Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika Amerika'da kasırga kıyameti
        1

        Karayip ülkeleri ve ABD’yi etkisi altına alan Matthew Kasırgası, bölgenin en yoksul ülkesi Haiti’de büyük can kaybına yol açtı. Kasırga sebebiyle 900'e yakın kişi ölürken, binlerce kişi yaralandı. Saatte 245 kilometre hızla esen kasırgada, 4 kasaba haritadan silindi.

        2

        Karayip ülkeleri Bahamalar, Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Küba ve ABD, bölgede son 10 yılın en yıkıcı kasırgasında ayakta kalmaya çalışıyor.

        3

        Saatte 245 kilometre hızla ilerleyen kasırga, önünde ne varsa yıkıp geçiyor.

        4

        Kasırganın yol açtığı yıkım, sel ve toprak kaymalarında yaşamını yitirenlerin sayısı 900'e yaklaştı.

        5

        2010 yılında meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde 100 bine yakın vatandaşını yitiren Haiti’de, yapı kalitesinin de düşük olması yüzünden kasırganın tahribatı büyük oldu.

        6

        Roche a Bateau, Jeremie, Corail ve Petit-Goave kasabalarında taş üstünde taş kalmadı.

        7

        Haiti İçişleri Bakanlığı tarafından, depremde en az 3 bin 200 binanın yıkıldığı, 15 bin kişinin ise evsiz kaldığı duyuruldu.

        8

        Komşu Dominik Cumhuriyeti’nde de yıkılan ev ve ağaçların altında kalan 70’ten fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

        9

        Ayrıca 62 bin kişinin sığınaklara tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı.

        10

        ABD Kızılhaç Örgütü, Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’nde en az 500 bin kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğunu ifade etti.

        11

        ABD’de ise Başkan Barack Obama, Matthew kasırgasının şiddetinin 4’üncü seviyenin altına inmeyeceği ve etkisinin haftalarca sürebileceği yönündeki raporlar üzerine, Florida, Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletlerinde acil durum ilan etti.

        12

        Yaklaşık 1.5 milyon ABD’liye, güvenli bölgelere gitme çağrısı yapıldı. Bu 4 eyalette okullar ve kamu kuruluşları kapatıldı.

        13

        Florida’daki turistik tesisler ve tema parklar da boşaltıldı, yüzlerce uçak seferi iptal edildi.

        14

        Florida yönetimi, son 100 yılda bölgenin karşılaştığı en şiddetli fırtınadan 12 milyon kişinin etkileneceğini duyurdu, yaklaşık 3 milyon kişi tahliye edildi. Eyalette 1.1 milyon kişiye elektrik verilemediği öğrenildi.

        15

        Bu arada ABD’li Fox News Televizyonu’nda hava durumu sunan Shepard Smith, Matthew kasırgası nedeniyle vatandaşları uyarırken biraz ilerigiderek, “Siz ve tanıdığınız herkes ölecek. Çocuklarınız da ölecek” dedi.

        16

        Smith’in “Batıya 20 mil kadar yaklaştı. Siz ve tanıdığınız herkes ölecek. Çünkü çok şanslı değilseniz, bundan sağ kurtulamazsınız. Ve bu arada çocuklarınız da ölecek” şeklinde gülümseyerek söylediği sözler tepki çekti.

        17

        Matthew kasırgasının uydu görüntüsü tüyler ürpertti. CNN’in haberine göre, ABD’ye doğru hızla ilerleyen ölümcül kasırganın salı günü Haiti üzerindeyken çekilen uydu görüntüsünün, kuru kafa şeklinde olduğu görüldü. ‘Kuru kafa’ görüntüsü ilk olarak CNN International’ın meteoroloji uzmanı Stu Ostro tarafından Twitter’da paylaşıldı. Birçok uluslararası yayın organında manşetlere taşınan bu korkunç görüntü, sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı.

        18

        ABD'nin Florida eyaletinde şu ana kadar 9 kişinin kasırga sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı.

        19

        Cuma sabahı Florida kıyılarında etkili olmaya başlayan kasırga hayatı felç ederken, 1 milyon 100 bin kişi elektriksiz kaldı.

        20

        Ülkenin güneydoğusunda kara ve hava yolu ulaşımını sekteye uğratan kasırga, çarşambadan cumartesine kadar olan sürede 4 bin 200'den fazla uçuşun iptaline neden oldu.

        21

        Kasırganın etkili olduğu bölgelerde, ölümlerin önemli bir çoğunluğu, şiddetli yağışlar ve rüzgarın etkisiyle binaların yıkılması ve su basmaları sonucunda meydana geliyor.