Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yapay gen ürettiler!

        ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Mahinur Akkaya, ürettikleri “yapay gen”lerden kanser tedavisinden aşı üretimine, endüstriyel atıkların temizlenmesinden enerji üretimine kadar, birçok alanda faydalanılabileceğini belirtti. Çalışmalarının bir yıl kadar sürdüğünü anlatan Mahinur Akkaya, Tükiye’de ilk defa bir şirketin bunu yaptığını aktardı.

        YAPAY CANLI İÇİN

        Akkaya, yapay genin herhangi bir organizmaya ihtiyaç duymadan, sadece “dizilim” (sekans) bilgisiyle üretmeyi sağlayan bir yöntemle oluşturulduğunu bildirdi. Sekansların bir bütün halinde doğada mevcut olmadığını dile getiren Akkaya, “O yüzden bunlara sentetik gen deniliyor’’ dedi. ODTÜ Genetik Mühendisi Burak Yılmaz da “yapay canlının ilk adımı” olan yapay genin, genetik veri tabanlarında bulunan DNA dizilimlerinin laboratuvar yöntemleri ile fiziksel hale dönüştürülmesi olduğunu belirtti. Yılmaz, ayrıca kanser tedavisi için kullanılan gen terapilerinde yapay genleri kullanarak tedavi sürelerinin hızlandırılabileceğini vurguladı.

        YENİ AŞI ÜRETİMİ

        Yılmaz, grip virüslerinin, sürekli değişikliğe uğradıkları için, aşılarının da her yıl yeniden üretildiğine dikkat çekerek bunların büyük maddi kayıplara neden olduğunu belirtti. Yılmaz, yapay DNA sentezi teknolojisi sayesinde, henüz ortaya çıkmamış virüsler için aşılar üretebilmenin mümkün hale gelebileceğini söyledi.?

        Kötü amaçla kullanılabilir

        Bu sentetik biyoteknoloji sayesinde evlerde ışıldayan bitkiler, istenilen kokuyu veren ya da havanın sıcaklığını ölçen çiçekler yapılabileceğine dikkat çeken Genetik Mühendisi Burak Yılmaz, “Bilindiği gibi petrol rezervleri gün geçtikçe azalıyor ve alternatif yakıtlara ihtiyaç duyuluyor. Yapay genler sayesinde petrol ya da biyodizel üreten mikroorganizmalar üretilebilir’’ dedi. Yapay genlerin kötü amaçlı kullanımının da söz konusu olduğunu belirten Yılmaz, bu nedenle hükümet ve güvenlik güçlerine büyük görevler düştüğüne dikkat çekti. Yılmaz, bu teknolojiyle kötü amaçla kullanılabilecek “yapay virüsler” yaratmanın mümkün olduğunu da vurguladı.

        GAZETE HABERTURK

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ