Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 24 Nisan anmalarında, ölen herkese dua

        HT GAZETE / Şefik DİNÇ

        1915 olaylarının 100’üncü yılı nedeniyle yarın Türkiye’deki Ermeniler de çeşitli etkinliklerle o dönem hayatını kaybedenler için anma töreni düzenleyecek. Ermenistan’da ulusal anma günü olan ve bütün Ermeni toplulukları tarafından önemli bir gün olarak kabul edilen 24 Nisan’da İstanbul ve Diyarbakır’da tören ve ayinler yapılacak.

        Türkiye’deki Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenecek ayinde 1915’te yaşamını yitiren herkes için dua edilecek. Tüm Ermeniler Katolikosu II. Karekin, 1915’te hayatını kaybeden Ermenilerin “aziz” ilan edildiğini, yarın patriklik kilisesinde yapılacak ayinde tüm ölenlerin “aziz” olarak anılacağını ve dua edileceğini açıkladı.

        Türkiye Ermenileri Patrikhanesi’ndeki ayini yönetecek olan Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan ise dini inancı nedeniyle ölenlerin “aziz” ilan edildiğini ancak patrikhanede “Ayini Ruhani” (ruhların kurtulması için edilen dua) düzenleyeceğini ve 1915’te yaşamını yitiren herkes için dua edeceğini söyledi. Ayinde 1915 olayları için “soykırım” veya “ortak acı” gibi ifadeleri kullanıp kullanmayacağı yönündeki soruya ise Ateşyan “Herhangi bir yorum yapmak istemiyorum. Ayine katılanlar ve izleyenler hangi kelimeleri kullandığımı göreceklerdir” yanıtını verdi.

        ÇAN ÇALINMAYACAK

        100’üncü yıl anmaları için düzenlenecek etkinlikler arasında bu akşam 19.15’te kilise çanlarının 100’er kez çalınması da bulunuyor. Dünyadaki Ermeni kiliselerinin yanı sıra başka kiliselerin de çan çalarak katılacağı etkinliğe Türkiye Ermenileri Patrikliği katılmayacak.

        Türkiye Ermenileri Patrikliği, kendi ruhani sınırları içindeki İstanbul ve Anadolu kiliseleriyle, Girit’te bulunan Surp Hovhannu Garabed Kilisesi’nde 100’üncü yıl çanı çalmayacak. Çan çalınması etkinliğine katılmayacaklarını ve bu konuda açıklama yapmak istemediğini söyleyen Başepiskopos Aram Ateşyan, “Sebebi de bana kalsın” dedi.

        24 NİSAN’DA YAPILACAK ANMA TÖRENLERİ

        Ermeni tehcirinin 100’üncü yıldönümünde ölenler için anma etkinlikleri, bu yıl İstanbul ve Diyarbakır ağırlıklı olarak birçok ilde gerçekleştirilecek. İstanbul’daki en önemli anma töreni yarın akşam Fener Rum Patrikhanesi’nde yapılacak.

        İstanbul ve Diyarbakır’da düzenlenecek etkinlikler şöyle:

        Fener Rum Patrikhanesi’nde, 1. Dünya Savaşı’nda hayatını kaybedenler için ayin düzenlenecek.

        Ermeni Soykırımını Anma Platformu öncülüğünde, 18.30’da Galatasaray Lisesi önünden Taksim’e yürüyüş yapılacak. 19.15’te İstiklal Caddesi girişinde anma yapılacak.

        Avrupa Ermeni Konseyi temsilcileri saat 10.00’da Beyazıt Meydanı’nda bir anma düzenleyecek. 15 Haziran 1915’te idam edilen 20 Hınçak Partisi üyesi anılacak.

        Türkiyeli Ermenilerden bir grup saat 10.00’da Elmadağ’da Gomidas Vartabed’in yaşadığı ve götürüldüğü eve giderek Gomidas ve aynı evde yaşayan Dr. Avedis Nakkaşyan’ın hatırasına binaya plaket bırakacak. Grup, 11.30’da Balıklı Mezarlığı’na gidecek ve 1915’te ölenleri anacak.

        1915’te Ermenilerin tutulduğu Sultanahmet Meydanı’ndaki Türk ve İslam Eserleri Müzesi önünde, 11.00’de anma yapılacak. Anmanın ardından Sultanahmet’ten Eminönü’ne sessiz yürüyüş düzenlenecek.

        24 Nisan 2011’de askerliğini yaparken öldürülen Sevag Şahin Balıkçı, Şişli Mezarlığı’nda anılacak.

        Diyarbakır’da da Gomidas Enstitüsü, İHD Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır Barosu ve Zan Vakfı’nın katılımıyla 12.00’de Surp Sarkis Kilisesi kalıntılarında, 1915’in Ermeni ve Süryani kurbanları anılacak.

        Bugün, Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde soykırım kurbanları anısına mum yakılacak, ünlü piyanist Raffi Bedrosyan bir dinleti sunacak.

        Londra merkezli Gomidas Enstitüsü de Bitlis, Mutki-Sasun, Van, Muş’ta anma etkinlikleri, ziyaretler, toplantı ve paneller düzenleyecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ