Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Biyografi Adnan Kahveci kimdir?

        Adnan Kahveci kimdir, nereli, boyu kaç, Adnan Kahveci’nin mesleği nedir, burcu nedir, eğitim durumu nedir, Adnan Kahveci evli miydi, Adnan Kahveci'nin çocuğu var mı, ailesi kim, Adnan Kahveci'nin kaç kardeşi var, Adnan Kahveci Biyografisi, Adnan Kahveci’nin yaptığı çalışmalar nelerdir, trafik kazası sonucu hayatını kaybeden Adnan Kahveci’nin şüpheli ölümü ile ilgili bilgiler nelerdir? Gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını buradan öğrenebilirsiniz.

        Doğum Tarihi: 20.02.1949

        Nereli: Trabzon

        REKLAM

        Ölüm Tarihi: 05.02.1993 (44 yaşında vefat etti)

        Boyu Kaç: 1.77 cm

        Kilosu:

        Burcu: Balık

        Mesleği: Elektrik Mühendisliği Profesörü ve Siyasetçi Devlet Adamı

        Adnan Kahveci Biyografisi

        Aile Hayatı:

        Adnan Kahveci, 20 Şubat 1949 yılında Trabzon Sürmene'de doğmuştur. Babası memur annesi ise ev hanımı olan Adnan Kahveci, maddi imkanları kısıtlı olan bir ailede büyümüştür.

        Eğitimi:

        Adnan Kahveci, ilkokulu ve orta okulu kendi köyünde okumuştur. Milliyet gazetesinin ilk kez yaptığı bilgi yarışmasında birinci olmuştur. TÜBİTAK’tan aldığı burs ile İstanbul Kabataş Lisesi’ne gitmiştir. Adnan Kahveci,1966 yılında dönem birincisi olarak mezun olmuştur. Üniversite sınavında 180 sorunun tamamına doğru cevap vermiştir. İstanbul Fen Fakültesi’nde üniversiteye başlayıp Millî Eğitim Bakanlığı bursuyla eğitimini ABD’ denin Indiana kentindeki Purdue Üniversitesi’ne taşımıştır. Burada 4 yıllık okulu 2,5 yılda bitirerek elektrik mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyetinin ardından Missouri Üniversitesi’nde doktora yapmıştır. 1975 yılında doktora yaptığı üniversite de bir süre yardımcı profesör olarak görev yapmıştır.

        REKLAM

        Öğrenim hayatı boyunca hiçbir işi yadırgamadan yapan Adnan Kahveci okul yemekhanesi, bulaşıkçılık ve öğrenci yurdunda aşçılık gibi işleri de yapmıştır.

        Özel Hayatı:

        Adnan Kahveci, 1973 yılında Füsun Kahveci ile evlenmiştir. Bu evliliğinden iki oğlu Cihan Kahveci ve Mehmet Bozkurt Kahveci, bir de kızı Aslıhan Ceylan Kahveci doğmuştur.

        Adnan Kahveci, eşi ve iki çocuğu ile birlikte 5 Şubat 1993 tarihinde Bolu-Gerede yakınlarında trafik kazası geçirmiştir. Kazada Adnan Kahveci ve eşi Füsun Kahveci, olay anında hayatlarını kaybederken, 17 yaşındaki kızı Aslıhan ve 10 yaşındaki oğlu Cihan, yaralı olarak kurtulmuştur. Bitkisel hayata giren Aslıhan Kahveci, 10 gün sonra vefat etmiştir. Adnan Kahveci, eşi Füsun Kahveci ve 17 yaşındaki kızı Aslıhan Kahveci'nin kabirleri Kartal Yakacık Mezarlığı'nda yan yana bulunmaktadır.

        REKLAM

        Adnan Kahveci, eşi Füsun Kahveci ile birlikte verdikleri bir röportajda eşi için “Ben onsuz, o da bensiz yaşayamaz” açıklamasını yapmıştır. Sevgilerinin derinliğini beraber vefat etmelerinden de anlayabiliriz.

        Adnan Kahveci’nin eşini Alev Karaca ile aldattığına dair çıkan haberlerin hiçbirinde doğruluk payı yoktur. Hiçbir delil olmadığı için iftira dedikodu olarak tarihte yerini almıştır. Adnan Kahveci’nin kendisi de asla kabul etmemiştir. Birbirinden başarılı çalışmalar yaptığı için bu şekilde karalamaya çalışıyorlardı. Çünkü o kadar temiz, dürüst, namuslu, vatanına, milletine sevdalıydı ki tartışma yaratacak hataları yoktu. Adnan Kahveci’nin ailesinde huzursuzluk yaratmak amacıyla yapılmış olan asılsız haberlere inanmayalım.

        Kariyeri:

        Adnan Kahveci, 1976 yılında askerlik görevini yerine getirmek için ve geçici olarak Türkiye’ye dönmüştür. Türkiye’de kalmaya karar verince İstanbul’a, Kartal’a yerleşmiştir. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlamıştır.

        REKLAM

        Daha önce Amerika’da bir gezide tanıştığı dönemin TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) Genel Müdürü Korkut Özal, 1977 yılında İkinci MC Hükümetinde İçişleri Bakanı olunca, Adnan Kahveci‘yi, İçişleri Bakanlığı Teknik Danışmanlığında görevlendirmiştir. Bakanlığın ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün bilgisayara geçiş çalışmalarını başlatan Adnan Kahveci‘nin hayat yolu bu şekilde Özal’lar ile birleşmiştir. Danışmanlık göreviyle beraber siyasi hayata da adım atmış olup, 12 Eylül’den sonra Turgut Özal’a Başbakan danışmanı olarak atanmıştır. 1983 yılında Anavatan Partisi‘nin 37 kurucusundan birisi ve ilk Genel Başkan Yardımcısı olmuştur. 1987 yılında İstanbul’dan milletvekili seçilmiştir. 18. ve 19. Dönemin İstanbul Milletvekilliğini yapmıştır. Adnan Kahveci, genç yaşta yaptığı siyasi çalışmalar, dürüst kişiliği ve idealleri ile kısa sürede toplum tarafından çok sevilmiştir ve adından çok söz ettirmiştir.

        Adnan Kahveci, 1987 yılında DPT ( Devlet Planlama Teşkilatı) ve Hazineden sorumlu Devlet Bakanı olmuştur. Dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından 1988 yılında Maliye Bakanlığı görevine getirilmiştir.

        Şu anda olduğu gibi o yıllarda da en önemli sorun olarak kabul edilen’ Kürt sorunu’ ile ilgili Türkiye'de şu ana kadar hazırlanan en kapsamlı ve devletin kasasında tutulan üç rapordan birisi, Adnan Kahveci'ye aittir. Rapor, 1992 yılının mayıs ayında Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a teslim edilmiştir.

        Adnan Kahveci, KDV’yi hesaplayan akıllı mini yazar kasa geliştirmiş ve bunun patentini de almıştır.

        Şüpheli Ölümü Hakkında;

        Adnan Kahveci'nin yeni yapılan otobanda ters yola girerek kaza yapması, çeşitli şüpheleri de beraberinde getirmiştir. 2011 yılında 8'inci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın ölümüne ilişkin Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamına, dönemin Devlet Bakanı Adnan Kahveci'nin 'şüpheli ölümü' de dâhil edilmiştir. Adnan Kahveci'nin oğlu Mehmet Bozkurt Kahveci, kazanın akıbetine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kaza meydana geldiğinde 18 yaşında olduğunu söyleyen Bozkurt Kahveci, "Ben uzun zaman bu kazanın normal bir kaza olduğuna inandım. Ama şimdi ben de suikast olduğuna inanmaya başladım. Babam levha hatası yapmamıştır. Gösterildiği için o yoldan girmiştir. Üniversite sınavında Türkiye birincisi olmuş bu kadar zeki bir insanın o yola ters girmesinin imkânı yok. Sanki birileri o levhayı bilerek koydu." Demiştir.

        REKLAM

        Turgut Özal'ın şüpheli ölümüne de dikkat çeken ifadelerde bulunan Bozkurt Kahveci, "Babam ile Turgut Özal'ın birkaç ay arayla ölmesi şüphelidir. Bunun arkasında derin devletin olduğunu düşünüyorum." diye konuşmuştur. Babasının 'Kürt Raporu' hazırladığı için öldürüldüğü iddialarıyla ilgili ise Bozkurt Kahveci, "Babam başta Kürt sorunu olmak üzere her konuda demokratik adım atmaktan korkmazdı. Allah'tan başka kimseden korkmazdı." şeklinde ifadelerde bulunmuştur. Bozkurt Kahveci, Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nca babasının ölümünün Özal soruşturması içine alınmasının önemli olduğunu söylemiştir. Yeniden soruşturma başlatılmasının umut verici olduğunu ifade eden Bozkurt Kahveci, olayın aydınlatılması için önemli bir adım atıldığını belirtmiştir.

        Babasının suikaste kurban gittiğini söyleyen Cihan Kahveci ise ilk kez bir isim vermiş olup, iddiasına göre Adnan Kahveci ile Turgut Özal'ın suikastçileri aynı kişidir. Suikastin arkasında ise İsrail gizli servisi Mossad vardır. Cihan Kahveci, o ismi ise Erhan Göksel olarak açıklamıştır.

        Cihan Kahveci ''Kaza Hollywood filmlerinde görülmemiş bir organizenin sonucuymuş. Düzenleyen aynı zamanda Özal'ı da zehirleyen, danışman kılığında yanaşan, daha sonra Verso Siyasal Araştırma Şirketi kurarak anketler yapan, tüm siyasilerin yakından tanıdığı, bir çok lider ile yakın çalışarak Türk siyasetini de şekillendiren Erhan Göksel. O tarihte bu işi 10 Milyon Dolar için yapıyor." Şeklinde ifadelerde bulunmuştur.

        Araştırmacı yazar Erhan Göksel, 2010 yılında Amerika'da New York'taki bir otel odasında vefat etmiş bir şekilde bulunmuştur. Erhan Göksel'in ailesi ve avukatları bu iddiaları kabul etmediklerini söylemişlerdir.

        1993 yılında olan şüpheli ölümlerin hepsinin, cinayet ve suikast olduğu düşüncesi toplum tarafından bilinmektedir. Ardı ardına gelen ölüm haberleri ve suikast şekli halkın böyle düşünmesine sebebiyet vermiştir.

        Adnan Kahveci’nin vefatından sonra adı, sokaklarda, caddelerde, parklarda, okullarda yaşadı. Ölüm yıl dönümünde de anılmaktadır.

        Haberi Hazırlayan: Mehmet Kılıç
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ