Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika YSK'nın muhtarlarla imtihanı: Yüzlerce itiraz geldi
        .png
        .png

        Muhtarlık seçimleri 31 Mart yerel seçimlerinin hem öncesine hem de sonrasına damga vurdu. İçişleri Bakanlığı verilerine göre, seçim döneminde, muhtarlıklarla ilgili 356 olay meydana geldi. Rekabet ortamı nedeniyle büyük şehirlerden çok sayıda seçmenin memleketlerine giderek, oy kullandıkları da görüldü.

        BİN 500 DOLAYINDA KARAR ALINDI

        Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre, YSK, seçim döneminde çok kritik kararlara imza attı. Ancak, YSK’nın önüne gelen itirazların çok önemli bir kısmı yine muhtarlık seçimlerine ilişkin oldu. YSK, Türkiye’nin birçok yerinden gelen yüzlerce itiraza ilişkin, bin 500 dolayında karar aldı.

        REKLAM

        SABIKA KAYDI OLANLAR MAZBATA ALAMADI

        Peki neydi o kararlar? Sabıka kaydı olan çok sayıda muhtar adayı seçimlerde yarışı önde bitirdi, ancak rakiplerinin itirazı üzerine YSK, mazbata alamayacaklarına karar verdi. Buralarda seçim yarışını ikinci sırada bitiren isimlere mazbataları verildi. YSK yine itiraz üzerine KHK ile memuriyetten ihraç edilen bir muhtar adayına da mazbata verilmemesini kararlaştırdı.

        OKUR YAZAR OLMAYANA DA MAZBATA YOK

        Okur yazar olmağı tespit edilen isimlere de mazbataları verilmedi. 31 Mart öncesi son 6 ayda seçime girdiği mahallede oturduğunu ispat edemeyen muhtarlara da mazbataları verilmedi. Buralarda da mazbata yasa gereği ikinci sıradakilere gitti.

        MEMUR MUHTARLARA TERCİH HAKKI

        Memurken muhtar adayı olup seçimleri kazananlara ise tercih hakkı tanındı. Bu isimlerden; memurluk ya da muhtarlık arasında tercih yapmaları istendi. Memurluktan istifa edenlere mazbata verilmesi kararlaştırıldı.

        YENİLEME KARARLARI DA ÇIKTI

        YSK, oy pusulası ile semen listesi arasında seçim sonucunu etkileyecek ölçüde fark bulunan bazı yerlerde ise muhtarlık seçimlerinin iptaline karar verdi. Örneğin, Giresun’un Yağlıdere ilçesine bağlı Akpınar köyünde oy pusularının bir şahıs tarafından yakılması nedeniyle seçimin yenilenmesine karar verildi.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ