Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Zayıf insanların metabolizması daha mı hızlı çalışıyor?
        1

        Çoğumuzun canı ne isterse yiyebilen ve yine de bir şekilde zayıf kalabilen bir arkadaşı vardır. Bu insanların hızlı bir metabolizma ile ödüllendirildiğini düşünüyoruz ama gerçekten durum böyle mi?

        2

        Metabolizma; vücudumuzun yiyecek ve içecekleri yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz enerjiye dönüştürdüğü süreçtir. Vücudun bir gün boyunca harcadığı enerjiye metabolik hız denir. Metabolik hızı etkileyen en büyük şeylerden biri kas hücrelerinin enerji talepleridir.

        3

        Ne kadar çok enerji harcanırsa, metabolizma hızı o kadar yüksek olur. O halde, metabolizmaları hızlı olan insanlar, bir günde çok fazla enerji yakan kişilerdir.

        Diğer hücre tipleriyle karşılaştırıldığında kaslar çok daha aktiftir, kasılıp gevşemek, günlük aşınma ve yıpranmaya karşı kendilerini onarmak için enerjiye ihtiyaç duyarlar. Bir kişinin ne kadar çok kası varsa metabolik hızı o kadar yüksek olur.

        4

        Bir insanın vücudunda kas oranı ne kadar fazlaysa o kadar enerji yakılır. Ancak yağ oranı, kas kütlesinden daha fazla bir kişi için metabolizma yavaş çalışır. Burada aldatıcı nokta ise fiziksel görünümlerdir. Aynı kiloya sahip olan iki kişinin kas ve yağ oranı birbirinden farklıdır. Aynı görünüme sahip gibi gözükseler de kas kütlesi oranı daha yüksek kişinin daha hızlı çalışan bir metabolizması vardır.

        Kaynak: Science Focus

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ