Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin Abdillahi, "Türkiye, son on yılda Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) aracılığıyla binlerce Afrikalı öğrenciye burs sağladı. Türkiye'ye şükranlarımı sunuyorum." dedi.

        Türkiye'de eğitim gören Afrikalı öğrenciler, 1. Uluslararası Afrikalı Öğrenciler Bahar Festivali için bir araya geldi.

        Festival, Türkiye'de eğitim gören Afrikalı öğrencilerin kendi kültürlerini tanıtmak amacıyla açtıkları stantlarla Ankara'daki Hamamönü Afrika El Sanatları Pazarı Kültür Evi'nde düzenlenen etkinlikle kutlandı.

        Cibuti'nin Ankara Büyükelçisi Abdillahi, Afrikalıları bir araya getiren bu organizasyon için teşekkür ederek, "Bugün burada düzenlenen bu festival, Afrika ve Türkiye arasındaki dostuluğumuzun ve kardeşliğimizin bir göstergesi." dedi.

        Türkiye'deki yüksek standartlardaki eğitim kurumları ve üniversitelerin Afrika'dan birçok öğrenciyi cezbettiğini belirten Abdillahi, "Türkiye, son on yılda YTB aracılığıyla binlerce Afrikalı öğrenciye burs sağladı. Bu vesileyle Türkiye'ye şükranlarımı sunuyorum." diye konuştu.

        Abdillahi, Afrika'nın ileride birçok sektörde çeşitli imkanlar sunacak potansiyele sahip bir kıta olduğunu vurgulayarak, Afrikalı öğrencilere "Afrika'nın size, sizin yeteneklerinize ihtiyacı var. Afrika, kıtayı daha iyi bir hale getirmek için sizin kararlılığınıza, vizyonunuza ve cesaretinize gereksinim duyuyor." ifadeleriyle seslendi.

        Somali'nin Ankara Büyükelçisi Jama Abdullahi Muhammed de organizatörlere teşekkür etti.

        Eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, kendi öğrenciliği zamanında Ankara'da çok fazla sayıda Afrikalı öğrenci olmadığını söyleyerek festivaldeki ortama imrendiğini dile getirdi.

        Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olduğu dönemde Afrika'ya ziyaretler düzenlediğini kaydeden Yıldız, "Herkesin kabul ettiği gibi Afrika, dünyanın en renkli, en bakir kıtası. Türkiye deyince akla orada Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA), YTB, Türk Hava Yolları (THY) ve Türk diplomasisinin yaptığı atak geliyor." dedi.

        Yıldız, Türkiye'nin hemen hemen bütün Afrika ülkelerinde sefaretler açtığına dikkati çekerek, Somali'de gerçekleştirilen yatırımlardan örnekler verdi.

        Bütün dünyanın bunu takdir ettiğini vurgulayan Yıldız, "Biz de Türk diplomatlar olarak ülkemizin bu katkısından dolayı gurur duyuyoruz." diye konuştu.

        Yıldız, Afrikalıların Türkiye'yi, Türklerin de Afrika'yı görmeleri gerektiğini dile getirerek, "Biz Türk diplomatlar olarak Afrika'nın tanıtımını Türkiye'de yapıyoruz. Sizlerin de ülkelerinizde Türkiye'nin tanıtımını yapmanızı bekliyoruz." dedi.

        Afrika Kültür ve Sanat Evi Koordinatörü Emine Yıldız da Türkiye'de 14 binden fazla Afrikalı öğrencinin eğitim gördüğünü anlatarak, "Her sene üniversitelerimizdeki Afrikalı öğrenciler kendi aralarında festivaller düzenliyor. Biz bu festivallerin tek çatı altında olmasını istedik." ifadelerini kullandı.

        Afrikalı öğrencilerle çok kısa bir sürede organize olup etkinliği düzenlediklerini kaydeden Yıldız, "Etkinliğin amacı, özellikle Ankara'da bulunan Afrikalı öğrencilerin kültürlerini tanıtabilecekleri, sanatlarını icra edebilecekleri, kendilerini tanıtabilecekleri bir ortam yaratmak." şeklinde konuştu.

        Etkinlikte yaklaşık 20 Afrika ülkesinden çok sayıda öğrencinin bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, "İnşallah bu geleneksel hale gelir. Bu festivalin, önümüzdeki yıllarda daha büyük çaplı, bütün üniversiteleri kapsayacak şekilde büyüyerek artacağını düşünüyoruz." dedi.

        - "Türkiye'de olmaktan çok mutluyum"

        Çankaya Üniversitesi'nde okuyan Senegalli Coumba Drame ülkesini tanıtmak için festivale katıldığını belirtti. Drame, "Bugün burada çok mutlu hissediyorum. Afrika ülkelerinin yarısı bugün geldiler. Burada kültürümüzü tanıtmak, ülkemizi tanımayanlara bilgi vermek açısından çok önemli." diye konuştu.

        Etkinliğe Samsun'dan katılan Liberyalı Alhaji Lassana Kamara da "Bugün çok iyi ve mutlu hissediyorum. Kültürümüzü insanlarla paylaşıyoruz ve bu çok iyi bir şey." dedi.

        Samsun'dan tek başına arkadaşlarını desteklemek için geldiğini söyleyen Kamara, "Türkiye'de olmaktan çok mutluyum. Türkiye güzel ve iyi bir ülke." ifadelerini kullandı.

        Kamara, Afrika etkinliğinin her sene yapılmasını istediğini sözlerine ekledi.

        Etkinliğe ev sahipliği yapan Afrika Evi bir sosyal sorumluluk projesi olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 2016'da bir hayata geçirilmişti.

        Afrika'ya ilişkin konularda sosyal, kültürel ve akademik etkinliklerin düzenlendiği bir merkez işlevi gören Afrika Evi'ndeki festivale Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TİKA, YTB, MÜSİAD ve Altındağ Belediyesi katkı sağladı.

        Etkinlikte ayrıca Anadolu Ajansı'nın (AA) Afrika temalı fotoğraflarından oluşan sergi de yer aldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler