Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Merak Edilenler 2023 Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantı tarihleri belli oldu mu, ne zaman? Asgari ücret ilk toplantı ne zaman yapılacak? - Merak Edilenler Haberleri
        1

        Milyonlarca çalışanın heyecanla beklediği asgari ücret zammına dair ilk adım atıldı. Asgari ücret zammı için çeşitli oran hesaplamaları yapılırken gözler komisyonun toplanacağı tarihe çevrildi.. Bilindiği gibi asgari ücrete yapılacak olan zam oranı Tespit Komisyonu toplantılarında alınan karar neticesinde belli olacak. 2023 asgari ücret zammı için nefesler tutulurken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den görüşme süreciyle ilgili son dakika açıklama geldi. Peki, 2023 Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantı tarihleri belli oldu mu, ne zaman? Asgari ücret ilk toplantı ne zaman?

        2

        ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU TOPLANTI TARİHLERİ BELLİ OLDU!

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı için tarih verildi. Buna göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanma tarihi belli oldu. Milyonların gözü yapılacak zamma çevrilmişken aralık ayı boyunca komisyon 4 toplantı yapacak. Sonrasında yeni asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.

        3

        2023 ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NE ZAMAN TOPLANACAK?

        Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammının akabinde heyecanla beklenen yeni yıl zammı için yol haritası netleşiyor. 2023'te asgari ücretin ne kadar olacağı sorusu milyonlarca vatandaşın gündeminde yer alırken TİSK Genel Kurulu'nun tarihi 6 Aralık olarak belirlendi. Ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu 7, 8 ya da 9 Aralık'ta toplanacak. Aralık ayı boyunca komisyon 4 toplantı yapacak ve son toplantı sonrası geçen yıl olduğu gibi asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.

        4

        7 milyondan fazla vatandaşın beklediği rakam için 15 kişilik komisyon toplanacak.

        Bakan Bilgin, asgari ücretle ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "Aralık ortasında asgari ücret komisyonunu toplayacağız. Temsilcileriyle bunu gerçekleştireceğiz. Tüm emekçilerin enflasyon karşısında koruyacak sosyal devlet duyarlılığıyla işe başlıyoruz" dedi.

        5

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarınımn Aralık ayının ilk haftasında başlayacağını söyeleyen Bakan Bilgin'in açıklaması şu şekilde:

        "Talebin üzerinde bir büyümeyi gerçekleştirdiğimiz zaman enflasyona karşı ekonomik büyümeyi bir silah olarak kullanabiliriz. Asgari ücretin, 5500 lira olmasının nedeni enflasyona karşı duyarlı olduğumuzu göstermek içindi. Asgari ücreti belirlemede enflasyon etkisini geriletecek bir uygulama gerçekleştireceğiz. Aralık ayının ilk haftasında komisyonu toplayacağız. Tüm emekçiler enflasyon karşısında korunacak."

        6

        Asgari Ücret Tespit Komisyonu, geçtiğimiz sene 2022 zammı belirlemek için şu tarihlerde toplanmıştı:

        1. Toplantı: 1 ARALIK 2022

        2. Toplantı: 7 ARALIK 2022

        3. Toplantı: 9 ARALIK 2022

        4. Toplantı: 14 ARALIK 2022

        7

        2023 YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

        Net asgari ücret geçen yılın tamamında aynı olurken bu yılın ilk 6 ayında 4253 TL, ikinci 6 ayında 5500 TL olarak uygulandı. Bu durumda aylık ortalama net asgari ücret 4.876.5 TL oldu. Karşılaştırmayı bu rakam üzerinden yaparsak net asgari ücret geçen yıla göre yüzde 72.55 oranında artmış bulunuyor.

        Bugün asgari ücret 5 bin 500 TL. Asgari ücretin net 7 bin 500 TL olması için yüzde 36.5 artması gerekiyor.

        8

        BAKAN NEBAATİ'DEN ENFLASYON ORANI VURGUSU

        Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati katıldığı bir televizyon programında asgari ücret hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Bakan Nebati:

        "2002 yılından bugüne kadar asgari ücretliler enflasyona ezdirilmedi. Bu yıl da enflasyon hedefimiz bu kadar değildi. Memur maaşları zaten 6 ayda bir güncelleniyor. Asgari ücretteki artış gelecek yılın enflasyon hedeflerine göre belirleniyor. Bu yıl enflasyon, hedeflerimizin üzerinde çıktığı için Temmuz ayında tekrar güncellemeye gittik. Şimdiye kadar asgari ücretliler enflasyona ezdirilmedi ve bu yıl da aynı şekilde bir artış olacak. Asgari ücretteki artış enflasyonun üzerinde olacak." ifadelerini kullandı.

        9

        4 ENFLASYON ARTIŞI YÜZDE 11'E YAKALŞTI

        Bakan Nebaeti'nin açıklamları sonrası asgari ücretle iligli gzölerin çevrildiği enflasyon artış oranları şse netleşmeye başladı. Tespit komisyonu Kasım ayı enflasyon oranını da dikkate alarak artışa gidecek. Yani 5 aylık enflasyon artış oranı asgari ücrette büyük önem arz edecek.

        İşte toplamda yüzde 10.45'e ulaşan 4 aylık enflasyon artış tablosu şu şekiklde:

        TÜFE (Yıllık % Değişim) TÜFE (Aylık % Değişim)

        10-2022 85.51 3.54

        09-2022 83.45 3.08

        08-2022 80.21 1.46

        07-2022 79.60 2.37

        10

        ASGARİ ÜCRETİN YÜZDE 20 - 25 ARTMASI BEKLENİYOR

        Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç 2023 asgari ücret zammını kaleme aldı. Kıvanç'ın yazısı şu şekilde;

        Kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 80 – 87 civarında olursa buradan 8 – 13 puanlık bir fark ortaya çıkacak.

        Baz etkisinden dolayı yılın ikinci yarısındaki enflasyon ise yüzde 11 – 16 arasında gerçekleşecek.

        Normalde 3 – 5 puan olması gereken refah payının, seçim yılı dolayısıyla bu yıl daha fazla olması kaçınılmaz. Bu durumda ise asgari ücretin en az yüzde 20 – 25 oranında artması beklenebilir.

        Haberi Hazırlayan: Hacer Tonay

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ