Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde "2023 Yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı"nın hazırlandığı bildirildi.

        Bakanlıktan yapılan açıklamada, faaliyet planının, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planında yer alan "politika önceliklerinin belirlenebilmesi için yıllık olarak faaliyet planlarının oluşturulacağı" maddesi kapsamında hazırlandığı belirtildi.

        4. Ulusal Eylem Planının; "Adalete erişim ve mevzuat", "Politika ve koordinasyon", "Koruyucu ve önleyici hizmetler", "Toplumsal farkındalık" ile "Veri ve istatistik" hedefleri kapsamında 49 alt hedef ve 198 faaliyet adımının oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, Kadın Destek Uygulaması'nın (KADES) yaygınlaştırılacağı belirtildi.

        Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tüm kadın öğretmenler ile ortaöğretim kurumunda öğrenim gören öğrencilere, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı kız öğrenci yurtlarında kalan kız öğrencilere, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurs ve etkinliklere katılım sağlayan kadınlara, YÖK'e bağlı üniversitelerdeki kadın öğretim görevlileri ile öğrenim gören öğrencilere, Sağlık Bakanlığı tarafından tüm kadın sağlık çalışanlarına KADES'in tanıtılacağı belirtilen açıklamada, uygulamanın 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 6 milyon kadının akıllı telefonlarına yüklenmesinin sağlanacağı kaydedildi.

        Valilik ve kaymakamlıkların koordinasyonunda ilgili kurumların temsilcilerinden oluşturulacak ekiplerce vatandaşların yoğunlukla bulunduğu yerlerde aile içi ve kadına yönelik şiddet konusunda farkındalık oluşturmak için yüz yüze eğitimlerin verileceği belirtilen açıklamada, bu kapsamda 10 milyon erkeğe ulaşılmasının planlandığı belirtildi.

        - "Şiddet uygulayanlar için nitelikli müdahale programları oluşturulacak"

        Şiddet uygulayanlara yönelik de çalışmaların sürdürüleceği bildirilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

        "Şiddet Uygulayanlara Yönelik Çok Yönlü Sosyal Hizmet Modeli Oluşturulması Projesi hayata geçirilecek. Proje kapsamında şiddet uygulayanlara yönelik farklı ülkelerdeki iyi uygulama örneklerine ilişkin rapor hazırlanacak. Şiddet uygulayanlar için nitelikli müdahale programları oluşturulacak.

        Şiddet uygulayanlara yönelik öfke kontrolü, stresle başa çıkma gibi konuları içeren 'Aile İçi Şiddetle Mücadele Farkındalık Seminerleri' 81 ilde etkin uygulanacak. Denetimli serbestlik altında bulunan yükümlülerin öfke kontrolü içerikli programlara katılımları sağlanacak."

        - Kolluk personelinin uzmanlaşmasına yönelik eğitimler

        İçişleri Bakanlığı işbirliğinde şiddetle mücadelede görevli kolluk personelinin uzmanlaşmasına yönelik eğitim faaliyetlerinin de gerçekleştirileceği belirtilen açıklamada, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 40 bin personele, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde 25 bin personele, Genel Kolluk-Özel Güvenlik İş Birliği ve Entegrasyonu (KAAN) uygulaması kapsamında 10 bin özel güvenlik görevlisine ve kaymakam adaylarına kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi verileceği kaydedildi.

        - Şiddetle mücadele veri bankası oluşturulacak

        Kadına yönelik şiddetle mücadele veri bankasının oluşturulacağı bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "İlgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin yer aldığı bir çalışma grubu kurulacak. Veri bankasında yer alacak araştırmalar belirlenecek. Kurum ve kuruluşların veri bankasında yayımlanacak veriler ışığında haritalandırma ve takvimlendirme yapılacak. Daha sonrasında bu veri bankası kamuoyunun erişimine açılacak."

        Adalet Bakanlığı işbirliğinde, adli yardım ve ceza mahkemesi uygulamalarından etkin yararlanılması amacıyla kadınlara yönelik bilgilendirme çalışmalarının gerçekleştirileceği aktarılan açıklamada, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında görevli hakimlerle Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Suçları Soruşturma Bürolarında görevli cumhuriyet savcılarına yönelik farkındalık çalışmalarına devam edileceği kaydedildi. Ayrıca, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinde görevli personele yönelik de eğitim ve seminer çalışmalarının yürütüleceği ifade edildi.

        Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğinde tüm eğitim kademelerinde, şiddetin önlenmesine yönelik farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarının yaygınlaştırılacağı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine bireysel farklılıklara saygı, iletişim becerileri, olumlu davranış kazandırma gibi konularda farkındalık çalışmalarının yanı sıra ortaöğretim öğrencilerine yönelik siber şiddet, bilinçli internet kullanımı, akran zorbalığı konularında eğitimler yaygınlaştırılacak. Ayrıca, iletişim fakültesi öğrencilerine yönelik medya atölyesi de gerçekleştirilecek. Memur, işçi ve işveren sendikaları üyelerine kadına yönelik şiddetle mücadele eğitim seminerleri düzenlenecek."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler