Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Kızılay'da göstericilere müdahale

        Taksim Gezi Parkı olayları kapsamında, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'ne yürümek isteyen gruba, polis tazyikli su ve TOMA araçlarından atılan biber gazıyla müdahale etti.

        Akşama doğru Beşiktaş Meydanı'nda toplanan eylemciler, alkış yaparak, slogan atarak ve ıslık çalarak, proetesto gösterilerinde bulundu. Ardından, "Ne mutlu Türküm diyene", "Bize her yer direniş" ve "Tayyip istifa" sloganları atan grup, yürümeye başladı. Başbakanlık Ofisi'ne yürümek isteyen gruba, polis tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulundu. Gruptaki bazı kişiler, polise taş atmamaları ve esnafa zarar vermemeleri konusunda eylemcileri uyardı.

        Bu arada Beşiktaş İnönü Stadı'nın yıkımında kullanılan ve eylemciler tarafından gasp edilen bir iş makinesi, Dolmabahçe Sarayı'nın yanına getirilerek ateşe verildi. İş makinesi, olay yerine gelen operatörü tarafından, vinç yardımıyla bir tıra yüklenerek götürüldü.

        Daha sonra bazı eylemciler, polisle konuşarak, olaysız bir şekilde protesto yapmak istediklerini söyledi. Polis de eylemlerin amacına ulaştığını belirterek, çevreye zarar vermemelerini istedi.

        Eylemcilerin Beşiktaş Çarşı çevresinde bekleyişi sürerken, polis de sık sık uyarı anonsları yapıyor. Bu arada göstericilerin Dolmabahçe'de kurmuş olduğu barikatlar, polis tarafından iş makineleri ve kamyonlar yardımıyla kaldırıldı. Gümüşsuyu'nda göstericiler aşağıya doğru boş damacanaları yuvarlayarak, polisin yukarı çıkmasını engellemeye çalıştı.

        Gezi Parkı ve Taksim Meydanı çevresinde de göstericiler bekleyişlerini sürdürüyor. Dolmabahçe'de atılan biber gazı, Taksim'deki göstericileri de etkiledi.

        Havaya yayılan gazın Gezi Parkı'na ulaşması, burada bulunan eylemciler arasında arbede yaşanmasına neden oldu. Arbede sırasında koşmaya başlayan bir eylemci yaklaşık 5 metre yükseklikteki duvardan beton zemine düşerek yaralandı.

        Gazeteci Uğur Can yaralandı

        Bu arada Dolmabahçe'deki olaylar sırasında, göstericilerin, maskesine attığı taş sonucu Doğan Haber Ajansı (DHA) foto muhabiri Uğur Can yaralandı. Uğur Can'a ilk müdahale Çevik Kuvvet sağlık ekipleri tarafından yapıldı.

        Bu arada Gezi Parkı'nda göstericiler, devirdikleri polis aracının içindeki Kalaşnikof silahı çıkardı. Silahın güvenlik güçlerine teslim edildiği öğrenildi.

        ANKARA

        Göstericiler, akşam saatlerinden itibaren Tunalı Hilmi Caddesi'nde toplanmaya başladı. Kızılay'daki diğer gruplarla birleşmek için yürüyüşe geçen göstericilere Kennedy Caddesi civarında polis müdahalede bulundu.

        Kızılay Meydanı'nda toplanmak isteyen grup, polisin biber gazıyla yaptığı müdahalenin ardından Sıhhıye, Ziya Gökalp Caddesi ve GMK Bulvarı istikametine çekildi. Mithatpaşa Köprüsü altında polise taş atan gruptakileri, güvenlik güçleri panzerden gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Müdahalenin ardından eylemciler, sokak aralarında barikat kurdu, iki belediye otobüsünü tahrip etti.

        Ziya Gökalp Caddesi'nde toplanan grup ise kaldırımları kırıp polise taş attı. Polisin müdahalesinin ardından Sıhhıye istikametine kaçan göstericiler, Zafer Çarşısı önünde polisle çatıştı. Polis, bu gruba da gaz bombasıyla müdahale etti.

        GAZETECİLER DE YARALANDI

        Polisin attığı gazdan çok sayıda gösterici ve vatandaş etkilendi. Gösterileri takip eden gazeteciler Sertaç Koç vücuduna isabet eden biber gazı fişeği, Barış Oral ise taşla yaralandı.

        30 GÖZALTI

        ODTÜ'den AK Parti Genel Merkezine yürümek isteyen öğrenci grubuna da polis müdahale etti. Çukurambar semtinde polise taş ve şişe atan gruba polis, biber gazı ve tazyikli suyla karşılık verdi. Gruptakilerden bazıları Kanal 24 ile Star gazetesinin binasına saldırdı. Binanın camlarını kıran göstericilere polis müdahale etti. Bu arada evlerin balkonlarına çıkan mahalle sakinleri de tencere çalarak göstericilere destek verdi. Bugün Kızılay'daki eylemlerde 30 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

        "Gezi Parkı" eylemleri küçük çaplı devam etti. Gece boyunca ara yollarda çöpler ile bazı bankları ateşe veren küçük grupların eylemlerinin dışında büyük bir taşkınlık yaşanmadı. Atatürk Bulvarı ve çevresinde polis ekipleri ile TOMA'lar, herhangi bir olumsuzluğa karşı hazır bekletildi.

        Büyükşehir Belediyesi temizlik ekipleri Atatürk Bulvarı ve ana caddelerde temizlik çalışması yaptı. Eylemcilerin yön tabelaları ile dükkanların camlarına "Taksim" ve benzeri yazılar yazdığı görüldü.

        İZMİR

        İzmir'in Çiğli ilçesinde bir grup AK Parti ilçe başkanlığının pencere ve kapılarını kırdı, binaya yanıcı madde attı. Binada çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü

        İzmir'de geçen cuma gününden bu yana süren Taksim Gezi Parkı protestoları kapsamında, Gündoğdu Meydanı'nda toplanan 25 bin kişiden ayrılan yaklaşık bin kişilik grup, Lozan Meydanı'na giderek Kültürpark'ta konuşlandırılan polislere taş attı. Polisin karşılık verdiği eyleciler daha sonra Fuar Lozan ve Montrö kapıları, trafik lambaları yıktı, nöbetçi kulübelerini ateşe verdi.

        İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir'deki gösterilere ilişkin açıklamalarda bulundu.

        Toprak, eylemlerin ilk gününde Gündoğdu ve Cumhuriyet Meydanı'nda 10 bin kişinin, ikinci günde yaklaşık 35 bin kişinin, üçüncü günde ise 5 bin kişinin toplandığını ifade ederek, "Demokratik tepkilere polisin müdahalesi olmamıştır. Meydandan dağılanların ara sokaklarda başka gruplarla birleşmesinin ardından şiddet görüntüleri ve kamu ile özel kişilere ait mallarda hasar oluşmasıyla, kanunun emrettiği ölçüler içerisinde önleyici karşılık verildi" diye konuştu.

        İlk gün yapılan eylemlerde 97 kişinin gözaltına alındığını, 10 güvenlik görevlisinin yaralandığını bildiren Toprak, ikinci günde ise 197 kişinin gözaltına alındığını, 24 banka, 17 işyeri, bir resmi kurum, 8 belediye otobüsü ve 4 ambulansa zarar verildiğini ifade ederek, "3 gün sonunda 368 eylemci gözaltına alındı. 1'i ağır 32 polis yaralandı. 31 banka, 42 iş yeri, 12 otomobil, 11 belediye otobüsü, 1 resmi kurum binası zarar gördü. Zarar gören araçlardan 4' ambulans" dedi.

        AİLELERE SESLENDİ

        Toprak, İzmir'in geçmişten gelen bir duruşunun bulunduğunu ifade ederek, ailelere de seslendi. Belli kesimlerin sosyal medya üzerinden çocukların hissiyatları ile oynayarak onları başka alanlara yönlendirebildiğine dikkati çeken Toprak, "O yaşta bu tavır içine çekilmiş olabilirler. Hiç bir ailemizin üzülmesini istemiyoruz. Ailelerimizden bunu bekliyoruz" diye konuştu.

        "BUNDAN SONRA GAZ YOK"

        Toprak, bir gazetecinin "bundan sonra gaz kullanılacak mı?" sorusuna, "Bundan sonra gaz kullanılmayacak. Geldiğim gün bu konuda talimat verdim. Gündoğdu ve Cumhuriyet Meydanı'nda gaz kullanılmamıştır. Şiddet görüntüleri oldu, bankalar yakıldı, kamuya açık alanlar talan edildi. Bu noktada şüphesiz önlenebilecek sınırlar içinde önce durdurma, su ve gaz kullanılmıştır. Yasal olarak tepkilerini dile getirenlere karşı herhangi bir müdahalede bulunulmadı" cevabını verdi.

        ADANA

        Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, "Taşkınlık yapan, ortalığa zarar veren, bulduğu her şeyi yakan ve yıkan anlayışa müsaade etmek mümkün değil" dedi.

        Adana'daki gösterilerde 30 kişinin gözaltına alındığını, 23 polisin yaralandığını açıklayan Coş, vatandaşların sosyal medyadaki asılsız bilgilere değil, resmi makamların açıklamalarına itibar etmelerini istedi.

        ESKİŞEHİR

        Eskişehir'de bir grup, Taksim Gezi Parkı'ndaki olayları protesto etti.

        Yeni Bağlar Mahallesi Üniversite Caddesi'ndeki bir alışveriş merkezi'nde toplanan eylemciler, bir süre oturma eylemi yaptı. Daha sonra, yıkılarak yerine alışveriş merkezi yapılacağını öne sürdükleri Atatürk Stadı'na yürüyen göstericiler, provokasyonlara karşı dikkatli olunması uyarısında bulunarak, vatandaşlara karanfil dağıttı.

        Protesto gösterisi olaysız sona ererken, eylemcilerden bazıları caddeye dağılan çöpleri topladı.

        Öte yandan polis ekipleri, olası bir yürüyüşe karşı AK Parti il başkanlığı önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Bu sırada vatandaşlar, çevik kuvvet panzeri önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ