Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık SAKIN DOKUNMA! Göz sağlığına dair son dakika uyarılar!
        1

        Göz sağlığıyla ilgili doğru bildiğimiz yanlışlar, bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Selim Demir, herhangi bir riski yokmuş gibi görünen bir başkasının gözyaşına dokunmanın bile tehlikeli olabileceğine vurgu yaptı.

        2

        Öyle ki Doç. Dr. Demir, "Başka birinin gözyaşını silmek, eğer o kişinin gözünde mikrop varsa size bulaşmasına neden olabilir. Yakın zamanlı çalışmalara göre Covid virüsü de gözyaşına geçebilmekte ve bu yolla başka bir kişiye bulaşma riski taşımaktadır" diye konuştu. Doç. Dr. Demir, göz sağlığına dair bilinmesi gerekenleri anlattı.

        3

        SARIMSAK VE ÇAY DEMİYLE TEDAVİ OLMAZ

        Bazı kişiler göz sağlığıyla ilgili yaşadıkları problemleri ciddiye almayarak kendi yöntemleriyle sorunları bertaraf etmeye çalışırlar. Gözde arpacık çıktığında sarımsak sürmek, kızarıklık ya da mikrobik durumlardan çay demiyle tampon yapmak gibi...

        4

        Sağlık hele ki göz sağlığı çok önemlidir. Bu nedenle sorunları uzman bir hekimin tespit etmesi ve hastalığa uygun ilaçlı ya da cerrahi tedavi gibi güvenli bir yöntem varken, evde kendi tahminlerinizle hareket edip alternatif tedavi yöntemleri uygulamanız doğru olmayacaktır. Bu tip durumlarda kesinlikle bir uzmana başvurmalısınız.

        5

        Göze çay uygulaması, arpacık hastalarının sık uyguladıkları bir tedavi olup bu hastaların kısmen fayda görmesinin sebebi sıcaklıktır. Arpacık yağ bezlerinin iltihabı olduğu için sıcak uygulamak, yağı yumuşatıp dışarı çıkmasına olanak sağlar.

        6

        SİGARA AĞIR GÖRME KAYIPLARINA NEDEN OLABİLİR

        Sigara göz damarlarına, sinirlerine ve retinaya zarar vererek ağır görme kayıplarına neden olabilir. Sigara göz sağlığı için zararlı bir alışkanlıktır. Kullanıyorsanız sigarayı bir an önce bırakmalısınız.

        7

        Sigaranın dumanındaki toksik maddeler gözyaşına karışıp direkt göze teması artırabileceği gibi, sigara içmek sarı nokta hastalığı ve diyabetik retinopatiyi olumsuz etkiler.

        8

        GÖZLÜK TAKMAK, NUMARALARIN İLERLEMESİNE SEBEP OLUR MU?

        Bu da kesinlikle yanlış bir bilgidir. Hangi doktor hastanın gözü daha fazla bozulsun diye gözlük verir ki! Gözlük kullanmak numaraların büyümesine sebebiyet vermez.

        9

        Aksine göz tembelliğini önüne geçerek kişilerin daha iyi görmesini sağlar. Peki neden böyle bir inanış vardır, temeli neye dayanmaktadır?

        10

        Hemen açıklayayım; gözlük gerektiren, yani bulanık görmeye alışkın bir kişinin beyni bu duruma adapte olup az görmeyi kabullenmektedir. Gözlük taktıktan sonra ise artık daha net görüntüyle çalışmaya alışır ve artık eski görüntüyü istemez ve kişiyi gözlük kullanmaya zorlar.

        11

        Gözlük takmadığı zamanlar baş ağrısı ve denge kaybı gibi durumlara sebep olur. İnsanlar bu nedenle 'Ben gözlük takmadan önce iyiydim, şimdi takmayınca yapamıyorum, acaba gözlük bana zarar mı' gibi düşüncelere kapılırlar.

        12

        TELEVİZYON VE TELEFON EKRANINA UZUN SÜRE BAKMAK GÖZÜ BOZAR MI?

        Bu durum bilinenin aksine gözleri bozmaz. Gözde yorgunluk yaratır ancak organik bir hastalığa kaynak sağlamaz. Göz yorgunluğu yaşamamak için bu tür teknolojik cihazların kullanımına kendimizce sınırlama getirebilir, uzun süreler kullanmaya zorunluysanız periyodik molalar vermelisiniz.

        13

        Genellikle telefon ve bilgisayar ekranına bakarken daha dikkatli ve konsantre oluruz ki göz kırpma sayısında düşme olur. Gözyaşı, gözümüzü her kırptığımızda salgılanır ve göz kapağı hareketiyle göz yüzeyine arabanın sileceği gibi gözyaşını eşit dağıtır. Bu nedenle göz kuruluğu şikayetlerine sebep olabilir.

        14

        BAŞKASININ GÖZYAŞINA DOKUNMAYIN

        Başka birinin gözyaşını silmek, eğer o kişinin gözünde mikrop varsa size bulaşmasına neden olabilir. Yakın zamanlı calışmalarda Covid virüsü de gözyaşına geçebilmekte ve bu yolla başka bir kişiye bulaşma riski taşımaktadır. Eğer temas ettiyseniz elinizi su ve sabunla yıkamalısınız.

        15

        AİLEDEKİ GÖZ RAHATSIZLIKLARININ GEÇMİŞİNİ ARAŞTIRIN

        Aile büyüklerinizin yaşamış olduğu hastalıklar size göz sağlığınız konusunda ipucu verecektir. Ailenizdeki göz hastalıklarını araştırırsanız, bu hastalıklara karşı daha fazla risk altında olup olmadığınızı bilir ve buna göre önlem alabilirsiniz.

        16

        Diyabetik göz hastalıkları, göz tansiyonu ve sarı nokta hastalığı başlıca dikkat etmeniz gereken durumlardır.

        17

        MAKYAJ MALZEMESİ KULLANIRKEN DİKKAT!

        Şahsi makyaj malzemelerinizi kimseyle paylaşmamalısınız. Başkalarında bulunan göz nezlesi ya da farklı bir göz hastalığı kullanılan kozmetik göz malzemelerinden size bulaşabilir.

        18

        Bu durum kadınlarda blefarit adı verilen kirpik diplerinde kronik rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir.

        19

        GÖZ SAĞLIĞI İÇİN A, C, A VİTAMİNLERİNDEN ZENGİN BESLENİN

        Her organ da olduğu gibi sağlıklı gözlere sahip olmak için de sağlıklı ve dengeli beslenmek şarttır. Göz sağlığı için A, C, E vitaminleri ile zenginleştirilmiş besinler tüketmek gerekir.

        20

        Omega 3 ve 6 yağ asitleri, çinko, magnezyum gibi bol mineralli yiyeceklerin tüketimi de ilerleyen yaşlarda görme kayıplarını önemli oranda engelleyebiliyor. Kırmızı biber, havuç, ıspanak, tatlı patates ve somon balığı gibi yiyecekler göz sağlığı için faydalıdır.

        21

        GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ İHMAL EDİLMEMELİ

        Güneşli ortamlarda güneş gözlüğü, kişiyi göze zarar verecek olan güneş ışınlarından korur. Özellikle renkli gözlü kişiler güneş ışınlarından daha fazla etkilenir. Bu nedenle güneş gözlüğü kullanımını ihmal etmemek gerekir.

        22

        ŞAŞILIK TEDAVİSİ İÇİN BEKLEMEYİN

        Toplumda bazı kişiler tarafından kabul edilmiş ancak doğru olmayan bazı yanlış bilgiler vardır. Göz kaymaları yani şaşılık tedavisi için okul döneminin beklenmesi bilgisi doğru değildir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuçlar alınabilir.

        23

        Erken tedavi çocuğun üç boyutlu görme yeteneğinin daha iyi gelişmesini sağlar. Aksi takdirde göz tembelliği oluşabilir bu da tedaviyi büyük ölçüde zorlaştırır. Bazı şaşılık olgularında cerrahiye gerek duymadan sadece gözlükle iyileşme sağlanabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ