Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ukrayna'da bazı siyasi partilerin faaliyetleri askıya alındı! (Rusya Ukrayna savaşı)
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yayımladığı görüntülü mesajında Ukraynalılara seslenen Zelenskiy, "Ukrayna her zaman barışçıl bir çözüm aradı. Üstelik, barıştan en çok biz yanayız. Çünkü hayatını kaybeden herkesi sayıyoruz. Çünkü, bizim için yıkılan her aile, yıkılan her ev önemlidir. Çünkü biz Ukraynalıyız ve bizim için bir insan paha biçilemez." dedi.

        Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi'nin, ülkedeki geniş çaplı savaşı göz önünde bulundurarak, sıkıyönetim dönemi boyunca bazı siyasi partilerin faaliyetlerini askıya alma kararı verdiğini vurgulayan Zelenskiy, bu çerçevede "Yaşam İçin Muhalefet Platformu", "Şaria Partisi", "Bizim", "Muhalefet Bloku", "Sol Muhalefet", "Sol Güçler Birliği", "Devlet", "Ukrayna İlerici Sosyalist Partisi", "Ukrayna Sosyalist Partisi", "Sosyalistler" ve "Vladimir Saldo Bloku" partilerinin faaliyetlerinin durdurulduğunu aktardı.

        REKLAM

        Zelenskiy, ayrıca "Vladimir Saldo Bloku" partisinin Ukrayna'da bilinmediğini ve seçimler öncesi Herson'da kurulduğunu anımsatarak, bu partinin Rus ordusu yanlısı ve sözde Herson Halk Cumhuriyeti'nin yaratılmasına katıldığı iddia edilen Herson belediye meclisi üyesi Saldo ile bağlantılı olduğuna dikkati çekti.

        İSVİÇRE PARLAMENTOSU'NA SESLENDİ

        Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkelerin parlamentolarına seslenmeye devam ediyor.

        Zelenskiy, video görüntülü olarak İsviçre parlamentosu üyelerine yaptığı hitabında, Ukrayna'daki savaşı başlatmaktan sorumlu Rusların, İsviçre'deki banka hesaplarının dondurulması gerektiğini belirtti.

        "Bankalarınız bu savaşı başlatanların parasını tutuyor" diyen Zelenskiy, Ukrayna'daki savaşın sorumlularının, İsviçre'deki banka hesaplarının dondurulmasının önemini vurguladı.

        Vladimir Zelenskiy, "Bu aynı zamanda kötülüğe karşı bir mücadeledir, böylece bu insanların mal varlıklarının, hesaplarının tamamen dondurulması söz konusu. Bu, büyük bir mücadele ve bunu yapabilirsiniz." diye konuştu.

        İsviçre'de yaşamaktan zevk alanları bu ayrıcalıklardan mahrum etmenin adil olacağını dile getiren Zelenskiy, "İsviçre bizimle olduğunda kesinlikle daha başarılıyız, Ukrayna sizinle olduğunda kesinlikle daha güçlüsünüz." ifadesini kullandı.

        REKLAM

        Zelenskiy daha önce İngiltere, Kanada, ABD ve Polonya parlamentolarına seslenmişti.

        YENİ ZELANDA'DAN DESTEK

        Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal ile telefon görüşmesi yaptığını açıklayan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, Ukrayna ve halkına olan güçlü desteklerini tekrarladıklarını belirtti.

        Başbakan Ardern, Başbakanlığın resmi internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Shmyhal ile Ukrayna-Rusya arasında devam eden savaşla ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini duyurdu.

        Görüşmede, "Rusya'nın saldırganlığını kesin olarak kınadıklarını yinelemek için konuştuklarını" dile getiren Ardern, "Başbakan Shmyhal, Yeni Zelanda'ya, Rusya'nın saldırganlığına karşı hızlı pratik önlem alan ilk ülkelerden biri olduğu için teşekkür etti. (Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin) Başkan Putin'in Ukrayna'ya yönelik sebepsiz, haksız ve yasa dışı saldırısını kınadığımızı ilettim." ifadesini kullandı.

        Jacinda Ardern, "Yeni Zelanda, Rusya'ya, Ukrayna'daki askeri operasyonları derhal durdurması ve daha fazla masum can kaybını önlemek için kalıcı olarak geri çekilmesi çağrısında bulunmaya devam edecek." görüşünü paylaştı.

        Ülkesinin, Ukrayna'ya verdiği desteği sürdüreceğini vurgulayan Ardern, buna karşılık Rusya'ya yönelik yaptırımlara da devam edeceklerini kaydetti.

        Yeni Zelanda, Rusya'ya yönelik uyguladığı yaptırımlar kapsamında 364 siyasi ve askeri kişiyi seyahat yasağı listesine aldı. Varlıkların dondurulması da dahil olmak üzere, Ruslara ait deniz taşıtlarının ve uçakların Yeni Zelanda sınırlarına girmesinin yasaklanmasının yanı sıra yaptırım listesinde çok sayıda sivil isim ve kuruluş bulunuyor.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ