri gerekir.

DİL SINAVINA GİRENLERİN SAYISI ARTIYOR

LYS’nin 5 sınavından biri de Yabancı Dil Sınavı (LYS-5). Bu sınav Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) ile aynı gün 25 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Sınav saat 14.30’da başlayacak ve 120 dakika sürecek. LYS-5, Almanca, İngilizce ve Fransızca olmak üzere 3 dilde yapılacak. 80’er sorudan oluşan testlerin yapılma ortalamalarına gelince, en başarılı testin geçen yıl 35.60 oranı ile Fransızca olduğu görü- lüyor. Almanca’da bu oran 26.56, İngilizce’de ise 20.07. Bu 3 dilde de adayların yüzde 50 başarı oranını yakalayamadıkları dikkat çekiyor.

AJAN DEĞİL ‘SINAV GÖZETMENİ’

Dünkü yazı dizimizde, ÖSYM’nin her ilde LYS’lerde “sınav gözetmenleri” görevlendirdi- ğine ilişkin haberi, “Ajanlar da sınava girecek” başlığı ile verdik. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, bu görevlilerin sınav günü aday olarak atandıkları binaya gidip sınava girerek, sınavın organizasyonunun, bina girişlerindeki aramalardan salondaki işlemlere kadar kurallara uygunluğunu gözlemleyip ÖSYM Başkanlığı’na raporlayacağını belirtiyordu. Başlıktaki “ajan” kelimesine ÖSYM Basın Müşavirliği’nden itiraz geldi. “Ajan” kelimesinin “sınav görevlisi” tanımını karşılamadığı belirtilerek, “Başkanımız sınav görevlileri için ‘ajan’ kelimesini kullanmadı” denildi. Haberin başlığında yer alan “ajan” kelimesi ÖSYM Başkanı Demir’in ağzından çıkmamış, başlığa gözlemcilerin bu “gizli” görevlerine dikkat çekmek amacıyla konulmuştur.

BU TASARI YASALAŞIRSA PUAN HESAPLAMASI DEĞİŞECEK Mİ?

SINAVA sayılı günler kala adayların aklındaki en önemli soruyu, TBMM Başkanlığı’na sunulan ve başta üniversite sınavları olmak üzere “puan sistemini” baştan değiştirecek tasarının yasalaşması durumunda ne olacağı oluşturuyor. Adayları endişelendiren değişiklik ise iptal edilen sorular ve sorulara zorluk derecelerine göre farklı puanlar verilmesiyle ilgili. Geçerli olan sisteme göre sorulardan biri ÖSYM ya da yargı tarafından iptal edildiği anda tüm adaylar bu soruları doğru yapmış kabul ediliyor ve buna göre puanları hesaplanıyor. 2016 ÖSYS Kılavuzu’nda da zaten hesaplamanın bu şekilde yapılacağı belirtiliyor. Meclis’teki tasarı ise iptal soru olursa bunun değerlendirme dışı bırakılacağı ve kalan soruların puan değerinin yeniden saptanarak, puanların hesaplanacağını söylüyor. Adaylar “Eğer bu tasarı yerleştirme puanları hesaplanmadan yasalaşırsa puan hesaplama hangi sisteme göre olacak?” diyor. İşte cevabı merak edilen soru bu. Görüştüğümüz hukukçuların yorumu şöyle: “Yasanın bu yılın hesaplamasını kapsamayacağına ilişkin bir ek düzenleme gerekir. Aksi halde bu yılın öğrencileri etkilenir. Kılavuzda yayımlanan hesaplamanın geçerli olacağına ilişkin düzenleme şart. Sadece hesaplama takvimini değil, sorulara ilişkin açılacak yargı sürecini de düşünerek bu düzenlemenin yapılması gerekiyor.”

YAZI DİZİSİ-5

 LYS’lerde ilk sınav yarın başlıyor. Sözel puanların oluşmasında etkili olacak Sosyal Bilimler Sınavı’nda (LYS-4) öğrencileri öne geçirecek ve eleyecek mantık soruları oluyor

2 hafta sonunda tamamlanacak 5 oturumlu Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) ilk oturumu, yarın saat 10.00’da Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) ile başlayacak. Bu sınav tarih, iletişim gibi bölümleri tercih ederken kullanılacak sözel Türkçe Sosyal (TS) puanlarının oluşmasında etkili olacak. Tek oturumda uygulanacak sınav, toplam 135 dakika sürecek.

LYS-4’te 3 farklı test olacak. 44 sorunun yer aldığı tarih testi için 65 dakika süre tanınacak. Coğrafya-2 testinde 14 soru yer alacak. Sınavın üçüncü testi olan felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testi 32 sorudan oluşacak. Bu soruların 8’i sosyoloji, psikoloji ve mantık konularından çıkacak. Testte 8 de din sorusu yer alacak. Ancak bu soruları lisede bu dersi almakla yükümlü olan öğrenciler yanıtlayacak, din dersinden muaf öğrencilere ise alternatif felsefe soruları yöneltilecek.

Bu testin yapılma ortalamalarına gelince; geçen yıl tarih testindeki 44 sorudan 13.12’si doğru yapılma oranına sahip oldu. Bu oran 14 soruluk Coğrafya-2 testinde 5.82, 32 soruluk felsefe testinde ise 10.80 oldu.

Peki bu testte en çok hata yaptıran sorular nedir? Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, bu soruyu ve dikkat etmeniz gereken noktaları şöyle anlatıyor:



KAVRAM BİLGİSİ EKSİK OLURSA: Tarih sorularında öğrencinin kavram bilgisi eksik olduğunda daha çok hata yapılıyor. Ayrıca son yıllarda sorulan bilgi ile kavramı eşleştirmeye yönelik sorularda öğrencinin zorlandığı görülmektedir.

EN ÇOK ZORLAYAN SORU: Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi, sadece 11. veya 12. sınıfta okutulduğu için öğrencinin yeterli donanıma sahip olmadığı bir ders. Bu nedenle LYS-4’te öğrencinin en çok zorlandığı sorular bu dersle ilgili oluyor.

YORUM VAR AMA BİLGİ ÖNEMLİ: LYS-4’te sorulan soruların bir kısmı yoruma dayalı, ancak büyük kısmı bilgiyi ölçmeye yönelik. Öğrencilerin sınav öncesinde genel bir tekrar yapması, önemli kavramları yazarak çalışması, yeni soru tipleriyle ilgili pratik yapması, özellikle de Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi konularını gözden geçirmesi başarısını artıracaktır.

ÇÖZÜLEMEYEN SORUYU YANSITMAYIN: Sınavda her sorunun bağımsız düşünülmesi, çözülemeyen bir sorunun çelişkisinin diğer sorulara yansıtılmaması gerekir. Soruda sorulan ana bilgi doğru algılanmalı ve bu yönde cevap aranmalıdır. Sorudaki uzak çeldiriciler elenmeli, yakın şıklar arasında kıyas yapılmalıdır.

YERLERİ BULAMIYORLAR: Coğrafya sorularında en çok hata yer kavramı ile ilgili sorularda yapılıyor. Türkiye ve dünyada önemli yerlerin nerede olduğunu bilmiyorlar.

GRAFİKLERİ OKUMUYORLAR: Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri ile yer kavramıyla ilgili bilgilerin tekrarlanması gerekiyor.

SONUNU UYDURUYORLAR: Felsefe grubu sorularında hata en çok şu tür sorularda yapılıyor: “Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi eleştirilmektedir?” ya da “Hangisine karşı çıkılmaktadır?”.. Öğrenci, soru yöneltme cümlesinin başını dikkatle okurken sonuna doğru uydurup tamamlama eğiliminde ve soruyu şöyle algılamakta: “Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi dile getirilmektedir?”

NE İSTENDİĞİNİ ANLAYIN: Tüm sorularda öğrenci paragraftan önce yöneltme cümlesini dikkatle okumalıdır. Sorunun kendisinden ne istediğini iyi anlamalıdır. İlk seçeneklerin cevap olduğundan emin olsa bile diğer seçenekleri mutlaka gözden geçirmelidir.

SOSYOLOJİ VE PSİKOLOJİDE DİKKAT: Sosyoloji sorularında felsefedeki gibi temel kavramları kullanarak paragrafı çözümlemek gerek. Psikolojide son 10 yıldır son derece teknik sorular çıkıyor, konu bilgisi şart.

MANTIK MATEMATİK GİBİDİR: Sözel grubun eleyici dersi mantıktır. Mantık konuları da matematik konuları gibi daha fazla tekrarı gerektirir. Mantıkta, öğrenci konuya egemense soruları yanıtlaması çok kolaydır.



SABAH KAHVALTINIZI İYİ YAPIN

Sınavda enerjiye ihtiyacınız olacak. Bu yüzden de sınav sabahı iyi bir kahvaltı yapmalısınız. Ancak daha önce hiç yemediğiniz yiyecek ve içecekleri de tüketmemelisiniz. Sınavda tuvalet molası olmadığını unutmayın, bu yüzden de sınavdan önce çok fazla sıvı almamaya dikkat edin.

DOĞRU GİRİŞ BELGESİNİ ALIN

LYS’lerde gireceğiniz her sınav için ayrı bir giriş belgesi hazırlandı. Kaç sınava girecekseniz o kadar sayıda giriş belgesi var. O yüzden sınava giderken doğru LYS giriş belgesini aldığınızdan emin olmalısınız.

PUAN DEĞİŞİKLİKLERİNİ DİKKATE ALIN

Bu yıl sınava giren ve Türkçe Sosyal (TS) puanlanıyla tercih yapacak adayları ilgilendiren önemli değişiklikler var. Çünkü başta gazetecilik, görsel iletişim gibi alanları ilgilendiren bölümlerde puan değişiklikleri oldu ve TS-1’den TS-2’ye geçtiler. Bunun anlamı da bu bölümleri okumayı düşünüyorsanız daha çok edebiyat sorusu çözmelisiniz. Çünkü bu puan türünde Türk dili ve edebiyatı sorularının etkisi yüzde 15 değil, yüzde 25.

HANGİ BÖLÜMLER TS-1’DEN TS-2’YE GEÇTİ?

Canlandırma Filmi Tasarım ve Yönetimi, Film Tasarım ve Yazarlık, Film Tasarım ve Yönetmenliği, Gastronomi ve Mutfak San. (Fakülte), Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İleti- şim Tasarımı, Halkbilim, Halkla İlişkiler, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık (Fakülte), Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Kurgu-Ses ve Görüntü Yönetimi, Medya ve Görsel Sanatlar, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema, Reklam Tasarım ve İletişimi, Reklamcılık, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Sinema ve Dijital Medya, Sinema ve Televizyon, Türk Halkbilimi, Yeni Medya (Fakülte), Yeni Medya ve Gazetecilik

YAZI DİZİSİ 6

Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) barajı 180 puan. Bu puana ulaşan ve aşan yükseköğretim kurumlarının lisans programlarını tercih edebilecek. Bunun için girdiğiniz her sınavın içinde yer alan testlerde yüzde 20 oranında net çıkarmanız lazım. Örneğin Matematik Sınavı’nda (LYS- 1) iki test var. Bu testlerden matematik testinde 50 soru var. Yüzde 20 başarı için 10 netiniz olmalı. Geometri testinde de 30 soru var, bu testten de 6 net gerek. Tüm bu hesaplamalar Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) 180 puan almanıza göre hesaplandı. Daha yüksek puan aldıysanız daha az net çıkarmak da mümkün.

BAŞARI SIRASI BARAJINI DA UNUTMAYIN

Ayrıca hukuk, tıp, mühendislik ve mimarlık okuyacaksanız bu 4 programda başarı sırası barajı olduğunu unutmayın. Bu barajı geçemezseniz bu programları da tercih edemezsiniz. Bu baraj tıpta ilk 40 bin, hukukta ilk 150 bin, mimarlıkta ilk 200 ve mühendislikte de ilk 240 bin. YGS’de 180 puan aldıysanız her testten bu oranı tuturmak için çıkarmanız gereken net sayıları testlere göre yaklaşık şöyle:

MATEMATİK SINAVI: (LYS-1): 2 test var. 50 soruluk Matematik Testi’nde 10 net, 30 soruluk Geometri Testi’nde 6 net.

FEN BİLİMLERİ SINAVI (LYS-2): Fizik, Kimya ve Biyoloji olmak üzere her birinden 30’ar soru yöneltilecek. Toplam 90 soru var. Her 3 testten 6’şar net.

EDEBİYAT- COĞRAFYA SINAVI (LYS-3): Türk Dili ve Edebiyatı Testi’nde 56, Coğrafya 1 Testi’nden 24 olmak üzere 80 soru var. Edebiyattan ortalama 11-12 , coğrafyadan 5 net.

SOSYAL BİLİMLER SINAVI (LYS-4): Tarih Testi’nde 44, Coğrafya 2 Testi’nde 14 ve Felsefe Grubu ve Din Grubu’nda 32 soru var. Sınavın toplam soru sayısı 90. Tarih için 9, Coğrafya için 3-4, Felsefe grubu için de 6-7 net.

YABANCI DİL SINAVI (LYS-5): Toplam 80 soru var. 16 nete ihtiyacınız var.

ADAYLAR HARİTA OKUMAYI VE YORUMLAMAYI BİLMİYOR

Edebiyat- Coğrafya Sınavı (LYS-3) hukuk, işletme gibi programları tercih ederken kullanılacak Türkçe Matematik (TM) puanlarının oluşmasında etkili olan sınavlardan biri. Bir diğeri ise Matematik Sınavı (LYS-1).

LYS-3, 26 Haziran Pazar günü saat 10.00’da başlayacak. Bu sınavda iki test olacak. Türk dili ve edebiyatı testinde 56, coğrafya-1 testinde 24 soru yer alacak. Sınav toplam 120 dakika sürecek. Adayların en başarılı olduğu sınav bu. 56 soruluk Türk dili ve edebiyatı testinin yapılma ortalaması geçen yıl 20.98, coğrafya-1’in ise 10.21 olmuştu.

Bu sınavda adayların en çok yaptığı hataları ve nelere dikkat etmeleri gerektiğini ise Uğur Eğitim Kurumları Coğrafya Bölüm Başkanı Davut Gürler ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Cevdet Eyüboğlu yanıtladı:

ÇELDİRİCİSİ GÜÇLÜ SORULAR: Bütün sınavlarda olduğu gibi LYS-Coğrafya -1’de de okuduğunu algılamak ve verilerden yorum çıkarmak çok önemlidir. LYS’lerin dört yıllık müfredatı taradığı unutulmamalı. Çeldiricisi güçlü olan uzun metinli sorulara dikkat edilmelidir.

HARİTA OKUMAYA DİKKAT: Harita okuma ve yorumlama becerileri son yıllarda ağırlık kazandı, bunlara dikkat edilmeli. Müfredat dışı soru beklenmemeli. Bazı öğrenciler sorulmak istenen şeyi algılamadan seçeneklerden hareketle soru çözmeye çalışmaktadır. Bu durum hata riskini büyük oranda artırmaktadır. Soru kökü okunurken sorulmak istenen şey algılanmalı ve seçenek ilişkisi öyle kurulmalıdır.

ANLAM BİLGİSİ SORULACAK: Edebiyat testindeki 56 sorunun yaklaşık 20 soruluk bölümü lise dil ve anlatım müfredatından, 36 soruluk bölümü ise Türk edebiyatı müfredatından olacaktır. Dil ve Anlatım sorularında ağırlık yine anlam bilgisinden (sözcükte anlam, cümlede anlam, paragraf) olacaktır ve bu bölüm YGS’nin benzeri olacaktır.

PARAGRAFLARI DİKKATLE OKUYUN: Bu bölümdeki sorularda öğrencilerimizin parçaları dikkatli okumaları, zaman kazanabilmek için hızlı okuma yanlışlığına düşmemeleri gerekmektedir.

AĞIRLIK CUMHURİYET DÖNEMİ: Türk edebiyatı bölümünde ise lise müfredatındaki tüm konular yoklanacaktır ancak ağırlık önceki LYS’lerde olduğu gibi Cumhuriyet döneminden olacaktır.

SORU KÖKÜNÜ DOĞRU OKUYUN: Ayrıca soru çözümünde yapılması gereken ilk iş soru kökünün doğru okunup sorunun doğru anlaşılmasıdır. Sorularda bezen seçeneklerden gitmek de doğru bir yol olabilir. Bilgilerden emin olduğunuz seçenekleri de eleyerek cevabı bulmanız mümkündür. Bununla birlikte eğer soru hakkında hiçbir bilginiz yoksa soruyu boş bırakmak daha doğru olacaktır.

BAKMADAN GEÇME